30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Určení prekluze  (Přečteno 1026 krát)

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Určení prekluze
« kdy: 05 Října 2025, 23:34:26 »

Dotaz ohledně přestupku s nedopravní tematikou - byla povinnost cosi do 30/09/2024 nahlásit, nesplněna. 02/10/2025 doručen příkaz. Nepletu se, pokud se domnívám, že již došlo k prekluzi?
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Určení prekluze
« Odpověď #1 kdy: 06 Října 2025, 07:53:06 »

Ono by dost pomohlo, kdybyste naznačil, dle jakého paragrafu byla ta povinnost a dle jakého paragrafu ten přestupek, tedy na co se ten Příkaz odkazuje.

Protože pokud se něco mělo do někdy udělat (v případě dopravní tématiky třeba https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-56#p12-4 a https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2001-56#p83-1-e), tak pokud k nahlášení nedošlo vůbec, tak může jít celou dobu o přestupek trvající.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 06 Října 2025, 08:09:18 »

Přesný paragraf nevím, ale mělo to být nahlášení včelstva :-) Orgán to relativně brzo zjistil a vyslal nějakou osobu na kontrolu, která provedla sepsání. Dokument v tuto chvíli nemám, pokusím se zajistit, byl mi přečten do telefonu. I když ten můj dotaz byl spíš obecnějšího rázu a podle Vaší odpovědi se mi jeví, že se vysoce pravděpodobně pletu.

Pro doplnění - příkaz je na celých 200 Kč.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 06 Října 2025, 08:54:42 »

Jak úřední parazit přišel na to, kdo měl povinnost včelstvo ohlásit? Včelstvo nemá registrační značku, tak lze jen těžko určit "provozovatele", ne?
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 06 Října 2025, 09:03:07 »

Ono to je pravidelně se opakující hlášení, takže úřad shledal absenci u konkrétního chovatele a vyslal kontrolora. Chovatelé jsou totiž v ČR sledováni.

Ona to není taková pohoda, jak se to může jevit. Člověk pěstuje včely, stát po něm chce všechno opakovaně hlásit, eviduje to a pak mu například posílá kontrolory, kteří mu kontrolují zdraví včel, přičemž to určují zcela nepřezkoumatelným způsobem - něco někam odnesou a rozhodnou, že tam je moc cizích zvířátek (to údajně počítají na kusy, například 22) a všechno se musí zničit.
IP zaznamenána

Sturmgewer44

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 06 Října 2025, 09:13:24 »

Všechno se musi zničit když máte mor včelího plodu, pokud máte víc zvířátek -varoáza, tak je i ve vašem zájmu jednoduše přeléčít, aby vám příští rok po zimě vůbec něco vyletělo z úlu. A podle mě je paráda že vám léčivo dá předseda do ruky a před vánocema přijedou až k vám na stanoviště a sami přeléčej vyvíječem. Vlastně jde jen o to poslat začátkem září počet a umístění včelstev a máte na rok pokoj a pár korun na dotacích. Jo a ještě jednou dát spad aby se vědělo jak moc je to u vás zamořený a kolik se bude léčit.
« Poslední změna: 06 Října 2025, 09:15:23 od Sturmgewer44 »
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 06 Října 2025, 10:03:47 »

Bylo by to asi na debatu, kde je hranice smysluplné ingerence. Lidé mimo obor často nemají představu, co to obnáší. Já se vyjadřuju jen k té nepřezkoumatelnosti, která mi byla nápadná a navíc jsem vyrozuměl, že do toho snadno mohou vstupovat jakési politické vlivy, nejspíše lokální povahy. Víc fakt nevím :-)
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 06 Října 2025, 17:58:53 »

relevantní legislativa pro tento případ je plemenářský zákon č. 154/2000 Sb.Zákon o šlechtění, plemenitbě a evidenci hospodářských zvířat
a vyhláška č. 136/2004 Sb., kterou se stanoví podrobnosti označování zvířat a jejich evidence a evidence hospodářství a osob stanovených plemenářským zákonem

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2000-154
https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2004-136

Letmo jsem nahlédnul do § 26 Přestupky fyzických osob a nejspíš to bude bod (1) k) nesplní povinnost podle přímo použitelného předpisu Evropské unie na úseku šlechtění, plemenitby, označování a evidence zvířat. Za přestupek lze uložit pokutu do 500000 Kč. Slušná pálka.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 06 Října 2025, 18:35:38 »

Za přestupek lze uložit pokutu do 500000 Kč. Slušná pálka.

Pokud je tomu tak, pak promlčeno není nehledě na možnost (ne)trvajícího přestupku.
IP zaznamenána

medved

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 07 Října 2025, 11:46:40 »

Neni mi jasne, o co presne jde. Nicmene zkusim shrnout, jake ma povinnosti vcelar/chovatel vcel (ano - vcely se nepestuji ale chovaji :-) ).
O zadnem terminu 30.9. nevim, existuji dva poletni terminy:

1) do 15.9. je treba nahlasit pocet a umisteni chovanych vcelstev na ustredni evidenci svazu chovatelu (to se dnes deje elektronicky anebo postaru na formulari, ktery ale stejne musi nekdo z prislusne ZO potom preklepat do UE). Smysl to ma pomerne velky - jednak ostatni vcelari okolo vedi o umisteni vcelstev a mohou prizpusobit umisteni tech svych a druhak kolchoznici, kteri maji povinnost pri uzivani latek, ktere mohou vcelam ublizit, je uzivat tak, aby jim ublizila co nejmene, maji sanci na portalu CS chovatelu, ktery je propojen do registru zemedelske pudy, zjistit, ze nekde pobliz jsou anebo nejsou vcely.

2) do 15.10. je treba podat zadost o dotaci 1.D (tzv. 'na cukr').

Dale zde jeste je povinnost odevzdat koncem ledna mel (zbytky vosku, ktere vcelam odpadnou od huby pritom, jak se v zime krmi medem/cukrem a v ktere jsou uhynuli roztoci). Z ni se stanovi prumerny pocet roztocu na stanoviste a podle toho se potom zasahuje proti klistove varroaze.

Co se tyce likvidace vcelstev (dnes jiz ne nutne vsech vcelstev na stanovisti) toto se deje pouze v pripade zjisteni moru vceliho plodu anebo hniloby vceliho plodu. Mimo EU se jak mor tak hniloba leci antibiotiky, coz je nejvetsi kravina, ktera muze nekoho napadnout.

Ohledne postihu za nenahlaseni poctu vcelstev - jeste jsem se s tim nesetkal. Obvykle si to u svych clenu ohlida ZO a svaz, potazmo obec se do toho neplete. Tahle povinnost centralni evidence je celkem novinka (10 let zpet?), predtim se to hlasilo na obecni urad, mistne prislusny stanovisti vcelstva. Kdyz jsem zacal vcelarit a zacal jsem posilat hlaseni, starosta nasi vesnice se mne prisel zeptat, co to znamena a jestli to musi podavat vsichni vcelari ve vsi :-).

Obecne zakony a povinnosti okolo vcel jsou z meho pohledu jedny z mala, ktere mi davaji smysl. Hlavne vzhledem k tomu, jak jsou vcely jednoho vcelare ovlivnitelne vcelami jineho vcelare klidne 5km daleko.

Urban> pro tento pripad (pokud se opravdu jedna jen o nenahlaseni umisteni vcelstva/vcelstev) zcela jiste neni relevantni legislativou zakon 154/2000 Sb. Ten se tyka vcelstev a matek zapsanych v plemennem registru. To nema s obycejnym vcelarenim nic spolecneho. Pokud si pamatuji ze skoleni, je maximalni postih za nenahlaseni poctu a umisteni vcel podle § 80 vyhlasky 136/2004 Sb., 20000Kc pro fyzickou a 300000Kc pro pravnickou osobu.
« Poslední změna: 07 Října 2025, 12:10:27 od medved »
IP zaznamenána

Sturmgewer44

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 07 Října 2025, 19:32:26 »

Tak popsal jste to pěkně. Jen pro zajímavost já mám včelstva na dvou stanovištích , kde se lámou okresy a přitom to je dvě vesnice vedle sebe a během roku co se místní dozvěděli že mám na zahradě včely, tak byl za mnou předseda jestli jsem hlášenej ,léčim atd. A ze zkušenosti vim že oba spolky si to hlídaj aby byl každej hlášenej a když není ve svazu  což není povinnost tak jestli léčí.V mém bydlišti léčej tak nějak laxně ,ale mě to jezdí přeléčovat náš spolek a tak jsem zatím musim zaklepat na dřevo každou zimu přežil beze ztrát a že to u nás ve vokolí sakra vymíralo.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 07 Října 2025, 19:54:21 »

Zajímavá sonda do úplně jiného světa ... Dokument mám slíbený, pak ho sem dám.
Mně to vzhledem k výši pokuty připadlo hodně zvláštní, poslali to poštou, což samo o sobě zřejmě stálo víc jak 100 Kč.
IP zaznamenána

medved

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 08 Října 2025, 11:11:24 »

Eric> precetl jsem to jeste jednou a pokud se tedy opravdu jedna o nenahlaseni poctu a umisteni vcelstev k 1.9. kazdeho roku (s terminem do 15.9. prislusneho roku), budeme potrebovat vedet jeste jednu dulezitou vec: byla tato povinnost splnena nekdy pozdeji - mezi 15.9.2024 a 1.9.2025? A byla splnena v roce 2025 -  od 1.9.2025 do 15.9.2025?
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 08 Října 2025, 13:31:33 »

Ad loňský rok - prý byla, sepsala to nějaká kontrolující osoba (nikoliv ale z úřadu, byla to nějaká pověřená asociace) na místě asi během následujícího měsíce. Letošek zjistím.
IP zaznamenána