30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Výzva pro provozovatele motorového vozidla - je možné nahlédnout do spisu?  (Přečteno 1178 krát)

njn

• Zobrazit profil

Zdravím,

provozovateli přišla výzva k určení totožnosti řidiče, dle informací tady na fóru je ideální cesta na to nereagovat. Zajímalo by nás ale o co vlastně jde a jaké k tomu jsou důkazy. Je možné požadovat nahlédnutí do spisu aniž bychom reagovali na výzvu k ztotožnění?

Díky
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil

Nevím, kde jste získal dojem, že nejlepší strategie je nereagovat. To silně závisí na úřadu, který bude přestupek projednávat. Obecně je výhodnější nahlásit řidiče - kontaktní tzv. Helmut, občan národnostní menšiny...

Co na vás má úřad, to se nejlépe dozvíte ze spisu, takže doporučuji nahlédnutí. Každopádně už z výzvy by mělo být zřejmé o co se jedná a kde k tomu došlo.

Nahlédnutí může zůstat pouze nahlédnutím, záleží jen na Vás do čeho se necháte při nahlížení vmanipulovat. Nejlépe o ničem nediskutovat a k ničemu se nevyjadřovat. Budou zkoušet různé nátlakové metody a tak.

Nasdílejte sem anonymizovaně co máte, pak se bude lépe radit.
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil

Nereagovat je vhodné u přestupků, které nelze sprdelizovat, přičemž sprdelizovat je možné přestupky zjištěné prostřednictvím automatizovaného technického prostředku používaného bez obsluhy při dohledu na bezpečnost provozu na pozemních komunikacích nebo se jedná o neoprávněné zastavení nebo stání.
« Poslední změna: 19 Března 2025, 17:53:16 od Urban. »
IP zaznamenána

njn

• Zobrazit profil

Děkuji za opravu, očividně jsem nedostatečně rozlišoval v typech přestupků.

Níže přidávám přepis a moc děkuji dopředu za ochotu.

Ve věci porušení ustanovení 17/4 zákona číslo 361/2000 Sb., o provozu na pozemních komunikacích a o změnách některých zákonů (dále jen „zákon o silničním provozu“), ve znění pozdějších předpisů, a tím podezření ze spáchání přestupku v provozu na pozemních komunikacích podle ustanovení 125c/1k zákona číslo 361/2000 Sb., o silničním provozu, ke kterému došlo xxx (dálnice xy, čas, vůz).

Vás, jako provozovatele vozidla, podle ustanovení § 61 odst. 1 zákona číslo 273/2008 Sb., o Policii České republiky, vyzýváme, abyste písemně sdělil údaje potřebné k určení totožnosti konkrétní osoby, která v uvedené době byla řidičem Vámi provozovaného vozidla. Požadované údaje vyplňte čitelně na tuto výzvu a zašlete zpět na adresu uvedenou v záhlaví nebo cestou ISDS xxx

« Poslední změna: 19 Března 2025, 21:45:58 od njn »
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil

Kolegové nevěděli, že jste dostal výzvu od policie, ne od úřadu. Z toho plynou dvě doporučení

A) na výzvu skutečně nereagujte. Chcete-li být k policii z mně neznámého důvodu vstřícný, oznamte jim, že využijete svého práva neposkytnout vysvětlení.
B) platí pro všechny, kdo zde žádají radu. Vždy sem vkládejte úplné anonymizované znění všech podkladů. Jen pak mohou být zde poskytované řady správné.
« Poslední změna: 20 Března 2025, 06:24:34 od Jenyk »
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

A jinak o co vlastně jde určuje to "porušení ustanovení 17/4" v té výzvě, tedy Řidič předjížděného vozidla nesmí zvyšovat rychlost jízdy ani jinak bránit předjíždění.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

Takže to vypadá, že je to na udání nějakého frustráta co si vás natočil na kameru.
Takže nereagovat případně : https://www.30kmh.cz/index.php?action=dlattach;topic=1491.0;attach=1567
IP zaznamenána

Jenyk

• Zobrazit profil

Na druhou stranu, bránit předjíždění považuji za jednu z nejhorších prasáren a pokud to někomu stálo za denunciaci, asi to pro nikoho na silnici příjemné nebylo. Takže dám autorovi vlákna ještě jednu radu - dodržujte základní pravidlo, že pro všechny na silnici je podstatné hlavně bezpečně dojet.
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil

Jenyk-> Ono je otázka jak to bylo... Mě nedávno stavěly opice taky na udání. Prý jsem předjížděl přes plné čáry. Jo, přes odbočovací pruh k benzínce, dědka, kterej se táhl 40 a v dohledu 400 metrů nebylo ani živáčka. No vyloženě vrah maminek s kočárkem...
IP zaznamenána

njn

• Zobrazit profil

Děkuji všem za odpovědi a rady. Je i v tomto případě možné nahlédnutí do spisu bez konsekvencí nebo to nedoporučujete?

Na druhou stranu, bránit předjíždění považuji za jednu z nejhorších prasáren a pokud to někomu stálo za denunciaci, asi to pro nikoho na silnici příjemné nebylo. Takže dám autorovi vlákna ještě jednu radu - dodržujte základní pravidlo, že pro všechny na silnici je podstatné hlavně bezpečně dojet.

Vůz jsem neřídil a obecně s tímto určitě souhlasím. Nevím jestli jste si všiml, ale záměrně jsem v druhé zprávě dodal, že šlo o dálnici, takže si moc nedovedu představit k jaké situaci tam mohlo dojít. Ještě když vím, že řidič by určitě neudělal nic nebezpečného naschvál. Právě proto by mě i zajímalo nahlédnutí do spisu, abychom zjistili o co vlastně šlo. Napadá mě snad jedině, že by se zapomněl, jel nízkou rychlostí a akceleroval zpátky ke 130 km/h když byl někdo vedle něj.

Pokud by to byla opravdu banalita, kde k ničemu nedošlo, poslala by policie výzvu i tehdy?
« Poslední změna: 20 Března 2025, 14:08:03 od njn »
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil

Ano, mnohdy posílají i kvůli banalitě, ale prezentují to jako něco strašně nekalého :-)

V této fázi bych se na spis vykašlal a nijak nereagoval, jak už radili druzí. Buď to opice nechají vyhnít, anebo to pošlou na úřad a tam budete mít příležitost nahlédnout.
IP zaznamenána