nejde mi ani o radu, ale setkal jsem se s poměrně kuriozní situací, která vygradovala až přiloženou výzvou k podání vysvětlení. Dosud jsem žil v představě, źe presumpce neviny a vůbec, že právní řád stále existuje a je závazný pro správní orgán 
Ano, věta "v případě, že se k věci písemně nevyjádříte do stanovené lhůty, berete na vědomí, že jste byl osobou, která v uvedené době na uvedeném místě vozidlo řídila" je totální blábol, a je to i na poměry tuzemských úřadů úlet. Bohužel je to tak extrémní kravina, že to snad ani nejde použít proti úřadu - kdyby tam napsali např. "bude mít správní orgán za to, že jste byl řidičem", dalo by se pak přes legitimní očekávání napadat následný postup, pokud by místo obvinění řidiče zahájili sprdel. Ale napsat autoritativně, že někdo bere na vědomí nějaká fakta o vlastní minulosti, to je jako z Orwella, příště tam asi bude "berete na vědomí, že 2 + 2 = 5".
Jestli, jak naznačujete, je velice blízko k výročí spáchání skutku, stačí se přiznat. Chcete-li si trochu rýpnout, můžete napsat třeba "Odpovídám na váš dopis ze dne XXX, ve kterém uvádíte, že v případě, že se k věci písemně nevyjádřím do stanovené lhůty, beru na vědomí, že jsem byl osobou, která v uvedené době na uvedeném místě vozidlo řídila. K tomu sděluji, že beru na vědomí, že jsem byl osobou, která v uvedené době na uvedeném místě vozidlo řídila." Ať pak úřad udělá cokoliv jiného, než že věc nechá vyhnít, bude z toho ještě legrace a autor toho nesmyslu si uřízne ostudu u nadřízeného SO ...