30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Parkování Praha 7, ulice Za elektrárnou  (Přečteno 8316 krát)

Kakabus

• Zobrazit profil
Re:Parkování Praha 7, ulice Za elektrárnou
« Odpověď #15 kdy: 14 Května 2026, 07:54:36 »

Žádost o prominutí zmeškání úkonu - pokud jsem podal ve lhůtě 90 dní, jaký úkon byl zmeškán?
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 14 Května 2026, 08:50:23 »

Zmatení nepřítele. SO1 bude řešit žádost o prominutí zmeškání úkonu a mezitím čas běží.
IP zaznamenána

Kakabus

• Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 14 Května 2026, 08:52:11 »

Poposedl jsem si a už mi svitlo  :D
IP zaznamenána

Kakabus

• Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 05 Srpna 2026, 15:25:39 »

Blanketní odvolání podáno ve lhůtě  do 90 dní. Jaký se dá čekat postup od úřadu? Mám čekat výzvu k doplnění, nebo už začít doplňovat námitky?
IP zaznamenána

anonym3628

• Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 05 Srpna 2026, 20:54:40 »

Počkejte na výzvu k doplnění. V zásadě mohou nastat čtyři situace.

1) SO rovnou postoupí vaše odvolání k odvolacímu orgánu a ve stanovisku uvede, proč si myslí, že je odvolání opožděné. SO vás tedy k doplnění odvolání o důvody ani nevyzve. Takový postup podle mě předpokládá správní řád. https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-500#p88-1
2) Protože většina úředníků ani netuší, že nějaký správní řád existuje, můžete se setkat i s tím, že vás úřad klasicky vyzve k doplnění důvodů odvolání a současně vysloví názor, že je odvolání opožděné, a teprve po doplnění postoupí úřad vaše odvolání k odvolacímu orgánu.
3) Úřad pošle nějaké neformální sdělení, že je odvolání opožděné, a ani ho nepostoupí. To by byla velmi dobrá varianta pro vás.
4) Vzácně se úředník chytne za hlavu a přijme vaše odvolání jako včasné již od počátku.

Osobně jsem se setkal s druhou variantou, podle mě to správný postup není, ale když jsem hledal, co si o tom myslí soudy, našel jsem asi dva rozsudky, kde to soudům nevadilo, takže jsem raději na výzvu doplnil. Ale je možné, že by se daly vymyslet i nějaké dobré argumenty proti tomu.
« Poslední změna: 05 Srpna 2026, 21:01:18 od anonym3628 »
IP zaznamenána

Kakabus

• Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 08 Září 2026, 13:59:48 »

Odvolání bylo postoupeno na SO2 a posílá zprávu, ještě jsem nečetl s hlavičkou "potvrzeno". Nicméně SO1 nevyzval po podání blanketního odvolání k doplnění. Tak uvidíme :)
IP zaznamenána

Kakabus

• Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 15 Září 2026, 09:45:14 »

Vyzvedl jsem datovku a odvolání se jako opožěné zamítá. Jak postupovat prosím teď, správní žalobou?
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 15 Září 2026, 10:14:05 »

Samozřejmě. Ale z procesního hlediska bude vhodné podat ji až úplně na konci lhůty, protože těch 60 dní ukrojených z promlčecí doby se Vám může velice hodit, pokud promlčení má nastat až cca za 5 měsíců.
IP zaznamenána

Kakabus

• Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 15 Září 2026, 10:49:03 »

Odvolání zamítnuto jako opožděné nemá odkladný účinek, tudíž splatnost 30 dnů se počítá od vydání prvního rohodnutí, což už je nyní po splatnosti.
Zaplatit teď nebo nechat být?
Správní žalobu stavět pouze na nesprávném posouzení odvolací lhůty?
IP zaznamenána

anonym3628

• Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 15 Září 2026, 13:44:49 »

Já bych to neplatil a čekal na další kroky úřadu. Ale pokud chcete mít klid a zaplatíte, nevidím, čemu by to mělo vadit.
Ano, žalobu vystavíte pouze na nesprávném posouzení odvolací lhůty, namítat cokoliv jiného je podle mě předčasné (to bude předmětem až dalšího řízení). Na tomhle případě si hezky můžete nacvičit, jak se taková žaloba sepisuje. Nemusí to být nikterak dlouhé, postačí v pár větách popsat, proč podle vás odvolací orgán otázku včasnosti odvolání posoudil nesprávně a pohlídat si náležitosti žaloby podle s. ř. s. Celá žaloba se vám určitě vejde na dvě, maximálně tři stránky. A podáte ji někdy na konci dvouměsíční lhůty pro podání žaloby. Pokud podáte trochu dřív, je tam určitá výhoda v tom, že vás soud může upozornit na některé chybějící náležitosti žaloby a vy stále budete mít možnost je ve lhůtě odstranit, ale jelikož vám s tím pomůžeme, nebál bych se jít na hranu.

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2002-150#f2309241
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 15 Září 2026, 13:50:52 »

Málokterý úřad začne vymáhat pokut dřív než za čtvrt roku. Ale pro klid v duši to můžete zaplatit.

Žalobu bych doporučoval postavit pouze na prodloužené odvolací lhůtě. Bude to na jednu stránku a mělo by to být celkem rychle vyhrané. Nemá smysl teď rozkrývat argumenty, které možná budete potřebovat do doplnění odvolání.

Jak mimochodem vyřídili tu žádost o prominutí zmeškání úkonu?
IP zaznamenána

Kakabus

• Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 15 Září 2026, 14:05:57 »

Žádost o prominutí zmeškání úkonu jsem nepodával - nebyl jsem si jistý. Má smysl ji dodatečně podávat?
IP zaznamenána

anonym3628

• Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 15 Září 2026, 15:13:21 »

Už ne, vyšlo to, jak mělo - úřad odvolání zamítl jako opožděné, teď si hezky ukrojíte dva měsíce z promlčecí doby a pak vás soud vrátí do hry.
IP zaznamenána