Události poslední doby mě motivovaly konečně začít řešit stavbu moštárny, zahradního domku, nazvěme to jakkoli. Ač nedopravní téma, už nemám kde se zeptat, protože všude jinde jsou vohnouti, pro než slovo stavebního úřadu je slovo boží. O tom se nediskutuje. Včetně projektantů s razítkem.
Chci postavit "drobnou stavbu" a když už to stavím, chci ji postavit co největší. AFAIK současný stavební zákon je tak dokurvený, že cokoliv jiného než "drobná stavba" vyžaduje stejně papírování jako celá novostavba RD, tedy touto cestou jít nechci. Podotýkám, nestavím garáž, která "drobnou stavbou" opět není i kdyby měla 2m2.
Zákon říká:
(1) Drobnými stavbami jsou
a) stavby nebo zařízení a jejich údržba, a to
1. stavba do 40 m2 zastavěné plochy a do 5 m výšky s nejvýše jedním nadzemním podlažím, podsklepená nejvýše do hloubky 3 m, na pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci, která souvisí s bydlením nebo rodinnou rekreací, a nejde o stavbu pro podnikatelskou činnost, která je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m a plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku rodinného domu nebo stavby pro rodinnou rekreaci,
4. stavba, včetně základové konstrukce, do 55 m2 zastavěné plochy a do 4 m výšky na pozemku, který je určen rozhodnutím o povolení záměru, územním plánem s prvky regulačního plánu nebo regulačním plánem pro způsob využití jako plochy rekreace, která je umisťována v odstupové vzdálenosti od hranic pozemků nejméně 2 m a plocha části pozemku schopného vsakovat dešťové vody po jejím umístění bude nejméně 50 % z celkové plochy pozemku,
Můj územák pro moji parcelu říká:
…smíšené obytné venkovské (SV)…přípustné využití (mimo jiné) stávající bytové objekty využívané k občasnému nebo rekreačnímu bydlení (chalupy) a drobná sportoviště a plochy pro každodenní rekreaci a relaxaci obyvatel.
Napsal jsem na příslušný stavební úřad s žádostí o stanovisko. Já tvrdím, že platný ÚP výslovně rekreační využití připouští a že se na mě vztahuje limit 55m2 pro drobnou stavbu. A zda stavba 45m2 je "drobná stavba" (vše ostatní bylo splněno).
Po 28 dnech přišla odpověď "parcela nespadá do rekreačních ploch, drobná stavba to není", bez jakékoliv další argumentace, bez jakéhokoli odůvodnění. Prostě není. Resp. jejich odpověď měla dvě strany, ale byl to copy-paste z mé žádosti.
Napsal jsem "žádost o přezkum vyjádření stavebního úřadu", popsal svoji argumentaci, že se domnívám, že vyjádření stavebního úřadu je chybné, požádal o přezkoumání a adresoval na kraj, odbor stavebního řádu a územního plánování. Je to už 32 dní a odpověď žádná, odesláno DS, doručeno.
Kdybych poslal žádost o přezkum na kraj úplně blbě, napíšou snad "my s tím nemáme nic společnýho, táhněte"?
Jaký navrhujete další postup?
Řešil a vyřešil někdo z Vás ten limit 55m2?