30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Nemožnost námitky podjatosti u dokazovani mimo ustni jednani  (Přečteno 581 krát)

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

řeším situaci, kdy jsem podal během dokazování mimo ústní jednáni, námitku podjatosti.
Úřednice však pokračovala dále v dokazování a po stížnosti, že dokazování nepřerušila  mi přišlo toto:

"K přerušení nemohlo dojít, neboť dne xxx.2024 neproběhlo v řízení vedeném pod sp.zn. xxxx ústní jednání ve smyslu ustanovení § 80 zákona č. 250/2016 Sb., o odpovědnosti za přestupky a řízení o nich, ve znění pozdějších předpisů. Již z názvu samotného dokumentu xxxxx ze dne xxxxx je bezpochyby zřejmé, že účastník řízení byl vyzván k seznámení a vyjádření se k podkladům rozhodnutí, a provedení dokazování mimo ústní jednání."

mají pravdu?  Měl jsem za to, že pod vedení řízení spadá i dokazování mimo ústní jednání. A námitka podjatosti se vznáší v souladu se Správním řádem.

chat GPT mi na tuto otazku napsal:
"Ano, dokazování mimo ústní jednání je součástí vedení správního řízení dle Správního řádu (zákon č. 500/2004 Sb.). V § 36 Správního řádu je uvedeno, že správní orgán může provádět důkazy i mimo ústní jednání, pokud to povaha věci umožňuje. Správní řízení totiž není vždy nutně spojeno s ústním jednáním, a důkazy mohou být shromažďovány i písemně, například prostřednictvím svědeckých výpovědí, odborných posudků nebo jiných dokumentů."

« Poslední změna: 01 Dubna 2025, 21:35:39 od sennheiser »
IP zaznamenána

bearsr

• Zobrazit profil
Re:Nemožnost námitky podjatosti u dokazovani mimo ustni jednani
« Odpověď #1 kdy: 01 Dubna 2025, 22:33:31 »

Do vyřízení námitky podjatosti (usnesením dle § 14 odst. 3 SŘ nebo alespoň sdělením dle části čtvrté SŘ pokud by nadřízený tu námitku vyhodnotil jako obstrukční) by úřednice neměla provádět jiné než neodkladné úkony. Dokazování mimo ÚJ snad neodkladným úkonem nebude. Provedení dokazování mimo ÚJ před vyřízením námitky podjatosti proto asi bude vadou řízení. Důvodem pro zrušení rozhodnutí taková vada ale asi automaticky nebude. I podjatá úřednice může vydat rozhodnutí, resp. provést úkon se stejným výsledkem jakoby tak činila nepodjatá úřednice. Podle mě jako bod do odvolání/žaloby se to může hodit ale samo o sobě to stačit nemusí.
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 02 Dubna 2025, 09:43:54 »

Takže tvrzení ouřady, že dokazování mimo ústní jednání není součástí řízení a pak se na to nevztahuje SprŘ ,je tedy liché?
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 02 Dubna 2025, 10:02:23 »

Příště může úřad už tvrdit, že samotné dokazování není součástí správního řízení. Možná ani výslech svědků, ani vyjádření stran ...

https://www.pravniprostor.cz/clanky/spravni-pravo/provadeni-dukazu-listinou-ve-spravnim-rizeni-mimo-ustni-jednani
IP zaznamenána