Jakožto platonický fanda železnice - mám ji rád, líbí se mi, ale přepravuji se téměř výlučně něčím jiným - se pokusím vyvolat diskuzi na toto téma. Zajímají mě názory místní komunity, kterou chovám v úctě. Anžto se signalizované přejezdy (v hantýrce železniční terminologie zabezpečené) okrajově dotýkají mé profese, mám o nich lepší, než obecné znalosti.
SŽDC - Správa železniční dopravní cesty, odpovídá za koleje a vše, co s tím souvisí, občas budu používat pojem dráha coby synonymum
traťová rychlost - nejvyšší povolená rychlost vlaků v daném úseku
Úvod do problematiky - obecný.
Přejezd je sice ve správě SŽDC, ale je to nejvíce nenáviděný prvek železniční infrastruktury. Dráha by nejraději všechny zrušila, tomu se však brání všichni ostatní - obce, majitelé továren, továrniček, manufaktur, lesů, polí a rekreačních chalup. Nedej bože, aby si museli 2 km zajet. Náklady na údržbu přejezdu však nese celé dráha, a to jak na povrch, tak na zabezpečovací zařízení.
Úvod do problematiky - technický. Zjednodušeně a ve zkratce vývoj zabezpečení.
1. ručně spouštěné závory - velmi dlouhá doba čekání, nechce se mi vysvětlovat proč přesně, ale asi to každý alespoň pocitově chápe
2. světelná výstraha - technicky nejkratší možná doba čekání (opuštění přejezdu chodcem, jízda vlaku traťovou rychlostí), pouze půlmozci vjíždí na přejezdy i při výstraze
3. světelná výstraha + asymetricky spouštěné závory/polozávory - delší doba čekání kvůli vyklizení přejezdu před spuštěním závor později spouštěných, darwinisté jezdí tzv. Sepešiho fintou
4. světelná výstraha + symetricky spouštěné závory - ještě delší doba čekání kvůli vyklizení přejezdu před spuštěním závor; čekací doba je již psychologicky neúnosná, do červených světel začíná vjíždět mnohem více vynervovaných řidičů, darwinisté z řad chodců a cyklistů podlézají závory
A nyní hrozí další nesmysl, viz
Laser vzor AŽD5. světelná výstraha + symetricky spouštěné závory + dohled nad prázdným přejezdem - výstraha začíná na zábrzdnou vzdálenost nejtěžšího vlaku, jedoucího traťovou rychlostí; naprostá většina přejezdů na frekventovaných tratích je celý den a většinu noci neprůjezdných, protože jsou neustále ve výstraze.
To by jako úvod snad stačilo. Já osobně považuji za optimální a zcela postačující zabezpečení podle bodu 2, jsem však za černou ovci. Pokud je zde odborník přes přejezdy, tak o většině (namlouvám si, že o všech) zjednodušeních a nepřesnostech vím, nechce se mi to zesložiťovat, vedlo by to pouze k zatemnění.
Pár raritek - přejezdy v řízených křižovatkách
https://goo.gl/ALB8tg,
https://goo.gl/V5mTTM,
https://goo.gl/I9Bo6u.
Pokud vlak jede co čtvrt hodiny, musí být most, nebo podjezd - to je ten Komenský - a jenom blbec nebo politik to nepochopí - a zde je potřeba ten Frištěnský. 
A než se to postaví, tak ať vlak jezdí jen takovou rychlostí aby mohl zastavit před přejezdem s přihlédnutím k rozhledovým podmínkám. Když můžou zastavovat tisíce soukromníků svoje auta, tak může přibrzdit i státní nebo soukromý vlak. A jak říkají naši ideoví odpůrci: "I kdyby to mělo zachránit jeden jediný život!"
To by znamenalo, že vlaky se budou přes přejezdy pohybovat rychlostí do 10 km/h. To asi nemyslíte moc vážně, že ne?