30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Vize 0: Matematika za 5  (Přečteno 100 krát)

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Vize 0: Matematika za 5
« kdy: 08 Září 2026, 20:50:26 »

Přečetl jsem si rozhovor s Bc. Romanem Budským z Platformy VIZE 0. Dlužno přiznat, že z jakéhosi masochismu už delší dobu sleduji (jako hotový Klondike pro sběratele argumentačních faulů) mediální exhibice tohoto klauna, jenž je novináři z nějakých pro mne zcela nepochopitelných důvodů setrvale a opakovaně označován za dopravního experta.

Největším klenotem poslední tatrmanovy exhibice byla jedna z jeho zvrácených převratných matematických teorií. Vyhalucinoval, že škody způsobené nehodami činí za celou naši zemičku „přes 100 miliard korun a blíží se dvěma procentům HDP, tedy zhruba 150 miliard“. Letošní (2026) HDP je predikován ve výši bezmála 9 bil. Kč (podle MF ČR činí odhad k 20.8.2026 konkrétně 8.969 mld. Kč). Ve světě, kde platí pravidla elementární aritmetiky, činí tedy 2 % z odhadu letošního HDP 179,38 mld. Kč. Pár desítek miliard sem, pár desítek miliard tam, 100, 150, 180, to nehraje roli. Vece dále: „Když 365 dní vydělíme padesáti týdny, dalo by se říct, že naše ekonomika v podstatě jeden a půl pracovního týdne funguje jen proto, aby napravovala následky dopravních nehod. Bez nich bychom mohli mít všichni o týden a půl delší dovolenou a byli bychom na tom ekonomicky stejně.“ Což o to, říct by se to určitě dalo, ale to z toho pravdu neudělá. Když vydělíme 365 dní 50 týdny, dostáváme se k (nic neříkajícímu) číslu 7,3 – je to průměrný počet dnů v týdnu v jednom šaškoroce, který sestává z 50 týdnů, v průběhu nichž se nekonají víkendy, svátky, dovolené ani nemoci. I kdybychom přijali (prokazatelně nesmyslnou) premisu, že náklady dopravních nehod skutečně dosahují 2 % HDP, pak tato 2 % z průměrných 219 skutečně odpracovaných dnů v roce (tj. po odečtení víkendů, svátků, dovolených, nemocenských, OČR, sickdays atp., a tedy dnů, kdy lidé skutečně generují HDP) dají 4,38 pracovního dne ročně, což skutečně není týden a půl, dokonce to není ani celý pracovní týden. Při skutečné škodě 100 miliard (1,12 % HDP) by té dovolené navíc ovšem bylo už jen 2,44 dne ročně, což mně osobně sice připadá méně než polovina týdne, ale já nejsem expert. A u expertů je zjevně také zvykem nezapočítávat do HDP produkci spojenou s řešením nehod a odstraňováním jejich následků. Byť tedy uznávám, že by článek na téma "když přestanete bourat, nebudou mít klempíři co žrát," působil možná ještě malinko debilněji než obsah rozhovoru s dopravním všeználkem.

Nutno dodat, že zatímco podle DATANU české soudy v současnosti přiznávají odškodnění bolesti, ztížení společenského uplatnění a nároků pozůstalých po usmrcení osoby blízké v částce v průměru kolem 2,5 mil. Kč, CDV pracoval už v roce 2011 s částkou socioekonomických nákladů přes 18,5 mil. Kč za usmrcenou a bezmála 5 mil. Kč za těžce zraněnou osobu. V roce 2021 ale došlo ke skokovému  „přecenění“ na částky přes 46 mil. za usmrcenou a cca 8,5 mil. Kč za těžce zraněnou osobu. V roce 2026 kvůli inflaci přesahuje oficiální socioekonomická cena života 50 mil. Kč, a je tedy cca dvacetinásobkem průměrného soudního odškodnění. Teď se možná začne jeden ptát, k čemu je taková diskrepance dobrá, cui bono? Odpověď je překvapivě jednoduchá: když si chcete např. postavit obchvat za 100 mil. Kč, snadno z něj uděláte „ziskový“ projekt, pokud prohlásíte, že to kromě zlepšení dopravy zachrání dva životy po 50 mil. Kč. A kdejaký prolhaný kašpar může s těmi čísly žonglovat, jak je mu libo.

Když přijde na řízení vozidla, cucá si paňáca čísla z prstu s exaktností středověkého alchymisty. Kdyby to někdo náhodou nevěděl, „[n]eméně obrovským rizikem je také vytáčení telefonních čísel na mobilu. Zde se nesmíte překlepnout, abyste nezavolali někomu jinému, což zvyšuje riziko způsobení nehody až na dvanáctinásobek. I banální věc, jako je vzít si láhev vody a napít se, zdvojnásobuje riziko nehody. A co teprve kouření – vylovit cigaretu, najít zapalovač a zapálit si trvá 10 až 12 vteřin, během kterých ujedete stovky metrů po paměti.“ Komediant, který je absolventem dopravní (?) fakulty hotelové školy, se na svém domovském webu vyjadřuje k fyzice: „Přece jenom čím vyšší rychlost, tím vyšší kinetická energie. A ona navíc roste se čtvercem rychlosti.“, ale vteřinu opakovaně používá jako jednotku času a fyzikální teorii a slovní zásobu si osvojil do takové hloubky, že skalární veličina je pro něj "vyšší", a ne "větší".

On ale není jen dopravní numerolog, přišel i s převratným právním vynálezem. Místo složitého dokazování navrhuje: „Pakliže odmítnete poskytnout vzorek, legislativa se na vás bude automaticky dívat tak, jako byste řídili pod vlivem návykové látky se všemi trestněprávními důsledky.“ Proč se zdržovat s takovými zbytečnostmi, jako je presumpce neviny nebo dokazování skutkové podstaty trestného činu, když lze bez dlouhých soudů poslat ročně do kriminálu sedm tisíc lidí, z nichž valné části doporučí odmítnout poskytnutí biologického materiálu ve své nekonečné dobrotě policisté?

Největší zábavu ovšem myslitel vyplodil v závěru rozhovoru, který korunoval filosofickou výzvou: „Silnice by měly být kultivovaným společenským prostředím jako v divadle.“ Parádní představa: řidič kamionu chce předjíždět, tak vyhodí blinkr, řidič za ním smekne klobouk a zvolá: „Až po vás, pane!“, načež řidiči v protisměru zastaví, vystoupí a začnou freneticky tleskat. Je opravdu nesmysl si myslet, že na řidiče na rozdíl od návštěvníka divadla, který si jde odpočinout a pobavit se, působí stres, časový tlak nebo únava? Opravdu zcela postačí si před usednutím za volant obléci smoking, vzít si do jedné ruky kukátko, do druhé sklenici se šampaňským a na dálnici to bude jako v Národním divadle?

Nedalo mi to a podíval jsem se na platformu s nulovou vizí detailněji. Kromě skutečnosti, že hned pět ze šesti osob uvedených na webu jsou zaměstnanci pojišťovny Kooperativa (šestý je samozřejmě Budský, protože Humberto má plno a kdo jiný by ho chtěl zaměstnat, že?), mě nesmírně zaujala výroční zpráva za rok 2025 (je dostupná na OR, IČO 07534663), z níž jsem se dozvěděl, že právní formou je "zapsaný ústav" a jeho sídlo je v sídle Kooperativy, jejíž nadace platformu založila. A dále v kapitole II.9, že v roce 2025 ústav rozházel utratil za projekty celkem 20,347 mil. Kč, z toho vyhodil 7,361 mil. Kč (více než 36 % celku) za projekt "Medializace platformy a komunikace v médiích".
IP zaznamenána

fu

• hard core 30kmh.cz
  • Lidem bez naděje se lépe vládne.
    • Zobrazit profil
Re:Vize 0: Matematika za 5
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 04:34:39 »

Klauna jsem zaregistroval uz pred lety v podobnem rozhovoru, zarazily me prave pribarvovane kineticke energie, ktere rohodne byly mimo ramec zaokrouhlovani nebo studenske chyby.
Pak jsem si spravne vystudovaneho dopravniho cisnika proklepl - umi mixovat ruzne fakta, myty, pribarbuje, mel jsem dojem, ze jsem nasel i nejake politicke zapojeni, ale nakonec jsem taky dosel k nejakym pojistovnam.

Mel jsem ho prvne za hnupa, nasledne za vycuranka co ma na tom postavenou existenci, dnes by se reklo, ze to je influencer a lobista.
IP zaznamenána
„Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ – Benjamin Franklin