30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Zákaz řízení kvůli náhradní SPZ  (Přečteno 1301 krát)

tandemboi

• Zobrazit profil
Zákaz řízení kvůli náhradní SPZ
« kdy: 09 Února 2021, 22:46:25 »

Zdravim všechny,

zajímali by mě vaše názory a pohled, jak se může danná věc řešit.

V mém případě stručně řečeno, jde o koupi vozu v zahraničí a export po své ose s vytištěnou spz na papíře se znaky z původní RZ.

Za pár týdnů mám předvolání k úst. jednání po svém odporu na příkaz Zákazu řízení 6 měs + pokut 5 tis. Už ted vím, že byl usnesen příkaz na tom, že jsem řekl, že o stavu mé SPZ vím, proto poprvé obviněn s nedbalosti, po druhé z nepřímého úmyslu (řeší se 2 kontroly hlídek během týdne).

Zatím jako jediné východisko vidím podat nové vysvětlení, které by znělo stručně, že v obou případech sem si vozidlo běžně kontroloval před jízdou a během jízdy se RZ ztratila, kvůli dřívější zkušenosti jsem kvůli chránění zájmů státu nechal přidělat záložní RZ pod původní, pouze právě kvůli kvůli případné ztrátě. Způsob, jakým náhradní spz byla přidělaná v případě nevědomé ztráty během jízdy původní RZ, byl efektivní za účelem dobrovolného chránění zájmu států na pozemních komunikacích vůči rychlost. radarům a ostat. kamer. a ve vlastním zájmu tímto zvýšil zájem bezpečnosti v provozu na pozem. komunikacích související s řádnou identifikací vozidel. Abych také neporušil právě zájmy těch, kteří předpokládají, že vsichni účastníci na pozem. komunikacích dodržují pravidla silničního provozu stanovená zákonem.

Ty věty ke konci jsou hlavně proti obviněním, co mi vepsali.

Co si o tom případně myslíte? Díky za jakoukoli odpoved.
« Poslední změna: 23 Května 2021, 17:07:41 od tandemboi »
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Zákaz řízení kvůli náhradní SPZ
« Odpověď #1 kdy: 09 Února 2021, 22:52:37 »

Nahrejte sem v anonymizované formě vše co k tomu máte.
IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 09 Února 2021, 22:59:22 »

Váš příspěvek je hrozně zmatený, popisujete události neurčitě a skoro nic nevíme o stavu řízení.

Byl jste tedy zastaven 2x, v obou případech hlídka řešila problém označení vozu RZ, která ale nebyla vydaná státem, i když obsahovala znaky RZ, které byly k tanému vozu přiřazeny.

Jedná se o českou RZ, nebo zahraniční? V jaké zemi je vůz registrován? Na koho byl v době přestupku vůz registrován?

Byl jste zastaven v ČR, nebo v zahraničí?

V jakém odstupu jste byl hlídkami zastaven? Řeší se to ve společném řízení? Pokud Vám přišel příkaz (nebo více příkazů, nevím), podal jste odpor? Když jste říkal, že o stavu SPZ víte, říkal jste to přímo SO a nebo policistovi?

Jestliže už došlo na příkaz, tak to asi bude věc stará několik týdnů/měsíců, jak jste věc se značkami vyřešil, už máte na voze nové?

Vložte sem prosím anonymizované znění příkazů, abychom si mohly ujasnit, co přesně se stalo.
« Poslední změna: 09 Února 2021, 23:00:53 od jakubb »
IP zaznamenána

tandemboi

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 10 Února 2021, 20:28:17 »

Vlastně by mě pouze zajímalo, jaké bývají nebo jak by mohla znít obhajoba v případě obvinění za jízdu bez SPZ ?

IP zaznamenána

mungo

• OSBID
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 10 Února 2021, 20:48:14 »

Obhajoba může být různá, ale vždycky vychází z konkrétní situace. Pokud nenahrajete materiály co k tomu máte, jak psal kolega Číkus, těžko Vám tu jakkoli poradíme.
IP zaznamenána

2M

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 10 Února 2021, 22:16:38 »

jak by mohla znít obhajoba v případě obvinění za jízdu bez SPZ ?

Většinou že před jízdou tam byla a řidič nevěděl že upadla.. ale to asi ve vašem případě použít nepůjde.
IP zaznamenána

tandemboi

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 11 Února 2021, 00:12:38 »

jak by mohla znít obhajoba v případě obvinění za jízdu bez SPZ ?

Většinou že před jízdou tam byla a řidič nevěděl že upadla.. ale to asi ve vašem případě použít nepůjde.

Ano děkuji, já na úkor zmatečnosti nesdělil tento fakt policii, že mi musela upadnout za jízdy, pouze jsem věděl, že jsem si připravil náhradní spz v případě ztráty platné spz. Tuto infromaci chci doplnit na SO a uvidim

IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 11 Února 2021, 02:00:24 »

Těžko se radí, když nemáme info, co jste řekl/neřekl a co na vás mají. Zkusím:

- Pokud jste vůz nedávno kupoval, tak můžete použít argument, že RZ byly na voze přidělány při převzetí vozu, vy jste je nesudnaval a o tom, že pod originálními RZ byly umístěny kopie RZ, jste neměl tušení.

- Pokud jste si už tuhle možnost zavřel nevhodným vyjádřením (např. přiznáním, že jste kopie RZ vyrobil/umístil Vy), pak můžete zmínit špatnou zkušenost se ztrátou RZ a proto jste pod orig. RZ umístil kopie pro strýčka Příhodu.
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 11 Února 2021, 08:50:28 »

že jsem řekl, že o stavu mé SPZ vím, proto poprvé obviněn s nedbalosti, po druhé z nepřímého úmyslu (řeší se 2 kontroly hlídek během týdne)
Tohle je hlavní problém. Musíte jim sebrat možnost prokázat Vám, že jste o ztracené SPZ věděl. Jak to po Vašich vyjádřeních udělat, netuším. Hláškou, že jste byl tak ožralý, že jste jen tak plácal, si asi nepomůžete  ;)
IP zaznamenána

Nikdo Nikdovič

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 11 Února 2021, 10:29:18 »

Jít něco doplňovat na SO není po těch počátečních chybách úplně nejlepší nápad. Ostatně je tady teď spousta možností - mohlo to spadnout pod nezkušený SO, který na kasírkách nežije a klidně to můžete vyhrát na aktivním přístupu k délce řízení. Dvojnásob, když SO udělá při dokazování chybu apod.

Pokud je pro Vás zachování řidičského oprávnění opravdu důležité zauvažujte buď nad několikrát navrhovanou možností získat spis a nahrát sem celý jeho anonymizovaný obsah, nebo zvažte oslovení někoho kdo vás bude v této situaci zastupovat (Nezaplatím apod.)
Tím, že půjdete úředníkovi jen tak něco vysvětlovat si pravděpodobně spíše uškodíte (popřípadě mu naběhnete na lep, přistoupíte na "výhodnou" nabídku...)

Všechno ostatní je věštění z koule.
IP zaznamenána

tandemboi

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 16 Února 2021, 08:10:28 »

Jenyk: Díky za praktické info, zjistuji, že to je základní kámen bez kterého se nepůjde pohnout a bude se jinak jednat vždy o přestupek.

Nikdovič:
Jít něco doplňovat na SO není po těch počátečních chybách úplně nejlepší nápad.
Nevim sice co by pak podle vás potom byl ten nejlepší nápad, ale někam tu skutečnost potřebuji jít uvést na pravou míru.

Díky za reakce, ty spisy sem pro vás brzy nahraji, ještě předtím bych se ale chtěl zeptat, jestli někdo ví, zda by čistě hypoteticky stačilo pro vyvinění se z jízdy bez spz, pokud by se při případné kontrole hlídky proneslo, že jednoduše musela spz upadnout během jízdy, případně jestli jsou napomáhající důvěryhodnosti další menší okolnosti nebo svědek. Například, že před jízdou jsme meli na benzine s kolegou z prace kávu a ten potvrdí, že auto spz mělo.

Nevím totiž, jestli se usnesl přestupek pouze na tom, co jsem sdělil hlídce nebo v opačném případě kdybych v situaci řekl, že se musí jednat o ztrátu spz za jízdy a SO by opustil rovnou od podezření z přestupku.

IP zaznamenána

Nikdo Nikdovič

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 16 Února 2021, 08:37:28 »

Ano, argumentovat tím, že na voze byla při zahájení jízdy řádně upevněná SPZ - jakýmikoliv informacemi o tom, že jste si pro jistotu připravoval náhradní (tzn. měl jste očekávání, že upadne, byl poškozený rámeček atd.) si jen přihoršíte.

Operujeme li s fakty, že značky nebyly převozní a byly už uloženy v zahraničí a úřad si to bude pravděpodobně schopný ověřit + vás takto zastavili dvě hlídky v delším časovém rozestupu + jste tuto informaci neuvedl hned na místě je velká šance, že vaše tvrzení bude úřad označovat jako účelové a na základě faktů se mu to pravděpodobně povede obhájit.

Nechat dojít přestupek do prekluze se tady jeví jako šance na výhru - dvojnásob (jak jsem zmiňoval) pokud se jedná o úřad co nežije aktivní kasírkou a nemá tak zkušené úředníky.

Chozením teď po úřadech a uváděním věcí na pravou míru toho teď moc neuděláte a prakticky vytváříte jen prostor jak udělat další chyby - lepší je počkat až SO vyhlásí (úspěšně) ústní jednání (a z těch se párkrát omluvit právě za cílem to celé dotáhnout do prekluze).

Prakticky každý vám tu radí, ať nejdříve získáte spis, myslíte, že to bude náhoda?
IP zaznamenána

tandemboi

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 16 Února 2021, 22:54:18 »

Zdravim, zde je kompletní spis,.

Budu rád za všechny tipy, jaké jsou možnosti zbavit se obvinění z přestupku.

Nestojím za tím, že je to přiměřený trest, pokud jsem auto měl stále identifikovatelné podle spz a nevyhýbal jsem se žádným kamerovým systémům, protože SPZ dokázali vždy přečíst. Celou mojí výpověd s policisty bych chtěl dále potvrdit, ačkoli jí z pochybnuji v rozpětí celého kontextu, kdy jsem se s policistama  bavil o té náhradní SPZ a řešili jsme pouze zda je v pořádku či ne. Stojím si za tím, že v tu dobu jsem byl přesvědčen, že takto zpracovaná SPZ by měla být v pořádku a neřešil s policisty, že jsem během jízdy obě musel ztratit, protože tato skutečnost mi přišla v době trástání policií malicherná a pouze z mého přesvědčení jsme debatovali, že jestli ty náhradní jsou v pořádku i když ted už vím, že nikoliv.
S původním majitelem jsme se bavili v polosrozumitelné angličtině o těch SPZ a že připravíme pod ně tyto tenké papírové náhrady v případě náhodných problémů. Platné SPZ na nich potom vypadaly pevně a v pořádku, následně jsem byl zastaven s těmito SPZ oběma upadlýma z vozu.
Skutečnost, že je ve spise uvedeno, že o těch SPZ vím, bych chtěl zpochybnit a usměrnit tak, že jsem pouze sdělil, že vím o tom, že vůz o tyto náhradní SPZ byl doplněn, ale nikdy jsem rozhodně netvrdil, že jsem s těmito SPZ účelně zahájil jakoukoli jízdu.

IP zaznamenána

Nikdo Nikdovič

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 17 Února 2021, 00:21:32 »

Předpokládám, že ten podpis v odporu jste doplnil.

Přišlo už předvolání na ústní? Nebo proběhlo? Výročí máte za chvilku. Jestli ještě nemáte využité opravné prostředky atd. v kombinaci s vyzvedáváním v posledních dnech lhůty atd. by vám to mohlo pohodlně vyjít. Na ústní pár omluvenek (korona tomu dost nahrává), požadovat výslech policistů atd.

Prekluze je dle mého ve vašem případě největší šancí na výhru.
IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 17 Února 2021, 00:43:03 »

Zdravim, zde je kompletní spis.

Toto není kompletní spis ani zdaleka. Kompletní spis zahrnuje Úřední záznam od hlídek, Oznámení o podezření a nějaké fotografie. Určitě si to zajistěte nahlédnutím do spisu.

Ve vašem případě to nebude snadné, postavení jste si značně zkomplikoval tím, že jste hlídce vysypal z rukávu přiznání a podle toho, co je napsané v Příkazu, tak jste tak učinil způsobem dosti nešťastným. Bude potřeba zajistit na obhajobu skutečně podrobné podklady.

poprvé obviněn s nedbalosti, po druhé z nepřímého úmyslu (řeší se 2 kontroly hlídek během týdne)

Chtěl jste říci „v rozestupu 15 dnů“.

První hlídce jste tvrdil, že vůz pojedete přehlásit druhý den, ale po 15 dnech jste byl na stejných značkách. Kde jste vůz přehlásil a osadil značkami?

Nezapomeňte podpis včas potvrdit, pak si za úřad zajděte a nechte si zkopírovat celý spis.

Za sebe vidím obhajobu spíše obstrukční cestou (omluvy z jednání, stížnosti, požadovat ústní jednání se svědky – zde máte výhodu, že svědci jsou 4), aby se dosáhlo promlčení, protože sám tu neumím vymyslet nic užitného.
IP zaznamenána