30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Parkování Brno Koliště  (Přečteno 2619 krát)

CesarCincli

• Zobrazit profil
Parkování Brno Koliště
« kdy: 09 Června 2021, 19:02:48 »

Zdravím,
Měl bych dotaz ohledně parkování na ulici Koliště v Brně. Vesele tam MP pokutuje a já si nejsem jistý na jaké straně je pravda.
Nikde jsem si nevšiml parkovacího automatu, označení zóny a pododně (viz. odkaz na street view, kde se dají všechny značky dohledat.). Jde mi o parkování aut vpravo od přerušované čáry.

Děkuji za případné odpovědi

https://www.google.com/maps/@49.1920382,16.6154109,3a,75y,43.55h,64.62t/data=!3m6!1e1!3m4!1sJOQDc9MRqNO8JMHnDB-vfQ!2e0!7i16384!8i8192
IP zaznamenána

Šmarjá Josef

• Zobrazit profil
Re:Parkování Brno Koliště
« Odpověď #1 kdy: 09 Června 2021, 19:41:12 »

Není to bráno jako připojovací pruh?
IP zaznamenána

CesarCincli

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 09 Června 2021, 19:44:08 »

Není to bráno jako připojovací pruh?

Tím si nejsem vůbec jistý. Mate mě tam to vykrojení pár metrů za přechodem.
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 09 Června 2021, 19:50:00 »

Vykrojení nic neznamená - to by muselo být označeno jako parkoviště..
Je to podle mne bráno jako připojovací pruh z ulice Křenová a tam se stát ani zastavit nesmí.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361#p27-1-e

Navíc je tam i značka městský okruh a tam se nesmí stát
   https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361#p27-4

Dá se uhrát maximálně zastavení někde v úseku za značkou Městský okruh a před značkou Zákaz zastavení, ale pokud u vozidla nikdo nebyl, tak asi moc možností nebude. A to jen v případě, že by se podařilo dokázat , že to není připojovací pruh

« Poslední změna: 09 Června 2021, 19:55:40 od sennheiser »
IP zaznamenána

CesarCincli

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 09 Června 2021, 20:01:06 »

Vykrojení nic neznamená - to by muselo být označeno jako parkoviště..
Je to podle mne bráno jako připojovací pruh z ulice Křenová a tam se stát ani zastavit nesmí.
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361#p27-1-e

Navíc je tam i značka městský okruh a tam se nesmí stát
   https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-361#p27-4

Dá se uhrát maximálně zastavení někde v úseku za značkou Městský okruh a před značkou Zákaz zastavení, ale pokud u vozidla nikdo nebyl, tak asi moc možností nebude. A to jen v případě, že by se podařilo dokázat , že to není připojovací pruh

Děkuji za vysvětlení, nevěděl jsem jistě jestli nemá být připojovací pruh označen značkou. Značka okruhu a zákaz stání za ní už vysvětluje vše :D
Co za takový přestupek reálně hrozí? Je to bráno jako jakékoliv jiné špatné parkování nebo je to posuzováno přísněji?
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 09 Června 2021, 20:42:23 »

V Brně při správném postupu nehrozí vůbec nic. Pokud se vám ozve MMB, napište co nejdříve sem do tématu a navrhneme Vám správný postup.
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 09 Června 2021, 21:11:20 »

to Číkus:  Já to pochopil tak, že tazatel se ptá jen teoreticky.. Jinak by při osobní účasti s MP měl specifikovaný konkrétní přestupek a při neosobní na lístečku za oknem ( který uletěl) by taky bylo čeho se to týká.

Technicky ten přestupek je dle mého názoru neprůstřelný, ale procesně, jak píšete, by se takový přestupek asi dal správným
postupem vyhrát.
IP zaznamenána

CesarCincli

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 09 Června 2021, 22:01:01 »

Řekňeme ze se čistě teoreticky stal a na lístečku, který uletěl bylo upozornění na spáchání přestupku  125c zákona č. 361/2000 Sb. (4,5 zákona c. 251/2016 sb.), dále jen datum, RZ a Č.j
Pak typicky přijďte se naprašit do pěti dni.

Dle mého je to dost nespecifické na určení jakého přestupku se to přesně týká.
Teď otázka jestli jsou to typicky dvě stovky nebo se muže jednat i o něco horšího?
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 09 Června 2021, 22:14:21 »

Lísteček od městapa ignorujte, dopis také, počkejte až něco přijde od MMB.
IP zaznamenána

IZS

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 09 Června 2021, 22:58:51 »

125c zákona č. 361/2000 Sb. (4,5 zákona c. 251/2016 sb.)

Tohle je nějaký žvást, 251 obsahuje separátní skutkové podstaty ležící mimo ZPPK a na žádnou z nich to, co jste "provedl", nepasuje.

Pokud to chcete řešit, tak je třeba postupovat tak, jak píše kolega Číkus. Na policii můžete jít pouze zaplatit, vaše argumenty je nezajímají, takže lístek zahoďte, pokud přijde dopis od městské policie, tak taky a následně uvidíte, co dorazí od magistrátu. Podle toho, co to bude, vám pak zvládneme poradit dál (ale téměř jistě to bude sprdelní výzva). Pokud vás zajímají možné průběhy, zkuste v rámci přípravy proklikat tento rozcestník.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 09 Června 2021, 23:06:49 »

IZS> Standardní lísteček za stěrač od městapa Brno skutečně mj. obsahuje text

Městská policie Brno Vás upozorňuje, že jste podezřelý(á) z přestupku dle § 125c zákona č. 361/2000 Sb. (§§ 4,5 zákona č. 251/2016 Sb.), který byl spáchán stáním vozidla...

Asi aby to mohli naroubovat jak na přestupky dle ZPPK i na zábor. Pár takových lístečků mám, skoro by se dalo říci, že je sbírám.
IP zaznamenána

CesarCincli

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 10 Června 2021, 15:32:35 »

Pokud to chcete řešit, tak je třeba postupovat tak, jak píše kolega Číkus. Na policii můžete jít pouze zaplatit, vaše argumenty je nezajímají, takže lístek zahoďte, pokud přijde dopis od městské policie, tak taky a následně uvidíte, co dorazí od magistrátu. Podle toho, co to bude, vám pak zvládneme poradit dál (ale téměř jistě to bude sprdelní výzva). Pokud vás zajímají možné průběhy, zkuste v rámci přípravy proklikat tento rozcestník.

Řekněme, že to nechci nějak zbytečně natahovat a dva roky myslet na to co mi zase příjde a podobně. Jelikož to přestupek opravdu byl, je mi to vcelku jedno, možná jen snížit pokutu na minumum. Jiná situace byla, když mi zaslali výzvu k zaplacení a já s tím nesouhlasil protože jsem se ničeho nedopustil (to už je ale jiný případ).

Chápu tedy správně podle rozcestníku, že mi pravděpodobně přijde odpustek na provozovatele a bude vyřešeno?

Děkuji za ochotu
IP zaznamenána

johncreek

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 10 Června 2021, 15:51:46 »

Dost možná ještě přijde dopis od MP, ale ten má rovněž smysl ignorovat. Pak až přijde odpustková výzva.
IP zaznamenána
Všechny moje rady a tvrzení berte s rezervou. Jsem pouze nadšenec, nikoliv právník/advokát.

IZS

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 10 Června 2021, 15:55:46 »

Jak chcete, je to na vás. Máte možnost se toho zprostit zcela a neplatit nic. Na Kolišti stojí auta neustále, nikoho to neohrožuje, ani neomezuje, protože připojovací pruh na světelné křižovatce prostě není potřeba a je to ve výsledku jen neschopnost magistrátu ten prostor nějak zpracovat. Za zatáčkou o 200m dál už je totiž normálně zóna. Tím spíše není naplněn materiální aspekt přestupku, což znamená, že jste přestupek prakticky nespáchal. Magistrát/policie tohle ví, ale stejně vás za to zkasíruje, když se dáte.
Jako další protizávaží vaší morální odpovědnosti bych proto položil otázku, zda chcete správní diletantství úředníků města Brna podporovat, když tohle víte a když oni mají zákony úplně na háku? Není to tak trochu kázání vody a pití vína?

Jestli se i přesto vaše svědomí dožaduje uhrazení pokuty, je možná ekonomicky nejvýhodnější se dostavit na tu MP. Když vám řeknou 200, tak je to pro vás win. Když víc, tak můžete vždy odmítnout. Výzva provozovatele vyjde zpravidla od 500 do 1.000,- Kč.

A propos, myslet na nic nemusíte. Zahájit řízení musí do roka a když nezahájí, no tak nezahájí, přece nebudete každý den nosit v hlavě, jestli na vás náhodou doma nečeká dopis kvůli tomu, že jste před 3/4 rokem stál na Kolišti? To mi přijde jako hloupá výmluva. Jestli máte strach z výsledku, od toho jsme tu, abychom vám následně poradili nejlepší postup.
« Poslední změna: 10 Června 2021, 15:58:56 od IZS »
IP zaznamenána

mungo

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 10 Června 2021, 16:03:54 »

Fun fact: Pokud pohled z odkazu google maps otočíte o 180°, tak ten žlutý dům je hnízdo opičáků, není divu že tam pokutují rádi.

Se zbytkem mě předběhl kolega IZS :)
IP zaznamenána