30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Parkování v protisměru + v křižovatce  (Přečteno 1414 krát)

Ropák

• Zobrazit profil
Parkování v protisměru + v křižovatce
« kdy: 14 Dubna 2025, 12:05:53 »

Dobrý den vespolek, prosím o radu.
Zlotřilý pyrát zaparkoval vozidlo (jehož jsem z Božího dopuštění provozovatelem) v protisměru a méně než 5m od hranice T křižovatky. Nejspíš mu tam kleklo, přece jen je to starej pekáč, poté vyfoceno poloopičáky. V DS mi přistál odpustek od magistrátu (ČB). Co mě na něm ale zaujalo: v odpustku je krom bonzdopisu integrována rovněž pozvánka k podání vysvětlení? (červený rámeček v dokumentu č. 2)
Dlouho jsem nic neřešil, to už chodí normálně takovýhle kombo?

Citace:
V případě, že provozovatel určenou částku ve stanovené lhůtě neuhradí, ani nesdělí písemně údaje
o totožnosti řidiče vozidla v době zjištění přestupku, je povinen se podle ustanovení § 59 a § 137 odst. 2
zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, dne XX. 04. 2025 v XX.XX hod. dostavit do budovy Magistrátu města
České Budějovice, správní odbor, oddělení dopravních přestupků, ul. Jeronýmova 1, 3. poschodí, číslo dveří
XXX, a podat v uvedené věci vysvětlení.

Chronologie:
Konec února - spáchán zločin
Začátek dubna - předmětná výzva do DS (správně)
Doručeno (fikcí) asi 3 dny z5.

Jsou docela rychlí. Odpustek přišel cca po měsíci. Znáte někdo Budějce? Je tam potenciál na šach-mat? Nebo musím jet klasicky Helmuta? Uvažuju trochu i o tom, že dojdu na to podání vysvětlení (případně pořeším písemně) a vysvětlím, že tam auto zdechlo. Nebo máte špatný zkušenosti s takovým straightforward postupem?
Děkuju.

A moc se omlouvám za ten debilní způsob anonymizace dokumentů. Nejde mi přepsat PDF tak, aby to nešlo zpod toho číst. A nejde mi ani otevřít v Malování, prostě "soubor není podporován", a BFU, vyliž si...
Edit: opraveno na lepší čitelnost...
« Poslední změna: 14 Dubna 2025, 18:32:10 od Ropák »
IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
Re:Parkování v protisměru + v křižovatce
« Odpověď #1 kdy: 14 Dubna 2025, 12:14:04 »

Opraveno.
« Poslední změna: 14 Dubna 2025, 18:29:53 od Ropák »
IP zaznamenána

t2048

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14 Dubna 2025, 13:09:47 »

Lze na základě jedné takovéto fotografie s jistotou tvrdit, že vozidlo stálo v prostoru křižovatky? Nejsem místní, ulici proto nepoznám, a proto mi jedna taková fotografie připadá málo. Ale úřad jich může mít jistě více.

Co se parkování v protisměru týče, jde podle mě prokázat jenom přímo při činu. Řidič se mohl před parkováním otočit a do polohy, v níž ponechal vozidlo stát, mohl nacouvat ve správném směru jízdy a vyhovět tak § 25 odst. 1a.

Technická poznámka: pro úpravu PDF začerněním doporučuju GIMP nebo Inkscape.

Oba fungují ve všech běžných systémech. Je však potřeba dát si pozor na druhý z nich, je vektorový, a překrytí textu obdélníkem informace neukryje. Na to je potřeba výsledek uložit jako rastrový obrázek bez vrstev. Nicméně metoda s telefonem funguje též dobře.
IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14 Dubna 2025, 16:54:42 »

Děkuju.
Skrz anonymizaci jsem pročetl tenhle návod, ale přesto, že je česky, nepochopil jsem z toho vůbec nic. Netuším, co je rastr, vstva, ani jak cokoli z toho nastavit. Jediný to Malování mi přišlo srozumitelný, ale v tom mi to zas nejde otevřít.
https://www.30kmh.cz/index.php?topic=2032.msg18087#msg18087

Díky i za odkazy, zkusím to nahrát pořádně...
Auto stojí určitě v protisměru, ale ta křižovatka je široká, že by se tam otočil Boeing, takže to mate. Ouřad může mít i jiný obrázky.

IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14 Dubna 2025, 17:50:02 »

Technická: pro anonymizaci se mi osvědčilo konvertovat online PDF na jpg (například zde https://www.ilovepdf.com/pdf_to_jpg ) a jpg potom jednoduše začernit v malování. Jednoduché, rychlé, spolehlivé.
IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 14 Dubna 2025, 18:30:32 »

Díky, tohle je perfektní. Opraveno.
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 14 Dubna 2025, 23:39:26 »

V případě, že provozovatel určenou částku ve stanovené lhůtě neuhradí, ani nesdělí písemně údaje
o totožnosti řidiče vozidla v době zjištění přestupku, je povinen se podle ustanovení § 59 a § 137 odst. 2
zákona č. 500/2004 Sb., správní řád, dne XX. 04. 2025 v XX.XX hod. dostavit do budovy Magistrátu města
České Budějovice, správní odbor, oddělení dopravních přestupků, ul. Jeronýmova 1, 3. poschodí, číslo dveří
XXX, a podat v uvedené věci vysvětlení.

Uvedené § 59 a § 137 ale neuvádějí žádné IF - THEN, tedy že "v případě, že provozovatel určenou částku ve stanovené lhůtě neuhradí..."
To si parazit pěkně vykonstruoval.
Ale nevidím v tom nějaký plusový potenciál. Asi bych šel zjistit, jestli mají víc fotek.
IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 16 Dubna 2025, 12:55:59 »

Taky v tom nevidím žádnou nezhojitelnou vadu. Jen mě zaujala ta kombinace. Dojdu tam a možná se rovnou "přiznám", což?
IP zaznamenána

t2048

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 17 Dubna 2025, 14:02:36 »

Auto stojí určitě v protisměru, ale ta křižovatka je široká, že by se tam otočil Boeing, takže to mate. Ouřad může mít i jiný obrázky.

Já jsem to myslel trochu jinak. Dejme tomu, že úřad prokáže, že vozidlo na fotografii stálo v křižovatce. Stále platí, že vozidlo mohlo couvat onou ulicí na levé straně fotky, až docouvalo do místa, v němž bylo vyfotografováno. Ulice zřejmě není jednosměrná, je tam vidět jen zákaz zastavení na pravé straně, tedy je dovoleno ulicí couvat třeba v celé její délce – neuplatní se nic z § 24 odst. 4. A i při couvání je směr jízdy dán směrem pohybu vozidla (předpokládám, že to tak je), tedy vozidlo při zastavení a stání vpravo ve směru jízdy (§ 25 odst. 1) bude stát opačne než vozidla, která takto zastavila/stála, leč necouvala.

Výsledkem by bylo, že by jedno z domnělých porušení dopravních předpisů nebylo prokázáno, na základě čehož by bylo možné se odvolat proti celému rozhodnutí.
IP zaznamenána

t2048

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 17 Dubna 2025, 14:24:03 »

Technická: pro anonymizaci se mi osvědčilo konvertovat online PDF na jpg (například zde https://www.ilovepdf.com/pdf_to_jpg ) a jpg potom jednoduše začernit v malování. Jednoduché, rychlé, spolehlivé.

Toto asi bude patřit k nejpohodlnějším řešením, ale za cenu toho, že PDF poputuje na cizí server. Na vlastním počítači na to poslouží nástroje z balíku Poppler či XPDF. Druhý jmenovaný je šikovnější ve Windows, ale pro ty, kteří nemají rádi přikazovou řádku, jej ocení i v unixu. Prohlížeč XpdfReader má volbu File|Save image..., s níž lze ukládat jednotlivé stránky jako obrázky. Ideálně PNG, JPEG se z toho dá udělat i dodatečně po skrytí citlivých údajů.

Alternativně jde ještě použít GhostScript (sám o sobě pracuje v příkazové řádce) s nadstavbou GSview (klikací), ale to dodávám jen pro úplnost.

Ať tak či onak, je třeba zadat vhodné rozlišení (DPI – dots per inch), v Xpdf předvolenou hodnotu 90 lze považovat za minimum pro dnešní obrazovky.
IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 17 Dubna 2025, 17:05:04 »

@ t2048
Jestli je to tak, jak píšete, tak jsem si skoro jistej, že autoškolu už bych dneska neudělal.

Ulice je obousměrná. A toho zákazu na pravý straně jsem si všiml z tý fotky poprvé, podle mně tam dřív ta značka nebyla. Budu muset ouřad přepadnout a podívat se, co na mě vlastně mají, třeba jestli není víc fotek s větším časovým odstupem. (Koneckonců já to tam nepostavil, autem ani fyzicky nedisponuju...)

Edit: Děkuju i za ty počítačový rady, ale tomu já vůbec nerozumím...
IP zaznamenána

t2048

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 17 Dubna 2025, 21:02:04 »

Je to jen můj názor, úřad s tím jistě nebude souhlasit. A též je těžko představitelné, že by někdo couval třeba přes celý blok např. na Vinohradské. :)

https://mapy.cz/zakladni?pid=104015967&newest=1&yaw=1.817&fov=1.257&x=14.4395815&y=50.0773825&z=17&ovl=8

Ale v nějaké klidné ulici na sídlišti to podle mě proveditelné je, a úřad by měl dokázat, že se tak nestalo.

Podobně jako když někdo zaparkuje na ulici šíře cca 9,5 m, kde není místní úpravou explicitně zřízeno parkoviště po obou stranách vozovky, zůstane při stání něco přes 3,5 m volného místa pro každý směr jízdy (7 m dohromady). Pokud někdo zaparkuje přesně naproti, zbude asi 5 m pro oba směry, což už předpisům nevyhovuje. Přijde tam MP a rozdá pokutové bločky oběma. Když se budou řidiči bránit, jak bude úřad dokazovat, kdo přijel první a kdo druhý?
IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 17 Dubna 2025, 23:24:00 »

Tady by šlo couvat v pohodě, ulice je sice do zatáčky, ale je mimo hlavní trasy a nemá ani sto metrů. Zase si říkám, proč by to kdo dělal. Uvěřitelnější mi přijde varianta "zastavení vozidla". Snad s tím nebudu muset až k NSS :-D
IP zaznamenána