Na FB lidé přišli se zajímavými řešeními, například vytápění bazénu, obýváku, podlah. Teď nedávno jsem v bytě řešil nefunkční topení a když se topenáři ptali souseda, jestli i jemu topení nejde, tak z něj vypadlo, že on netopí. Topenáři se ptali, jak může netopit, když je venku -12 a pán: "No, já mám jako nějaký... spotřebiče... a vono to ten byt jako vytopí dost." no a včera jsem ho potkal jak do sklepa z vejtahu přendavá asi 20 krabic od Radeonů. No, nic jsem neřek ale pak jsem si nadával, že jsem se ho měl zeptat, kde je sehnal

Jako nějaká aktivita, kde výpočetní výkon je v podstatě odpadní produkt, nebo naopak odpadní teplo lze využít a offsetnout náklady, které by domácnost jinak stejně měla - může bejt. Ale hostingu, kterej si postaví sklad v Kanadě s nejlevnější elektrikou snad na světě prostě nejde rozumně konkurovat. V domácích podmínkách jsem to odepsal kvůli diskomfortu, hluk, údržba, investice nejen peněz, ale také času se to naučit, udržovat to, přítelkyně co bude remcat, místnost co pak nejde na nic použít, zvýšené riziko požáru a starosti okolo toho. Spočítal jsem si, že provozovat to legálně a bezpečně se mi prostě nikdy nevyplatí.
Jak říkám, jediní ziskoví těžaři co znám v tom mají vždycky nějaký fígl. Mají elektřinu buď zadarmiko od někoho, kdo o tom třeba ani neví, nebo mají elektřinu z obnovitelných zdrojů - tedy investice, kterou by dělali i bez těžby, nebo se dostali k HW zadarmo a tedy to nemusejí počítat do nákladů, mají firmy přes které tahají HW bez DPH a spolu s dalšími účetními "tríčky" (odpisy, náklady, snižování základu daně) jsou schopni ty investice nějak reálně snížit na úroveň, kdy se to jakž takž vyplatí. A to nepočítám věci jako že ve firemní serverovně by na každém stroji měla být revize a vůbec ty stroje by měl skládat někdo s padesátkou, v cimře mít hasící přístroje, ty mají vlastní revize každý rok atp.
Ale Češi jsou v tomhle fakt hračičkové, snad všichni co znám to nějakým způsobem zkoušeli a nejstarší pool na světě, totiž první pool vůbec (Slush) jsou Češi. Ti stejní vyrábí Trezor - český produkt.