30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: DZ IP 13b, kotouč (ne)byl viditelně ve vozidle  (Přečteno 3065 krát)

vladas10

• Zobrazit profil
DZ IP 13b, kotouč (ne)byl viditelně ve vozidle
« kdy: 04 Dubna 2025, 21:22:06 »

Zdravím, možná mi právem dáte čočku, že jsem sem nenapsal nepřišel dřív a naivně si myslel, že když jsem v právu tak to přeci nebude problém obhájit.

Přišla výzva, ať uvedu řidiče, což jsem udělal. Dále přišla pozvánka na ústní jednání na nějž jsem se dostavil... Moje obhajoba byla založena na tom, že parkovací kotouč byl viditelně ve vozidle (na středovém panelu - viditelné bočními i čelním oknem), první strážník samozřejmě uvedl že kotouč ve vozidle viditelně nebyl, přičemž druhý přítomný strážník toto nepotvrdil protože vypisoval jen papíry a vozidlo "obcházel" kolega. Fotky ve spisu jsou klasicky 3, předek, zadek, předek malinko blíž. Detail interiéru z čelního či bočního okna který by přítomnost kotouče potvrdil tam samozřejmě není.

Tak jsem čekal, že to pro nedostatek důkazů uzavřou... nicméně po necelých 6ti měsících od jednání mi přišlo "rozhodnutí" "je vinen"  :-\

Je z toho nějaká cesta ven a pravdu uhájit? Nebo prostě tvrzení jednoho strážníka má větší váhu než moje a mám smůlu?

Naskenované rozhodnutí přihodím co nejdříve.
Předem díky za rady.
IP zaznamenána

vladas10

• Zobrazit profil
Re:DZ IP 13b, kotouč (ne)byl viditelně ve vozidle
« Odpověď #1 kdy: 04 Dubna 2025, 22:07:49 »

Přikládám rozhodnutí.

Trochu mě zaráží jak může argumentovat (s.4) "Z fotodokumentace vyplývá, že obviněný předmětnou dopravní značku porušil,..."
To je snad jasná lež ne? Ta fotodokumentace přeci vnitřek vozidla (mimo části palubní desky) vůbec nezachycuje. Je to něco o co čím by se dalo argumentovat?
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 05 Dubna 2025, 16:14:27 »

Když už už se tím musí SO zabývat, tak se vždy snaží rozhodnout vinen bez ohledu na důkazy/nedůkazy. Bude nutné se odvolat (zpočátku bez odůvodnění).
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 05 Dubna 2025, 18:31:44 »

Při sepisování odvolání můžete vyjít z obdobného případu https://www.30kmh.cz/index.php?topic=8990.15 . Je to 6 let starý případ, proto si pro jistotu zkontrolujte, jestli něco v zákonech od té doby nezměnilo a tedy jestli stále platí, že městská policie je ze zákona oprávněna řešit přestupky pouze příkazem na místě.

Rozpory mezi vaší výpovědí a výpovědí příslušníků, které úřad nijak neřešil, znamenají, že orgán se porušil zásadu materiální pravdy, která je jednou z nejdůležitějších zásad formálního správního řízení. Podle této zásady má orgán povinnost zjistit v průběhu dokazování skutečný stav věci, o němž nejsou důvodné pochybnosti.
IP zaznamenána

vladas10

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 07 Dubna 2025, 10:19:16 »

Jasný, odvolání podám. Doručeno bylo 31.3, na odvolání mám 15dnů, (pracovních?) tedy do 22.4?
Existuje ještě ta možnost "vyhnití"? Roční lhůta uplyne za 2 měsíce (16.6), ale koukal jsem, že se v tomto směru udály nějaké změny.

Na ten případ jsem koukal, ale narazil jsem i na podobný, který zřejmě neuspěl (argumentovalo se tam umístěním kotouče na zadních sedadlech).
Každopádně dík za typ s tou materiální pravdou, to tam pak určitě přidám.

Zatím bych odvolání viděl v těchto bodech:
- dovození že kotouč ve vozidle viditelně nebyl není z fotek možné (nejsou dostatečné) - můžu přidat ilustrační fotku která viditelná místa ve vozidle nejsou na vidět na fotografiích ve spisu
- vůbec se nezabývali tím, jestli umístění kotouče nebylo viditelně, nebo jestli tam nebyl vůbec - nepřezkoumatelnost?
- neřešený rozpor ve výpovědích
- skutková podstata - stání je omezeno na 20min, strážníci tam byli jen 15 (a to je ještě rozporováno)
- irelevantní poznámka orgánu ohledně účelu stání - v tomto nebylo vzneseno obvinění

IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 07 Dubna 2025, 11:19:47 »

Lhůta na podání odvolání končí v úterý 15/04.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 07 Dubna 2025, 12:49:37 »

Jasný, odvolání podám. Doručeno bylo 31.3, na odvolání mám 15dnů, (pracovních?) tedy do 22.4?
Existuje ještě ta možnost "vyhnití"? Roční lhůta uplyne za 2 měsíce (16.6), ale koukal jsem, že se v tomto směru udály nějaké změny.

Roční lhůta uplyne rok od vydání rozhodnutí vinen. Takže někdy v březnu 2026. Promlčecí doba se přerušuje zahájením řízení a také vydáním rozhodnutí vinen. Přerušením promlčecí doby začíná běžet nová (§ 32(2) PřesZ).
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 07 Dubna 2025, 12:50:20 »

Když vidím, že si nejste jistý ohledně termínů a chcete to protahovat, tak bych si ověřil i "doručeno bylo 31. 3.". Jakým způsobem? Nemohlo být doručeno už dříve fikcí?
IP zaznamenána

Jojoba

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 07 Dubna 2025, 16:25:32 »

Zrušení rozhodnutí v odvolačce furt nemá vliv / neruší prodloužení doby do promlčení  ( 1 rok ) ?  Takže SO v nouzi vydává kdykoliv rozhodnutí aby natahoval lhůtu dle libosti ?
IP zaznamenána

vladas10

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 07 Dubna 2025, 21:09:45 »

Když vidím, že si nejste jistý ohledně termínů a chcete to protahovat, tak bych si ověřil i "doručeno bylo 31. 3.". Jakým způsobem? Nemohlo být doručeno už dříve fikcí?

Pokus o doručení 21.3, do 31.3 leželo na poště. Takže to mohli reálně doručit (fikcí) nejdříve 1.4
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 07 Dubna 2025, 21:36:56 »

Viz sledování zásilek, odhady jsou jaksi k ničemu.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 07 Dubna 2025, 22:04:01 »

Pokus o doručení 21.3, do 31.3 leželo na poště. Takže to mohli reálně doručit (fikcí) nejdříve 1.4

Když vynechám to, že slovní spojení "reálně doručit fikcí" je nesmysl (fikce je o tom, že reálně doručeno nebylo), počítáte špatně. Jestliže první pokus o doručení proběhl 21.03.2025 (a v ten den také proběhlo uložení na poště), pak fikce doručení nastala dne 31.03.2025.

Nic si z toho nedělejte, v počítání času chybuje většina začátečníků. Pro začátek bych doporučil do sledování zásilek zadejte podací číslo zásilky a sdělte nám, co jste našel. Spočítáme fikci doručení i termín pro podání odvolání.
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 08 Dubna 2025, 11:06:48 »

Další bod do odvolání nabízí 4 odstavec na straně 4, kde orgán jakýmsi záhadným a nepřezkomatelným způsobem dospěl k závěru, že neoprávněné stání v úseku platnosti dopravní značky IP 13b má na následek ohrožení bezpečnosti silničního provozu. Každému soudnému člověku musí být zřejmé, že umístění papírového kotoučku do vozidla nemůže mít vliv na dění v okolí vozidla. Navíc toto tvrzení orgánu nemá oporu v provedených důkazech.
IP zaznamenána

vladas10

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 09 Dubna 2025, 22:02:56 »

Na sledování zásilek je datum 2.4.2025 - Zásilka dodána do domovní schrány.

Jinak jsem zkusil sepsat pár odstavců do odvolání.
Ještě pak doplním odstavec o obecní policii a možná pár paragrafů :)

Orgán bez jakéhokoli vysvětlení jak k závěru dospěl, zjevně mozkovým myšlením dovodil, že pokud není parkovací kotouč vidět na fotografii zachycující část palubní desky vozidla (ani na dalších fotografiích, jenž jsou ale z podstatně větší vzdálenosti a z úhlů jenž vnitřek vozidla neobsahují), pak nebyl ve voze vůbec umístěn, a to i přes to, že uznal, že umístění kotouče uvedené obviněným, na fotografiích zachycené není. Závěr orgánu tak postrádá oporu v zákoně, neboť ten ohledně umístění parkovacího kotouče říká, že musí být umístěn „viditelně ve vozidle“, nikoli výlučně na palubní desce či vnitřní straně čelního skla. Orgán se dále vůbec nezabýval tím, zda je umístění kotouče (na středovém panelu) uvedené obviněným umístěním „viditelným“ či nikoli, ani tím zda jsou strážníky pořízené fotografie dostatečné k tomuto posouzení. Rozhodnutí vydané na základě takto nedbalého postupu je nepřezkoumatelné.

Neřešení jednoznačného rozporu ve výpovědích svědka a obviněného, je porušením zásady materiální pravdy, která je jednou z nejdůležitějších zásad formálního správního řízení. Podle této zásady má orgán povinnost zjistit v průběhu dokazování skutečný stav věci, o němž nejsou důvodné pochybnosti.

Údajná objektivní stránka údajného přestupku je pravdivá a důkazy podložená pouze co se týče místa a času stání vozidla obviněného. Následující tvrzení, že neumístění parkovacího kotouče ve vozidle způsobilo ohrožení bezpečnosti silničního provozu je absurdní (umístění parkovacího kotouče ve vozidle nemůže mít vliv na dění okolo vozidla), bez opory v zákoně či provedených důkazech a vyloženě odporující zdravému rozumu.

Odůvodnění naplnění skutkové podstaty je podáno orgánem jen zcela formálně bez jakéhokoli zamyšlení nad konkrétní situací. Dopravní značky, stanovující maximální dovolenou nepřetržitou dobu stání vozidla na konkrétním parkovacím místě, nemají vliv na bezpečnost a plynulost provozu, nýbrž mají umožnit využití parkovacího místa typicky pro účely dopravní obsluhy okolních nemovitostí. Skutková podstata dopravní značky DZ IP 13b s dodatkovou cedulí „zásobování 20 min“ tedy znamená, že přilehlé parkovací místo smí využít vozidla provádějící zásobování a to po dobu nejvýše 20ti minut. Účel ani doba stání vozu obviněného porušení této skutkové podstaty nenaplňuje.

Dále se orgán opakovaně vrací ke své domněnce, že na parkovacím místě s dopravní značkou DZ IP 13b s dodatkovou cedulí „zásobování 20 min“ neměl obviněný stát, neboť „účel jeho stání také nelze jednoznačně prokázat“. Účel stání nebyl strážníky zaznamenávající přestupek nijak zmíněn ani zaznamenán a tedy není součástí tohoto řízení a ani s obviněným takové řízení nebylo zahájeno. Proto je tato domněnka orgánu naprosto irelevantní k tomuto řízení.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 09 Dubna 2025, 22:11:44 »

Na sledování zásilek je datum 2.4.2025 - Zásilka dodána do domovní schrány.

To je naprosto irelevantní. Kdy proběhl první pokus o doručení a kdy byla zásilka uložena?
IP zaznamenána