Dobrý den,
nejedná o přestupek, spíš každodení situaci (1-2x denně) a pomalu na mě jdou pochybnosti, jestli jsem vůbec v právu já, protože všichni řidiči (převážně ženy) na mě troubí, některé si klepu na hlavu (což si vykládám, jakože si přiznává, že je to jeho/její blbost), ale těch výskytů už je tolik, že si to zde musím potvrdit, že všichni jsou blázni, jen já "letadlo".

Velice jednoduchá situace:
Představte si cestu, jednoproudou, přerušovaná čára uprostřed, dlouhá dejme tomu 500m. Pravý pruh ="tam" má po 100 m odbočku vpravo na parkoviště (Hornbach, Lídl, jakýkoli market). Protisměrný pruh žádnou takovou odbočku nemá, je to jen rovná cesta (promiňte za některé, možná zbytečné info, ale ať máte komplexní obrázek). Není to vázáno na jedno konkrétní místo (cestou Domů-Práce-Domů projíždím hned 3, kde se toto děje pravidelně).
Jedeme 2 auta za sebou v pravém pruhu. To první hodí blinkr doprava (chce odbočovat na parkoviště), já za ním zkontroluji protisměr - je zcela prázný, hodím blinkr vlevo a auto, v rámci plynulosti, předjíždím.
Problém nastává ve chvíli, když z pakoviště chce vyjíždět auto a odbočovat doleva. Mozkovým myšlením si říká ten z
hlavní odbočuje vpravo na parkoviště, já tedy můžu jet. Což je podle mě blbost, dávám přednost vozidlům z hlavní (ne jenom jednomu?). Doufám, že jsem to popsal dobře, pokud ne, dám příklad(y) s GPS koordináty.
Můžu v tomto případě předjíždět a jsem v právu, když mi tam vjede (v tom momentě jsem jaxi v protisměru, takže částečně chápu, že si klepou na čelo).
Situace samozřejmě začína být méně přehledná kdy vpravo odbočují auta 2(nebo 3) a já je předjíždím.
Dle mého selského rozumu bych měl mít přednost já, může (nebo spíš musí?)le řidič, vyjíždějící z toho parkoviště toto předjíždění předpokládat? Vlasntně trochu váhám, ale nevím pročí. Pokud je to křižovatka, tak jsem v tomto případě na hlavní, takže předjíždení zakázáno není....
Díky za odpovědi.