30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Průjezd na červenou + mobil ve firemním autě – co mi hrozí?  (Přečteno 174 krát)

Mouka

• Zobrazit profil

Ahoj všem,
mám takový dotaz ohledně možné pokuty a budu rád za vaše zkušenosti, protože jsem z toho teď docela ve stresu.
Jel jsem půjčenou firemní dodávkou přes křižovatku, kde je kamera na průjezd na červenou. Popojížděl jsem v koloně, a když jsem křižovatkou projížděl jako poslední, auta za mnou už zůstala stát. Teď si zpětně vůbec nejsem jistý, jestli jsem to ještě stihl, nebo tam už skočila červená.
Aby toho nebylo málo, řešil jsem zrovna nutný hovor na mobilu. Vzhledem k tomu, kde má ta dodávka řadicí páku, jsou dvě možnosti: buď jsem si ho při průjezdu křižovatkou položil na nohu, abych mohl přeřadit, nebo jsem ho dál držel v prstech a řadil dlaní. Fakt si to přesně nepamatuju, ale bojím se, že mě kamera mohla zabrat. Ještě je možnost že jsem ho normálně po rozjezdu držel v ruce, ale mám ji občas v úrovni kolen.
Mám na vás dvě otázky:
Co mě reálně může čekat za postih, pokud tam opravdu byla červená a případně na fotce bude vidět i ten mobil?
Za jak dlouho většinou v takových případech přijde dopis na provozovatele?
Předem díky moc za jakékoliv rady a zkušenosti!
PS. Mobil za volantem nepoužívám, tohle bylo asi po třetí za těch 15 let co řídím. Hold jsem debil.
« Poslední změna: 23 Července 2026, 20:45:02 od Mouka »
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Průjezd na červenou + mobil ve firemním autě – co mi hrozí?
« Odpověď #1 kdy: 23 Července 2026, 21:06:20 »

Klid. Nehrozí Vám vůbec nic hrozného. V úplně nejhorším případě Vás provozovatel nechá zaplatit tzv. určenou částku za projetí červené, kterou potenciálně zaplatí v případě, že mu vůbec dorazí výzva. Ta nemá pevně stanovenou sazbu, bylo by to kolem 2 tis. Kč.

Pokud by Vás provozovatel udal, můžete řízení prostě popřít. Žádné body ani zákaz řízení Vám nehrozí.

Dopis provozovateli může přijít zítra, za půl roku nebo taky nikdy.
IP zaznamenána

Mouka

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 23 Července 2026, 21:49:01 »

Dobrá, děkuji moc za informace. Spíše se bojím, aby nebyl nějaký problém, kdyby na úřadě byl někdo všímavý a všiml si toho mobilu. Zda by pak nechtěli znát totožnost řidiče a dostat to do správního řízení. :) To už by se mi moc nelíbilo ;D
IP zaznamenána

Marsten

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 23 Července 2026, 22:00:55 »

To by bylo pro úřad moc práce a nejistý výsledek - oni chtějí co nejlepší ratio pracnost vs výsledek.

Jak už psal kolega, pokud by Vás provozovatel natřel tak můžete popřít. Pak by se to opět vrátilo na provozovatele a stálo jen peníze.
Provozovatele to jako řidiče, občana, firmu ani jinak kromě finančního postihu (a ten mu můžete zaplatit) neohrozí.
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

Dobrá, děkuji moc za informace. Spíše se bojím, aby nebyl nějaký problém, kdyby na úřadě byl někdo všímavý a všiml si toho mobilu. Zda by pak nechtěli znát totožnost řidiče a dostat to do správního řízení. :) To už by se mi moc nelíbilo ;D

Tato obava je zcela lichá. Pokud by úředník dostal na stůl fotku, kde vozidlo projíždí na červenou, bude primárně řešit "větší" přestupek, a to je projetí na červenou, který:
1) se snáze prokazuje,
2) se dá otočit na objektivní odpovědnost provozovatele (pro úředníka mnohem jednodušší uložení pokuty),
3) absorbuje "menší" přestupek (telefon).

Nemluvě o tom, že kvalita výstupů z kamer hlídajících průjezdy na červenou není úplně vysoká a že valná část těchto kamer snímá vozidlo zezadu. Bez Vašeho poníženého doznání úřad nemá naprosto žádnou šanci - a ví to.

Skutečně jediné, co reálně hrozí, je výzva k úhradě určené částky provozovateli vozidla. Pokud ji SO pošle, provozovatel Vám určitě dá vědět. Tak ji sem pak nahrajte a můžeme pokračovat.
IP zaznamenána