Jak psáno výše, teď ať Vás zaměstnavatel napráší. Pak to můžete ignorovat a zaměstnavatel nakonec bude muset zaplatit cca 3 tis. Kč (pokutu + náklady na SPRDEL). Je otázkou, jestli Vám pak ještě budou dohazovat kšefty.
Ještě bych se vrátil k otázkám ze začátku vlákna:
1) Uvědomuju si, že jsem mohl na místě postupovat mnohem lépe, hlavně tedy nevypěnit. Nicméně zajímalo by mě, co všeho MPíčák může a nemůže. Co by se stalo, kdybych mlčel od začátku a jeho výzvy k předložení OP, ŘP jednoduše ignoroval a vůbec se s ním nebavil? Předpokládám, že to spadá do neuposlechnutí výzvy příslušníka či něčeho takového, ale co v praxi by s tím mohl on udělat? Zavolat státní? S nima bych se už třeba bavil, co by bylo dál? Čistě hypoteticky mě to zajímá. Další věc je, že jsem si měl celou interakci natočit, protože MPíčák samozřejmě nesplnil x povinností uložených zákonem (jakože mě nepoučil o mých právech atp), ale to mě samozřejmě napadlo zase až potom.
Tohle je podrobně řešeno tady, doporučuju vytisknout a vozit s sebou v autě:
http://www.dfens-cz.com/view.php?cisloclanku=2014122802Cituji:
2. Předložení dokladů
Policistovi (příslušníku PČR) je řidič povinen předložit následující doklady:
a) řidičský průkaz,
b) osvědčení o registraci vozidla, zvané malý techničák
c) doklad prokazující pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla (zelená karta)
d) doklad o zdravotní způsobilosti
Dále, v případě, že je řidič zproštěn nějaké povinnosti ze zdravotních důvodů, například z povinnosti používat pásy, musí předložit toto potvrzení.
Strážníkovi a celníkovi v uniformě je řidič povinen předložit pouze doklady podle bodů a) a b).
Dále viz § 6 odst. (
a (11) zákona 361/2000 Sb.
Jak je to s občankou? Jak jste zaznamenali, z legislativy povinnost jejího předložení přímo neplyne. Nicméně policajti i strážníci si o ni mohou říci, pokud vás z něčeho podezřívají, tedy v podstatě kdykoli. Je to jedno. Stejně mají RZ vašeho auta a malý techničák, a pomocí toho zjistí údaje stejné kvality a rozsahu, jako jim poskytuje občanka.
Když mu nedáte řidičák a OTP, může Vás v praxi zadržet. Osobně dávám občanku, kopi ŘP (s vysvětlením, že kolegovi jednou original neoprávněně zadrželi) a OTP.
Prohledávat auto MP nemůže, v odůvodněných případech to může dělat Policie.
Můžete taky požadovat, aby se k Vám choval slušně (

) a aby Vás poučil o Vašich právech, což mu ukládá § 6 zákona o obecní policii (poučení doporučuju natáčet, může se hodit):
Povinnosti strážníků
§ 6
(1) Při provádění zákroků a úkonů k plnění úkolů obecní policie je strážník povinen dbát cti, vážnosti a důstojnosti osob i své vlastní a nepřipustit, aby osobám v souvislosti s touto činností vznikla bezdůvodná újma a případný zásah do jejich práv a svobod překročil míru nezbytnou k dosažení účelu sledovaného zákrokem nebo úkonem.
(2) Strážník je povinen poučit osoby o jejich právech, provádí-li podle tohoto zákona zákrok nebo úkon spojený se zásahem do jejich práv nebo svobod, pokud to povaha a okolnosti zákroku nebo úkonu dovolují; v opačném případě je poučí okamžitě, jakmile to okolnosti dovolí.
(3) Strážník je povinen poskytnout pomoc v rozsahu svých oprávnění a povinností podle tohoto nebo zvláštního zákona každému, kdo o ni požádá.2) Co mohu dělat, až (a pokud vůbec) mi přijde nějaká výzva? Jak se mohu bránit? Jaké jsou možnosti? Byl by někdo z Vás mi ochoten v takovém případě pomoct? Čistě z principu už mě nebaví dobrovolně poklonkovat neopodstatněné buzeraci MP a jen tak odevzdávat svoje celkem těžce vydělaný prachy. (Btw za tuhle cestu jsem si vydělal 270 kč). Případně jaké jsou možnosti postupu? Mění něco to, že si auto (a mě v něm) fotili?
3) Jedna skutečnost, kterou bych chtěl také zmínit - nedávno jsem se stěhoval, ale trvalé bydliště mám stále zapsáno na původním místě, kde už ale není moje jméno na schránce. Co se děje v takovém případě při obsílce úřadem? Předpokládám, že to berou prostě jako doručené po určité době, i když si to nevyzednu. Žiju ted přechodně u příbuzných a vybírám nové místo bydlení, pomůže nějak, když to urychlím a nové místo trvalého pobytu nahlásím na úřadě? Zjišťuje pak úřad aktuální adresu nebo to posílá na tu, kterou MPíčák opsal z OP? Lze to vůbec nějak využít v můj prospěch?
ad 2) Možností obrany je plné forum, stačí pročíst příslušné kapitoly.
ad 3) Tohle je blbé - v našem fašismu to funguje tak, že když nepřebíráte poštu, klidně rozhodnou ve Vaší nepřítomnosti a pokutu (o které jste ani nevěděl) přijde zkasírovat exekutor (teda pokud Vás časem někde najde). Asi nejlepší možností, jak být o všem informován, je zřízení datové schránky.