Dobrý den,
prosím o radu jak postupovat, koncem 7.měsíce v obci změřeno MP (Ramer 10c) 74km/h, po odečtu tedy 71km/h, na místě zastaven a ztotožněn, posláno do správního řízení.
Anonymizovaný spis přiložen.
1) Došel příkaz – na konci lhůty podán odpor
2) Přišlo Oznámení o pokr. Řízení a o možnosti se seznámit s podklady pro vydání rozhodnutí
- Dali mi konkrétní den a čas kdy mám přijít vyjádřit se k podkladům do protokolu/nebo písemně (trefili se zrovna do nejpřísnějších protiCovid opatření)
- Poslal jsem datovkou, že při dodržování vládních opatření přijít nemohu (v podstatě pravda) a připojil jsem žádost o poskytnutí informace (zák. č. 106, vzor zde na foru. Když jsem později byl osobně nahlížet tak mi úřednice řekla, že kdybych nepožádal o poskytnutí informace podle 106 ale normálně o nahlédnutí do spisu a poslání kopie poštou, tak že by nebyl žádný problém).
Žádost zamítnuta (informován jsem byl až po termínu stanoveném v oznámení)
3) Byl jsem tedy osobně nahlédnout do spisu
Mé postřehy:
A) Je uvedeno, že od změření po zastavení bylo vozidlo neustále pod dohledem strážníků, nedošlo k zastavení s možností výměny řidiče. – Tohle by šlo slušně rozporovat, než stihli vystartovat tak už jsem byl dost daleko a ztracen ve tmě, výslech strážníků neproběhl.
B) Na snímku je vidět, že měří z místa které je hodně mimo silnici a přes protisměrný pruh, je to hodně pod úhlem. Velmi blízko u auta v pozadí je kovová, prosklená zastávka MHD – to by mělo být v rozporu s návodem.
C) Směr otočení kamery je na snímku RIGHT – neměl by být správně LEFT při měření příjezdu přes protisměrný pruh? V návodu je, že mají stát podél cesty, pak by musela být kamera otočena doleva. Mám dojem, že stáli kolmo k cestě.
D) Není přiložen návod k obsluze a nejsou uvedeny podmínky při změření vozidla. Uvádí se, že byla ověřena správnost měření – jak?
E) V příkazu se uvádí, že za přestupek se uloží pokuta v rozsahu 1500 – 2500 Kč. O dva odstavce dál se píše, že pokuta uložená v dolní polovině sazby, na spodní hranici, je přiměřená k dosažení účelu a smyslu sankce. Ale příkaz je na 2500 Kč.
F) Nenařídilo se konání ústního jednání
G) V protokolu (o možnosti nahlížet do spisu a seznámit se s podklady pro vydání rozhodnutí) se píše, že v systému pošty není evidována žádná písemnost k tomuto řízení. To ale není pravda, posílal jsem info, že se nedostavím kvůli vládním opatřením a že žádám o poskytnutí informace – kopii spisu. Tato moje zpráva ve spisu zcela chybí
Lze na něčem z toho stavět?
Mám se ted k tomu nějak vyjadřovat, něco jim poslat nebo počkat na rozhodnutí a napadnout až to?
Za případnou pomoc děkuji.