30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: B1 Zákaz vjezdu všech vozidel  (Přečteno 780 krát)

Miroslav72

• Zobrazit profil
B1 Zákaz vjezdu všech vozidel
« kdy: 20 Dubna 2025, 12:09:58 »

Ahoj všem.
Před několika měsíci se vozidlo vyskytlo za značkou "B1"-Zákaz vjezdu všech vozidel (mimo vozidel s přenosným povolením XXX). Na dané místo se lze dostat i jinak a to například přes pole. Vozidlo je offroad a často jezdím po čemkoliv co vypadá jako polní cesta.

Kód: [Vybrat]
...(dále jen "podezřelý") se měl dopustit přestupku proti bezpečnosti a plynulosti provozu na pozemních
komunikacích podle § 125c odst. 1 písm. k) zákona č. 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích
a o změnách některých zákonů (zákon o silničním provozu), tím, že dne XXX v XXX, jako řidič vozidla XXX
porušil dopravní značku "B1"-Zákaz vjezdu všech vozidel (mimo vozidel s přenosným povolením XXX).
Řidič se na základě výzvy nedostavil k dořešení přestupku na MP, proto je věc předaná ke správnímu orgánu
jako přestupek provozovatele vozidla. Městský úřad XXX, jako správní orgán dle § 124 odst. 5 písm.
k) zákona o silničním provozu, příslušný podle § 62 odst. 1 zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti
za přestupky a řízení o nich, ve znění pozdějších předpisů, ve znění pozdějších předpisů (dále
jen „zákon o odpovědnosti za přestupky“), podle § 59 a § 137 odst. 1 zákona č.500/2004 Sb. správní
řád, ve znění pozdějších předpisů (dále jen „správní řád"), Vás předvolává a vyzývá k podání
vysvětlení k uvedenému přestupku dne XXX v místě: Městský úřad XXX.

Poučení:
- Přineste s sebou průkaz totožnosti, tj. občanský průkaz nebo jiný doklad podle § 36 odst. 4 správního řádu.
- Předvolaný je podle § 59 správního řádu povinen dostavit se včas na určené místo; nemůže-li tak ze
závažných důvodů učinit, je povinen bezodkladně se omluvit správnímu orgánu s uvedením důvodů
(nestačí obecný odkaz na pracovní zaneprázdněnost, pobyt v zahraničí, či neurčité zdravotní problémy)
a musí být řádně doložena (například listinami) tak, aby si správní orgán mohl ověřit její pravdivost a
věrohodnost. Pro ověření, zda omluva byla správním orgánem přijata, je možno využít shora uvedených
kontaktů. Pracovní důvody nejsou relevantní pro omluvu; zaměstnavatel má povinnost předvolaného
uvolnit dle § 200 zákona č. 262/2006 Sb., zákoník práce, ve znění pozdějších předpisů, na základě
předložení tohoto předvolání, a to z důvodu plnění občanské povinnosti.

Komplikací pro mě je, že vozidlo je psané na někoho jiného, který nahlásil jako řidiče mě. Ať si to vyřídím nebo pokutu zaplatí za mě a bude ji po mě pak chtít.
Daný městský úřad mám z ruky, takže jsem je poprosil o písemné projednání a dodal, že si nejsem vědom žádného porušení zákazu vjezdu.  A že si nevzpomínám, jak se na uvedené místo vozidlo dostalo, přičemž teréní vozidlo je užíváno i na nezpevěných cestách. (Stává se mi, že se někde vyloupnu za zákazem, aniž bych nějaký projel, či za zamknutou závorou).

Na to mi přišla odpověď:
Kód: [Vybrat]
...Vyřízení záležitosti je nutné osobně...
Odpověděl jsem znova prakticky stejnou odpovědí a dodal, že se nemám v plánu dostavit osobně.

Z úřadu mi poté přišlo další totožné předvolání k podání vysvětlení pouze s jiným datumem.

Z toho co jsem tady zatím v diskusích přečetl, oni musí mít důkaz, že jsem značku musel vidět. Nebo to už umí zmastit nějak jinak?
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:B1 Zákaz vjezdu všech vozidel
« Odpověď #1 kdy: 20 Dubna 2025, 13:50:29 »

Podání vysvětlení můžete učinit i písemně. K tomu uvedete jednak ekonomickou stránku věci, kdy máte dotyčný úřad xxx km a pak také vysvětlíte , že jste se na dané místo dostal polní cestou ( ideálně s mapkou, dobrý důkaz by bylo i video jak jedete po polní cestě s datem a časem) A tím, nespatřujete ve svém jednání žádný přestupek .  SO může nezákonně zkusit argument, že jste jel neoprávněně po lesní nebo polní cestě - avšak toto již nespadá pod ZPPK.
Písemné podání vysvětlení musíte odeslat datovkou, emailem s el. podpisem nebo doporučeným dopisem.
« Poslední změna: 20 Dubna 2025, 13:53:05 od sennheiser »
IP zaznamenána

Miroslav72

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 20 Dubna 2025, 19:20:49 »

Děkuji za informace. Sice mám kameru, ale za chvilku to bude rok. Tak dlouho zpětně samozřejmě záznam nemám a nijak zvášť dobře mi v paměti nezůstává kudy jezdím.
Veškerou komunikaci vedu datovkou. A upřímně se mi moc nechce crcat s dokazováním, že jsem značku neviděl...

Nicméně v tomhle jsem panic a raději bych, aby se na úřadě trochu zapotili.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 20 Dubna 2025, 19:52:16 »

Kdy poprvé se úřad nebo někdo ohledně toho jednání vykazujícího znaky přestupku ozval? Až téměř po roce, nebo tomu předcházely nějaké kroky?
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 20 Dubna 2025, 20:33:10 »

Děkuji za informace. Sice mám kameru, ale za chvilku to bude rok.

Za jak velkou chvilku?
IP zaznamenána