A v USA bijete černochy....
ad Čína - podle mého náhledu je vhodné se Říši středu dívat mimo jiné i optikou civilizace, která existovala a byla velmi rozvinutá v době, kdy se na našem území spíše lovilo a sbíralo v tlupách, než nějak zemědělčilo. Autorita v (nejen) Číně byla vše, jedinec nic. Pro zachování a přežití tlupy/kmene/sídla/státu v souboji s konkurencí byl zájem celku vždy nad zájmem jednotlivce; Čína, pokud mé povědomí sahá, se vždy držela této základní filosofie. Nakonec nejen Čína, ale všechny mocnosti dálného východu i Mezoameriky (Toltékové, Aztékové, Mayové, Inkové). Lidská práva v pojetí humanismu a francouzské (buržoazní) revoluce, základní nadřazenost zájmů a práv jednotlivce nad zájmem celku - ať je definován jakkoli a kýmkoli - je vymožeností posledních několika desítek let. Neměli bychom jen tak šmahem frázovitě odsuzovat něco, co hůře či lépe funguje několik tisíc let.
I slavná a v Evropě obdivovaná Egyptská civilizace netrvala 3 000 let, ale byly to tři dost rozdílné civilizace, oddělené několikasetletými obdobími chaosu, vlády ideologie místo efektivní výkonné byrokracie a branné moci a zhusta podrobením cizí mocností.
ad "policejní bezpečnostní perimetr" na Hradčanském náměstí - jsem zhnusen zcela bezdůvodným zneužitím represivního aparátu k ideologickým cílům; na toto jsem obzvlášť háklivý. Je mi jedno kdo proti komu a proč, v bezpečnosti čínské delegace to oporu nemělo a z již tak blbých PaChů udělali ještě větší blbce. Seč mi mé skomírající duševní síly stačí se snažím prosazovat slavné neVoltairovo
S vašimi názory nesouhlasím, ale do smrti budu hájit vaše právo je říkat.
Pozn: Tímto se nepokouším obhajovat zvěrstva Maovy kulturní revoluce či restrukturalizaci masy několika tisíc studentů na mělněné maso pomocí tanků vlastní armády, spíše se snažím ponouknout k aplikaci též jinému úhlu pohledu.