Zdravím, vidím, že jsem se dostal do dobré společnosti.
Tak jsem se stal také předmětem buzerace za těsné projetí na červenou, normálně bych tu tisícovku zaplatil a měl klid, ale v mém případě jde o to, že mají nejspíš špatně nastavenou délku žluté - v mém případě na křižovatce s povolenou rychlostí 70km/h. Pokusím se to shrnout:
1) Na výpisu na fotkách kde je fotka žluté a červené vychází časový interval pro žlutou 2.3sec.
2) Vlastním měřením jsem zjistil, že žlutá na semaforu trvá 3sec, měření se ale odehrálo skoro 2 měsíce po spáchání přestupku.
3) Podle normy ČSN EN je délka žluté před červenou minimálně 3 sec.
4) Podle technických podmínek vydanými Ministerstvem dopravy je délka žluté minimálně 3sec pro rychlosti do 60km/h, pro větší rychlosti jsem nikde čas nenašel, ale logicky by mělo být víc než 3 sec.
5) Podle normy EHK, která předepisuje maximální brzdnou dráhu, při započtení reakční doby (podle informací na různých místech 1.3sec), pro rychlost 70km/h pro osobní auta vychází žlutá minimálně na 3.4sec, pro autobusy a nákladní auta 3.8sec. Protože nepředpokládám, že semafor je schopný rozlišit osobní a nákladní auto, má být žlutá minimálně 3.8 sec.
Tolik fakta a je jasný, že se je budu snažit vykoupat na délce žluté. Nevím jestli můžu argumentovat časovým intervalem žluté odečteným z fotek (asi jediný důkaz jak dlouho žlutá v té době trvala, můžou ale tvrdit, že žlutá už nějakou dobu byla, než se to vyfotilo), ale minimálně můžu argumentovat tím co jsem naměřil.
Před Vánoci mi přišla výzva k úhradě určené částky (první dopis) se složenkou a bankovním účtem pro bezhotovostní převod. Na první pohled bylo jasný že mají špatný konstantní symbol pro převod a banka ani takový symbol neumožnila vyplnit. Tak jsem jim v termínu 15 dní poslal dopis, že jsem nemohl zaplatit z důvodu špatných parametrů pro bankovní převod a požadoval jsem správné číslo a kvalitní fotodokumentaci, protože to co poslali je opravdu nečitelné. Včera mi odepsali že se mnou zahajují správní delikt, zaplatit jsem to mohl složenkou a fotodokumentaci co mi poslali považují za kvalitní.
Jak mám postupovat, když jim to chci dát co nejvíc sežrat?
- jak to je s bankovním účtem, když poslali neplatný musím zaplatit složenkou, nebo se můžu otáčet na tom, že byl účet neplatný a tudíž jsem nemohl zaplatit i přes moji dobrou vůli?
- v první dopise tvrdili, že když neodpovím v termínu, tak budou pokračovat v šetření přestupku, tedy zjišťovat kdo řídil. To se nestalo a přímo skočili do správního deliktu, tedy řeší provozovatele a ne řidiče. Když jsem jim odpovídal, tak jsem tvrdil, že jsem v autě určitě byl, ale nevím jestli jsem řídil nebo byl spolujezdec, proto jsem požadoval kvalitní fotodokumentaci a výslovně jsem jim napsal, že to je proto, abych zjistil kdo řídil.
- mám rozehrát hru o krátké žluté hned, nebo s tím ještě chvíli počkat? O krátké žluté jsem na 99% přesvědčen a věnoval jsem tomu dost času a peněz za technické normy a vyhlášky - zde můžu být někomu prospěšný.
- uvedený semafor je stroj na peníze a podle toho co jsem dohledal, tam vloni řešili cca 3tis projetí na červenou, přitom tam zas tak velký provoz není, a považuji za svoji povinnost vůči ostatním řidičům jim v tom udělat přítrž, a to pokud možno ještě zpětně (medializace, trestné oznámení).