30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Daň z nemovitosti  (Přečteno 2655 krát)

Quick

• Zobrazit profil
Daň z nemovitosti
« kdy: 24 Března 2025, 10:52:47 »

Zdravím,

mám otázku ohľadom platenia dane z nemovitosti. Vlastním jednu nemovitost v ČR, v ktorej však už niekoľko rokov nebývam a prenajímam ju. Moja adresa trvalého pobytu v ČR pre české úrady je však aktuálna tam, kde skutočne bývam a preberám poštu. Domnievam sa, že finančák mi každý rok posielal složenku na zaplatenie dane na adresu tej nemovitosti, takže som si ju samozrejme nevyzdvihoval. Mám však už roky datovú schránku ako fyzická osoba a ako fyzická osoba aj vlastním predmetnú nemovitost.

Dnes mi prišla nedoporučene pošta ohľadom toho, že mám kontaktovať finančák, ktorý spravuje okres, v ktorom je nemovitost. Predpokladám, že ide o to, aby som doplatil daň z nemovitosti, keďže teraz som si uvedomil, že je dosť možné, že som tú daň niekoľko rokov nezaplatil, proste som na to absolútne zabudol, keď nič z úradu nechodilo.

Otázka teda je, mám proaktívne úrad kontaktovať alebo čakať na to, pokým mi príde oficiálna správa do datovky z finančáku? Dodatočne - aká je promlčecí doba pre daň z nemovitosti? Na internetoch som našiel dosť konfliktné informácie...

Ďakujem za všetky postrehy.
« Poslední změna: 24 Března 2025, 10:56:19 od Quick »
IP zaznamenána

vvvvvv

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Daň z nemovitosti
« Odpověď #1 kdy: 24 Března 2025, 11:09:22 »

Bez záruky: Kdysi jsem slyšel, že posílání složenky je jenom dobrá vůle FÚ a povinnost zaplatit daň vzniká i když není posláno nebo doručeno. Jediná výjimka, kdy povinnost zaplatit nevnikne je pokud roční daň nedosáhne nějaké částky (aktuálně snad 90 Kč v obvodu územní působnosti jednoho správce daně).
IP zaznamenána

lc81

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24 Března 2025, 12:44:20 »

zde dle mého nic nehrozí a ani nic nezískáte, tak bych asi byl proaktivní. oni daně z nemo nejsou většinou vysoké, tak se nejspíše nic zásadního nestane, prostě cvaknout a pryč od toho. můj názor
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24 Března 2025, 13:22:52 »

Bez záruky: Kdysi jsem slyšel, že posílání složenky je jenom dobrá vůle FÚ a povinnost zaplatit daň vzniká i když není posláno nebo doručeno. Jediná výjimka, kdy povinnost zaplatit nevnikne je pokud roční daň nedosáhne nějaké částky (aktuálně snad 90 Kč v obvodu územní působnosti jednoho správce daně).

Mám za to, že to není pravda - poplatník je pouze povinen podat přiznání k dani z nemovitosti v roce jejího nabytí (loni ještě proběhla nějaká změna, kdy se daň platí nově dle zápisu v katastru, nikoliv dle skutečného užití. Dotčení museli podat daňové přiznání znovu - s účelem užívání dle zápisu v katastru).
Daň pak vyměří finanční úřad - tedy z logiky věci jí musí poplatníkovi doručit. Mě chodí do DA každý rok výměr daně.
IP zaznamenána

se777

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 24 Března 2025, 19:15:04 »

V tomto případě není asi co řešit. Kontaktovat FÚ, zjistit výši dluhu, uhradit jej a domluvit zasílání platebních údajů buď do datovky (u mne to asi po zrušení složenek proběhlo automaticky) nebo do mailu.
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24 Března 2025, 21:44:53 »

ačkoli nemovitost vlastním jako FO, chodí mi výměr do datovky PFO
za mě asi ideální postup, domluvit se rovnou z FÚ
IP zaznamenána

Quick

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 25 Března 2025, 10:43:36 »

Tak dnes som tam volal a ouřednice mi k tomu povedala toľko, že potrebujú len dodať daňové priznanie ohľadom nejakých zmien, ktoré sa týkajú spolupodielu na pozemku k nemovitosti.

Nič ohľadom nedoplatku na dani mi nespomínala, takže je možné, že žiadny nedoplatok tam nemám, aj keď si fakt nespomínam, že by som tú daň za tých niekoľko rokov, čo v danej nemovitosti už nebývam, niekedy platil  :D
IP zaznamenána

martye

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 25 Března 2025, 11:35:31 »

Já jsem taky dlouhé roky neplatil daň z nemovitosti a až po 6 letech jsem zjistil, že mi to vždy následující rok strhli z přeplatku na dani FO
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 25 Března 2025, 21:24:32 »

pravda
mě jednou z vratky DPH
IP zaznamenána

Panek

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 31 Března 2025, 11:01:49 »

- Platební výměr k povinnosti zaplatit daň není nutný. Splatnost daně z nemovitostí je dána zákonem.
- Fyzické osobě se do podnikatelských datovek neposílá výměr, ale jen informace k placení daní. Výměr by totiž byl rozhodnutím a zakládal by možnost podat odvolání.
- Daň z nemovitostí dost často není hrazena z přeplatku na dani z příjmů. Pokud totiž podá občan přiznání k dani z příjmů včas, je mu přeplatek vrácen bezpečně před 31. květnem, tedy ještě než vznikne povinnost platit daň z nemovitosti.
- Můj osobní názor je, že daň z nemovitosti, která není v podnikání, by si úřad neměl strhávat z přeplatku třeba na podnikatelské DPH. Byl by hokej v podnikatelově evidenci, ale ruku do plamenů za to nestrčím.
IP zaznamenána