30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Nebezpečná závada a nouzové dojetí  (Přečteno 242 krát)

dj-bobr

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Nebezpečná závada a nouzové dojetí
« kdy: 29 Července 2020, 09:15:17 »

Dobrý den,

prosím od začátku o přesun do neveřejného prostředí, jedná se o živý případ.
V neveřejné sekci se rozepíšu včetně přiložení relevantního audio/video/textu.
IP zaznamenána
automaticky mi tykejte, vykání je přežilá formalita

dj-bobr

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Nebezpečná závada a nouzové dojetí
« Odpověď #1 kdy: 29 Července 2020, 10:21:16 »

Děkuji moderátorům/adminům za přesun do Kuchyně.

Prosím o posouzení, zda jsem rozehrál případ dobře a neudělal jsem nějakou botu, kterou by bylo nutné neprodleně napravit..

Jel jsem v pozdním večeru autem, kterému (nevím přesně, zda v Mrázovce či ve Zlíchovském tunelu - každopádně dost blbé místo na provizorní opravování) během jízdy povolil spoj příruby výfuku a výfuk upadl do stavu, kdy drhne o silnici.
Než jsem identifikoval, že se jedná o výfuk (vezl jsem štafle, prvních pár sekund jsem myslel, že se nějak v kufru začaly pohybovat), dostal jsem se na Barranďák.
Zralým odhadem jsem usoudil, že Strakonická ani ulice K Barrandovu není vhodná na odstavení vozu (nevím zda jsou na Strakonické odstavné pruhy a jezdí se tam zpravidla rychle; ulice K Barrandovu je delší dobu do prudkého kopce, což neumožňuje bezpečné vyheverování auta), tudíž jsem měl záměr sjet na Modřanskou, kde jsou autobusové zastávky (=nouzová odstavná plocha), je tam výrazně nižší a pomalejší provoz.
Jak na potvoru, tady https://www.google.com/maps/@50.0402937,14.4062,81m/data=!3m1!1e3 bylo rozblikané PČR auto kostící nějakého nešťastníka, takže vzhledem k balisetům na příjezdu na tuto plochu - a vzhledem k "obsazenosti" té plochy PČR - jsem nevyhodnotil toto místo jako vhodné k odstavení a opravě.
Samozřejmě PČR naskákali do auta a na sjezdu na Modřany mě zastavili, dojel jsem na autobusovou zastávku a zastavil. Následovala klasická lustrace, dechovka (0.00) a vyjednávání.

Řekl jsem jim, že praktikuji nouzové dojetí do nejbližšího vhodného místa, kde bych mohl vozidlo provizorně opravit, na což vůbec nechtěli slyšet - prý nesmím nouzově dojet s nebezpečnou závadou, že z toho lítaly jiskry, můžu něco zapálit atd.
Neustále omílali, že jsem měl sjet na prvním sjezdu od místa, kde jsem závadu zjistil (jenže přemýšlejte o tomhle, když máte pár sekund na rozmyšlenou, jestli Barrandov, Strakonická, plocha s policajtama a nebo pohodlná Modřanská, žejo).
Nabídli blok za 200, který jsem odmítl (strašně se divili). Vytasili "elektronické oznámení o přestupku"; já trval na papírovém (abych mohl přeškrtat pole vyjádření podezřelého), což je mimochodem docela naštvalo. Přemýšlel jsem o tom bloku (ptal jsem se, jaká by to byla právní klasifikace), ale policajt oponoval "blok už jste promarnil" a vypsali během cca 20 minut oznámení.

Další důležité aspekty:
- mám kvalitní audiozáznam celého úkonu, nahrával jsem skrytě,
- vyjádření osoby podezřelé ze spáchání přestupku jsem proškrtal a oznámení nepodepsal,
- na konci mi vrátili ŘP, OTP, zelenou kartu - tedy malý techničák mi zůstal,
- mám datovku, provozovatel vozu (manželka) má taky datovku (+ jsem se s PČR pohádal, že jim nedám doručovací adresu, jelikož mám datovku - na té doručovací adrese zkoušeli několikrát trvat a furt mleli o tom, že když mi to pošlou datovkou, tak i když proběhne fikce, tak se můžu odvolat.. wtf?)

Oznámení přikládám v anonymizované formě. Audio musím ještě vytáhnout večer z telefonu..

Mám strach, že jedná-li se o přestupek "technicky nezpůsobilé vozidlo", jde mi o řidičák. (Na druhou stranu, proč by mi na začátku nabízeli blok, když tenhle přestupek nelze řešit blokově?)
Je to na advokáta? (už jsem poptal Nezaplatím, zda by byli ochotni tento případ eventuelně převzít)

Děkuji za jakýkoli komentář.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 29 Července 2020, 10:58:41 »

Na tom Oznámení se tvrdí, že jste porušil par. 5 odst. 1 pís. a tím spáchal par. 125c odst. 1 pís. k. Ale pokud jste porušil par. 5 odst. 1 pís. a, tak by to bylo mnohem víc páchání par. 125c odst. 1 pís. a bod 3.
A z popisu vyplývá, že když už něco, tak Vám vyčítají par. 5 odst. 1 pís. e a to, že máte rozdílný názor na to, kde bylo nejbližší místo, kde šlo závadu odstranit.
Jak moc je z toho audia rozeznat, že jste při tom nouzovém dojetí připustil, že o závadě a její závažnosti víte?
IP zaznamenána

dj-bobr

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 29 Července 2020, 11:02:06 »

Připustil jsem, že o závadě vím od okamžiku jejího vzniku - což bylo zhruba 20 sekund před okamžikem, kdy mě zastavili.
O tom, že je tak strašně závažná, jsem nevěděl (oni mi řekli, že jsem dřel výfukem o asfalt, že to jiskřilo).

Audio budu mít večer, pokusím se i o přepis do textové podoby..
IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 29 Července 2020, 12:45:57 »

Celé to bude stát na tom, abyste
  • nepřipustil, že jste o závadě věděl v době, kdy jste mohl sjet a zastavit. Tedy že k závadě došlo bezprostředně před míjením policistů. Všemi prostředky se braňte, abyste nebyl usvědčen, že jste o závadě věděl před odbočkou.
  • Než jste vyhodnotil, o jakou závadu se jedná (myslel jste si, že se vám přesypává nářadí v kufru vlivek náklonu vozu), tak jste byl zastaven PČR.
IP zaznamenána

Caroprd111

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 29 Července 2020, 12:48:52 »

Je to Praha, nebál bych se a zabojoval si, maximálně to vyhnije na MD.
IP zaznamenána

asmodeus

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 29 Července 2020, 15:17:48 »

Jestli něco přijde, odpor, pak vytěžení PČR, mapka, kam mohli vidět... Praxe mi říká, že odvolání nad 2 strany textu na MD asi nikdo ani nečte.
IP zaznamenána