30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Kdo by byl viník?  (Přečteno 1167 krát)

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Kdo by byl viník?
« Odpověď #15 kdy: 16 Června 2026, 13:26:29 »

sennheiser> Ale klidně napište že jsem kokot, já to nějak rozdýchám.

:)  proč bych to dělal?  nemám potřebu Vás urážet.. :-)  Já mám raději argumenty a diskuzi než nadávky.

Jestli máte někde lehce dohledatelný ten dokument, tak ho sem prosím dejte ( nebo do SZ)
Zajímala by mne argumentace a jestli se tam řeší ten princip omezené důvěry.

jak si tenkrat nějaky kamion to šinul přes šrafování a vjel do najížděcího pruhu, kde smetl osobák, tak tam to opicajt vyhodnotil jako chybu řidiče osobáku- ten bohužel na mistě souhlasil a pak to rozebirali, že prave tam slo o ten princip omezené duvery a vinik mel byt ridic kamionu.
https://www.idnes.cz/auto/zpravodajstvi/prednost-v-jizde.A131031_121910_automoto_fdv
« Poslední změna: 16 Června 2026, 13:30:22 od sennheiser »
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 16 Června 2026, 13:30:43 »

Zkusím dohledat.

Mám za to, že pokud začne řidič předjíždět, když už je sám předjížděn, je vždy viníkem nehody, bez ohledu na to, co případně jiného druhý řidič porušil.

Například: Když tady nedáte přednost zprava, kdo bude viníkem nehody?
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 16 Června 2026, 18:44:35 »

Souhlasím s Číkusem s tou výhradou, že nemůže být vinen, pokud kvůli jednání druhého řidiče neměl možnost jej včas spatřit. Tzn. zahajoval předjížděcí manévr v době, kdy dle jeho vědomí nebyl předjížděn.
Je to samozřejmě hraniční případ. Nemusí se jednat jen o plnou čáru, stačí zatáčka nebo terénní konfigurace, která rychle se přibližující jiné vozidlo znemožní včas vidět, zejména při značném rozdílu rychlostí.
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 16 Června 2026, 18:59:21 »

A proto jsem si nově do auta nainstaloval kameru se záznamem zepředu i zezadu. Vřele doporučuji.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 16 Června 2026, 20:16:53 »

Vážení, musím souhlasit s názorem, že za viníka bude většinou označen řidič OA. Podobně jako je označen viníkem řidič odbočující vlevo při střetu s předjíždějícím.

Kamery dopředu a dozadu tomu můžou pomoct, pokud je na záběru vidět i směrové světlo, zvuk nestačí. Na druhou stranu můžou jasně prokázat, že jste měl motocykl vidět.

Princip omezené důvěry neřeší "zanedbatelné" porušení předpisů. Nebo si myslíte, že když nedáte v obci přednost vozidlům které pojede na 50kmh, třeba 65 nebo 75kmh a neprůstřelně to dokážete, budete automaticky bez viny?

Každopádně, to bylo úplně zbytečný. Na motorce si sjíždím ke středu výrazně dřív před koncem plné aby o mně všichni věděli. A většinou řidiči OA chvíli počkají. A jen občas musím jít tzv. přes dva. Navíc na motorce se ta plná tolik neprožívá. Hlavně kolama dolů.
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 16 Června 2026, 20:18:45 »

A proto jsem si nově do auta nainstaloval kameru se záznamem zepředu i zezadu. Vřele doporučuji.

Máte nějaký tip? Taky jsem to měl, ale brzy mi odešla. Navíc mi to vzadu nechtělo držet.
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 16 Června 2026, 20:56:58 »

Když už jsme tu OT...FitcamX. Zatím (půl roku) drží i vzadu dobře. Pro mé auto (Toyota) je navíc přímo dělaná, takže není prakticky rozeznatelná od továrních šmírovadel, kterých je čelní sklo stejně plné. A vzadu není téměř vidět. Dělají je i pro mnoho jiných značek.

Není levná.

https://fitcamx.com/
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: Dnes v 08:05:39 »

Já otci koupil tuto:
VIOFO A129-G PLUS DUO dashcam černá
https://www.ab-com.cz/viofo-a129-g-plus-duo-dashcam-cerna/
IP zaznamenána

AcTk

• Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: Dnes v 12:25:43 »

Jak je definován "okamžik začátku předjíždění"?
Abychom mohli posoudit, kdo byl první přejíždějící a kdo druhý?
IP zaznamenána

Urban.

• 30
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: Dnes v 12:41:50 »

AcTk> Budete si muset vystačit s tím co zde sennheiser uvedl, protože nemá zadní kameru.

Co mne by ale zajímalo je co sennheisera vedlo k takto agresivnímu předjíždění? To mu hořel barák?

Další užitečný detail pro posouzení by byla situace na silnici. Bylo to tak, že kolonu vozidel uzavírala dvojice sennheiser a motorkář, který se za sennheisera nedávno připojil? Pokud ano, tak by sennheiserovi mělo být zřejmé, že motorkář ho bude předjíždět při první vhodné příležitosti.
« Poslední změna: Dnes v 12:51:43 od Urban. »
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: Dnes v 17:58:47 »

to Urban:  O jakém agresivním předjíždění píšete? Bylo to naprosto normální předjíždění na silnici, kde je 90km/h a přede mnou jel osobák s přívěsem a šinul se cca 70km/h . Jel jsem za ním delší dobu - buď jela auta v protisměru nebo byla plná čára a zákaz předjiždění. Motorku jsem registroval jak později dojela , ale jela vpravo a nijak se nesnažila kličkovat v pruhu a mít úmysl předjíždět. No a když v protisměru bylo volno, tak jsem viděl, že bude končit plná čára, tak jsem kouknul do zrcátka , dal blinkr - aby bylo jasné, že se chystám předjíždět, skončila plná čára, opět kouknu do zrcátka , tak začnu odbočovací manévr a najednou vidím v zrcátku motorkáře jak se mi cpe okolo zadního boku. Kdybych rázněji vybočil z pruhu, tak jsem ho asi smetl. Ale při odbočování vyjíždím plynule, tak se naštěstí nic nestalo.
Podle mne si vůbec nevšiml, že dávám blinkr. A navíc opravdu extrémně zrychlil a přejel z pravé části pruhu do protisměru. Takže v zrcátkách  jsem ho předtím nezahlédl.

Opravdu byla situace téměř identická jak to popisoval pan AcTk
A když tak nad tím přemýšlím, tak možný důvod jízdy motorkáře úplně vpravo bylo to, že asi viděl pod úhlem před to auto s přívěsem
a až viděl, že tam nic není, tak vystřelil a bylo mu vlastně asi úplně jedno jestli je tam plná čára nebo ne a jestli sledoval provoz protisměru z pravé části, tak věřím tomu, že můj blinkr vůbec nezaregistroval.
ALe je to jen můj dojem - ne že mne tady bude x lidí hejtit, že přesně vím co měl motorkář v úmyslu
« Poslední změna: Dnes v 18:08:56 od sennheiser »
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: Dnes v 18:38:40 »

Princip omezené důvěry neřeší "zanedbatelné" porušení předpisů. Nebo si myslíte, že když nedáte v obci přednost vozidlům které pojede na 50kmh, třeba 65 nebo 75kmh a neprůstřelně to dokážete, budete automaticky bez viny?

Tak u 85km/h patrně ano a v jistých případech i při 65km/h  -- viz zde:
"Zároveň však uvádí, že Nejvyšší soud ve své judikatuře považuje za porušení důležité povinnosti ze strany řidiče „závodníka“ jen takovou rychlost jízdy, která zpravidla převyšuje povolenou rychlost o přibližně 70 % (viz rozhodnutí č. 45/2005 Sb. rozh. tr.). Výjimkou je usnesení Nejvyššího soudu ze dne 19. 4. 2011, sp. zn. 4 Tdo 459/2011, ve věci, v níž z vedlejší silnice nebylo možno řidiče „závodníka“ vůbec vidět a postačilo tak převýšení rychlosti jízdy o 33 %"
IP zaznamenána