Ahoj všem,
tak jak si většinu věcí, pokud se něco vůbec děje, řeším zatím sám (a čekám na prekluzi, ať mohu dodat WIN, když je to něco zajímavějšího), s tímto bych potřeboval poradit.
Dnes (18.8.2014) v 11:20 mi bylo odtaženo auto z ulice Opletalova, dle bločku za stěračem "porušil pz. v12c + stání v křivotace". V12C je pražská vyhláška o stání v oblouku křižovatky.
Zjištění přestupku 11:06-11:17, odtah 11:20.
Vozidlo jsem si převzal 18:10, s tím, že do protokolu nezaznamenal TP (neměl jsem u sebe, byl v autě), neoznačil, zda jsem majitel či provozovatel vozidla. Protokol odsouhlasil s tím, že jsem se pouze podepsal (tj. bez hůlkového zaznačení jména i příjmení, které je formulářem vyžadováno). Nicméně mne mají určitě na kameře, takže podpis se asi případně rozporovat nedá.
Na formuláří není nic o doznání se k přestupku, s pánem jsem si verbálně ověřil, že si auto pouze vyzvedávám a nic nedoznávám, což mám nahráno na mobil (ovšem bez jeho souhlasu).
Na místě jsem zaplatil 2150 Kč (1900 Kč odtah + 250 Kč 1. započatý den hlídání). Zajímavé je, že na příjmovém dokladu je uveden jako příjemnce Hl. m. Praha, v poznámce dokonce specifikováno "Platba je účtována jménem a na účet hl. m. Prahy".
Vyrozumění o oznámení podezření ze spáchání přestupku jsem si oficiálně nijak nepřevzal (na parkoviště se mnou nikdo nešel, odjel jsem s lístkem na stěrači - uletěl za jízdy, nevěnoval jsem tomu pozornost protože to vypadalo jako reklama).
Moje argumenty:
1) Přestupek se nestal, protože jsem v dané křižovatce nepřekážel (auta tam stojí denně, sám z té křižovatky vyjíždím, to jedno auto navíc tam nikomu nepřekáží. Nebylo tedy nutné navrhovat odtah.
2) Oblouk křižovatky nebyl řádné označen (žlutá tam je, ale křižovatka jako taková není označena značkou - musí? nemusí?) Dle infa od Sadra17 nemusí (díky)
Dle rozhodnutí ÚS 150/03, které tu někdo v předchozím tématu posílal (
http://kraken.slv.cz/III.US150/03 - díky), je to podle mého názoru napadnutelné na základě tohoto vyjádření:
Na meritum posuzované věci v rovině práva jednoduchého dopadá ustanovení § 45 odst. 4 zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů, ve znění pozdějších předpisů, (dále též "zákon o provozu na pozemních komunikacích"), podle něhož "Je-li překážkou provozu na pozemní komunikaci vozidlo, rozhoduje o jeho odstranění policista nebo strážník obecní policie; vozidlo se odstraní na náklad jeho provozovatele."
Auta tam běžně jezdila a jezdit mohou, ať už tam stojí kdokoliv (no, limuzína by se tam asi nevlezla, ale Transit klidně). Tudíž překážkou provozu mé auto rozhodně nebylo. A opicie tedy něměla právo rozhodnout o odstranění vozidla.
Šel by do toho někdo? Má to smysl?
Pokud ano - je otázka, zda proaktivně jít řešit (tak, jak mi ukládá vyrozumění o podezření, které mohu nebo nemusím mít)? Nebo minimálně nějaký čas počkat, a zkusit, jestli se ozvou sami (kvůli prekluzi?).