30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: [WIN] nehoda se zraněním  (Přečteno 20699 krát)

kacerka

• Zobrazit profil
Re:nehoda se zraněním
« Odpověď #45 kdy: 26 Listopadu 2018, 14:39:19 »

tak jsem měla konečně možnost vidět video z domovní kamery. pár postřehů:
- můj blinkr doleva tam jednoznačně je vidět, i v okamžiku srážky
- rychlost motorkáře bych řekla, že bude na hraně,
- celou dobu co je vidět na kameře jede po tramvajovém pásu
- jeho blinkr není vidět vůbec
- brzdná dráha na místě nebyla, nicméně je vidět že trochu brzdí - cca 3 vteřiny před srážkou (z mého laického pohledu teda o mně musel vědět, když brzdí)
- poloha vozidel je zajímavá - on pokračuje ve směru rovně i přesto, co já už odbočuji, nějaká reakce, že by se vyhnul je pouze v poslední vteřině, a to směrem "myška kolem předku"

samozřejmě, že si to vykládám tak, že já se vinna necítím... takže jiný názor by v tom mohl najít ty moje chyby...
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
  • Carpe diem quam minimum credula postero.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 26 Listopadu 2018, 15:02:39 »

Tedy je nutno v tomto směru upravit výpověď.

Jak daleko od domu vidí kamera?
Nemohl motorkář najet do kolejí až tak vteřinu nebo dvě před kolizí?

Jde o to, že motorkář porušuje zákon, ale to vám nedává právo ho sestřelit. Tedy je nutno to postavit tak, že motorkář byl daleko za vámi, oslňoval vás dálkovým světlem a tedy nebyl pořádně vidět. A protože nevypadal ani přibližně jako tramvaj, tak jste předpokládala, že jede po silnici a ne po kolejích.
« Poslední změna: 26 Listopadu 2018, 15:05:37 od opas »
IP zaznamenána

swenak

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 26 Listopadu 2018, 15:09:27 »

No, s tím světlem  bych byl opatrný, to nebylo náhodné oslepení a pokud tedy řidička dostatečně jasně neviděla, mohlo by být bráno pokračování v jízdě jako třeba nedbalost.
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 26 Listopadu 2018, 15:15:39 »

"neviděla jsem ho zcela jasně, nicméně jsem předpokládala že jede po silnici, protože po kolejích je to zakázáno" je zcela v intencích principu omezené důvěry, kdy můžete předpokládat, že ostatní účastníci dodržují pravidla, pokud okolnosti nenasvědčují něčemu jinému.
To že mě oslňuje nebrání nemění nic na tom, že jako tramvaj nevypadá, tedy asi jede po silnici a ne po kolejích.
IP zaznamenána

swenak

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #49 kdy: 26 Listopadu 2018, 15:39:56 »

To je ale dle mého něco jiné, nevidět jasně a být oslňován. Je to slovíčkaření, ale víme, jak se toho da chytit.
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 26 Listopadu 2018, 15:56:03 »

Čím více bude kacerka lhát, tím vyšší je pravděpodobnost, že se v tom zamotá a dopadne jako Bureš. Výpověď by měla být co nejjednodušší a nejjasnější:
Jela jsem ulicí X, dala jsem znamení o změně směru jízdy, zkontrolovala ve zpětném zrcátku situaci za vozidlem a zahájila odbočování doleva. Najednou do mne narazila motorka, o níž jsem si jista, že když jsem ji viděla ve zpětném zrcátku, nedávala znamení o změně směru jízdy, a tedy se mne nechystala předjet. Domnívám se, že viníkem nehody je mimo jakoukoli pochybnost řidič motorky.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 26 Listopadu 2018, 16:03:36 »

"neviděla jsem ho zcela jasně, nicméně jsem předpokládala že jede po silnici, protože po kolejích je to zakázáno"
§ 13 odst.2 ZPPK:
Na tramvajový pás v úrovni vozovky se smí v podélném směru vjet jen při objíždění, předjíždění, odbočování, otáčení, vjíždění na pozemní komunikaci, nebo vyžadují-li to zvláštní okolnosti, například není-li mezi tramvajovým pásem a okrajem vozovky dostatek místa; tramvajový pás zvýšený nad nebo snížený pod úroveň vozovky nebo od vozovky jinak oddělený například obrubníkem se smí přejíždět jen příčně, a to na místě k tomu přizpůsobeném. Při vjíždění na tramvajový pás nesmí řidič ohrozit ani omezit v jízdě tramvaj.
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #52 kdy: 26 Listopadu 2018, 16:13:30 »

Proto se ptám, zda je na videu vidět, od kdy na kolejích jede.

Pokud kdesi vzadu, tak je to celkem jasné (jel, ačkoli nesměl).
Pokud najel pár vteřin před kolizí, tak je to taky jasné (předjížděl bez blinkru).

Kacerka nemůže tvrdit, že předjížděl pokud by na videu bylo jasné že na kolejích jede už od poslední křižovatky, co kamera dohlédne.
IP zaznamenána

Martin623

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 26 Listopadu 2018, 16:14:19 »

No ten manévr byl zřejmě z pohledu motorkáře hodně nečitelný. To bylo klasické odbočení stylem pan Kloubouk. Já bych v pozici motorkáře asi zpomalil a byl ve střehu.

Před pár lety jsem měl karambol, kdy mi do cesty nacouvala dodávka, která byla skrytá za cargo- kontejnerem. Pravda, nejel jsem tehdy 50km/h. V poslední chvíli jsem zabránil střetu prudkým úhybným manévrem ke středu vozovky a těsně se protáhl mezi tou dodávkou a protijedoucím náklaďákem, přišel jsem o obě zrcátka, ale zásadní průšvih byl, že za náklaďákem jela vykukující Felicie, která se chystala na předjíždění, takže jsem ji elegantně vystřelil ze silnice.
Fízlové měli jasno a měl jsem předvídat,že mi do cesty může nacouvat dodávka, takže vinnen. Soudkyně však rozhodla v můj prospěch, jen díky důkazu z kamery na bytovce, která byla taktéž namontovaná nelegálně.
 Taková povzbuzující zprávička pro Kačerku.
IP zaznamenána

kacerka

• Zobrazit profil
« Odpověď #54 kdy: 26 Listopadu 2018, 19:02:22 »

Tedy je nutno v tomto směru upravit výpověď.

Jak daleko od domu vidí kamera?
Nemohl motorkář najet do kolejí až tak vteřinu nebo dvě před kolizí?

Jde o to, že motorkář porušuje zákon, ale to vám nedává právo ho sestřelit. Tedy je nutno to postavit tak, že motorkář byl daleko za vámi, oslňoval vás dálkovým světlem a tedy nebyl pořádně vidět. A protože nevypadal ani přibližně jako tramvaj, tak jste předpokládala, že jede po silnici a ne po kolejích.
kamery jsou na domě dvě, zabírají zhruba 70-80m ulice, na obou záběrech jede motorka po kolejích po celou dobu, tedy nelze asi určit kde na koleje najel, křižovatku to nezabírá. Jistě, že mi to nedává právo ho ohrozit, nicméně jak jsem psala - z laického pohledu pokud brzdí nějakou dobu před střetem , řekla bych, že na 99% mě viděl a chtěl předjet právě po kolejích...? Ale to je samozřejmě jen můj dojem
« Poslední změna: 26 Listopadu 2018, 19:05:14 od kacerka »
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #55 kdy: 26 Listopadu 2018, 22:12:49 »

Tak v tom případě pouze verzi, jak píše Kdo.

Jel kdesi za mnou, neblikal, svítil dálkovýma, tak jsem pustila blinkr a začala odbočovat. Najednou mihnutí zleva a rána.
Ani po střetu nebyl na motorce puštěný blinkr.
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 26 Listopadu 2018, 22:42:42 »

Nezapomeňme, že paní kacerka bude při výpovědi nervózní mnohem více, než je nyní ochotna si připustit. V těchto případech vždy méně je více. 2-3 věty stačí, ideálně všechny pravdivé.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 26 Listopadu 2018, 23:59:13 »

Tak může si to připravit na papír a ten mít sebou. No a připravit se na záludné otázky protistrany.
IP zaznamenána

opas

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #58 kdy: 27 Listopadu 2018, 08:02:07 »

Nebo může mít mantru: "na otázky odpovím písemně".
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #59 kdy: 27 Listopadu 2018, 09:28:32 »

Tak může si to připravit na papír a ten mít sebou. No a připravit se na záludné otázky protistrany.

Konkrétně v Brně vůbec neumožňují účastníkům nehody klást si vzájemně otázky. Ptát se bude téměř určitě pouze úředník.

A ta mantra s písemnou odpovědí je ideální, ale ze zkušenosti vím, že cca 4/5 účastníků řízení ji nakonec nedokážou plně aplikovat. Někdy mám dojem, že úředníci jsou nějak školeni ve schopnosti účastníky rozmluvit...
IP zaznamenána