30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Nárok inkasní agentury  (Přečteno 537 krát)

J0HN3C

• Zobrazit profil
Nárok inkasní agentury
« kdy: 09 Září 2025, 10:25:20 »

Ahoj,
Rád bych se tady poradil, jestli by mohl být správný postup, který jsem jako laik vyčetl z různých zdrojů.
04/2025 u pojišťovny P zaniklo moje majetkové pojištění kvůli nezaplacení (v pořádku), pojišťovna dopočítala pojistné za období od konce smlouvy do ukončení
05/2025 pojišťovna P posílá upomínku k dluhu, ten jsem nezaplatil, ale to je uplně obyčejné moje selhání
09/2025 bez dalších upomínek nebo informace o předání se o dluh hlásí inkasní agentura A a nárokuje si jistinu, úroky z prodlení a náklady na vymáhání (ty jsou asi polovina jistiny)

Jsem připravený to zaplatit, ale pouze v rozsahu jistina + úroky z prodlení. Náklady na vymáhání podle mě nemají žádný nárok. Dodám, že se nejedná o soudem uznaný dluh. Je moje úvaha správná?
Ad1 pojišťovna P mi neposlala žádnou informaci o tom, že pohledávku předává třetí straně
Ad2 na pojišťovnu jsem napsal, aby mi sdělili informace ke smlouvám a ti obratem potvrdili, že z nich evidují dluh, ale ten už je předaný agentuře A
Ad3 Agentura A už rozjíždí nějaký spamy (email, sms) a stanovila splatnost někdy později v září

Co se týče pojišťovny, ta ve VPP k produktu uvádí
Citace
„Není-li běžné pojistné nebo jeho první splátka uhrazena do jednoho měsíce po doručení upomínky pojistníkovi, pojištění zaniká uplynutím této lhůty. Pojišťovna má právo na pojistné do zániku pojištění.“
V něčem, co se nazývá "Infolist produktu" se pak uvádí
Citace
"Porušením povinností pojistníka řádně a včas platit pojistné může pojistníkovi vzniknout povinnost úhrady příslušenství pohledávky za
dlužným pojistným, zejména úroků z prodlení a nákladů spojených s jejím uplatněním (např. nákladů na zaslanou upomínku k úhradě
pojistného apod.)"

Díky moc za komentáře
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
Re:Nárok inkasní agentury
« Odpověď #1 kdy: 09 Září 2025, 10:38:38 »

Zaslali předžalobní výzvu?
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 09 Září 2025, 11:42:44 »

Uhradil bych jistinu a úrok pojišťovně.

https://akpytela.cz/clanky-zmena-zavazku/

Jakým stylem jste komunikoval s pojišťovnou to Ad2?
IP zaznamenána

J0HN3C

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 10 Září 2025, 10:28:57 »

Předžalobku ještě neposlali. Před pár dny to teprve dostali od pojišťovny, tak hned poslali mail.

Ad2. Jak jsem dostal mail od inkasky, tak jsem napsal dotaz do pojišťovny, jestli můžu dostat detaily a platební údaje ke smlouvě XY, protože už nejsou v online systému. Oni na to odepsali, že pohledávky byly předány dne XY k externímu vymáhání pověřené společnosti A. A že mám při platbě postupovat podle jejich pokynů.
IP zaznamenána

J0HN3C

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 10 Září 2025, 10:31:50 »

Jinými slovy. Od pojišťovny helpdesku mám potrvrzení, že předali pohledávku agentuře A.
Agentura A mi napsala mail a sms, ale s nima jsem ještě nezačal komunikovat.
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 10 Září 2025, 11:49:06 »

Jednak platí § 1882
(1) Dokud postupitel dlužníka nevyrozumí, nebo dokud postupník postoupení pohledávky dlužníku neprokáže, může se dlužník své povinnosti zprostit tím, že splní postupiteli, nebo se s ním jinak vyrovná.
Prokázání není sdělení typu "máme pohledávku". Byl jste skutečně informován? Pokud nikoliv - zaplaťte pojišťovně.

Dále pak podle judikatury Nejvyššího soudu ČR není možné automaticky přenášet náklady inkasní agentury na dlužníka, pokud tyto náklady nejsou:
- sjednány ve smlouvě mezi původním věřitelem a dlužníkem,
- nebo přiznány soudem jako náhrada nákladů řízení.

Nejvyššího soudu uvádí:
„Náklady inkasní agentury na mimosoudní vymáhání pohledávky nelze považovat za škodu, kterou by byl dlužník povinen nahradit.“
To znamená, že pokud inkasní agentura požaduje např. poplatek za administraci, právní služby nebo telefonické upomínky, dlužník není povinen tyto náklady hradit, pokud k tomu není právní důvod.
IP zaznamenána

J0HN3C

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 10 Září 2025, 14:32:01 »

Je otázka jak moc je "skutečně informován" když jsem informaci dostal v mailu jako odpověd na dotaz z webového formuláře. Osobně si myslím, že i když pošlu peníze pojišťovně, tak mi to pošlou zpátky a jen se znova odkážou na agenturu.
Přiznám se, že tady nemám náladu se pouštět do velkých bitev. Takže si představuju, že peníze pošlu rovnou agentuře (jistinu a úrok z prodlení), do zprávy uvedu co přesně platím a pro sebe to uzavřu.
Zní to ok?

Je mi jasné, že jsem udělal chybu, že jsem do pojišťovny psal, měl jsem rovnou najít ty původní platební údaje a poslat pojišťovně. Otázka je, jestli by mi to stejnak neposlali zpátky.
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 10 Září 2025, 17:14:23 »

Osobně bych naopak poslal peníze pojišťovně, protože oficiálně nic o agentuře nevíte. A pokud vám peníze vrátí, tak je asi nechcou a pojišťovnu dostanete do horší vyjednávací pozice, protože zatím, dle mého názoru, nic nevíte a vůli zaplatit jste měl.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 10 Září 2025, 19:08:32 »

Případně není problém založit konto jen pro tento účel a následně zrušit a nemají kam vrátit. To, že někdo poslal dotaz přes web a Vám to spadlo do spamu určitě není " skutečně informován".
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 10 Září 2025, 19:32:31 »

Zdá se mi, že z výše uvedeného vyplývá, že je třeba zaplatit pojišťovně, a to pokud možno ihned.
IP zaznamenána

J0HN3C

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 11 Září 2025, 11:28:02 »

Dekuju za vsechny odpovedi. Dava to smysl. Zaplaceno pojistovne.
IP zaznamenána