30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Vyhrazené parkoviště dodatkovou tabulkou v zóně zákazu stání  (Přečteno 3420 krát)

milan7

• Zobrazit profil

Potřeboval bych poradit se specifickou situací.

V centru Třebíče je zóna se značkou B 29 Zákaz stání s dodatkovou tabulkou "Mimo označených parkovacích stání".
Uvnitř této zóny je ulice, na které je na začátku značka IP 13b Parkování s kotoučem (zde je v dodatkové tabulce uvedeno zásobování a max 30 minut).
V poslední části této ulice je značka IP 12 Vyhrazené parkoviště s nápisem TAXI a dodatkovou tabulkou "18:00-7:00 hod."

Čas od času parkuju na těch taxikářích (samozřejmě přes den, mimo dobu 18-7). Měl jsem za to, že mimo tuto dobu se tato značka bere jako normální "nevyhrazené" parkoviště. Dnes jsem na tomto místě měl za oknem "žlutý lístek" za to, že jsem neměl parkovací kotouč (IP 13b), což si myslím, že je nesmysl.

Když jsem to byl řešit na městskou policii, uznali, že ten parkovací kotouč asi nepotřebuju, že to je značka pro tu část ulice před tím (i když jak jsem pochopil, kdybych tam měl kotouč, lístek by mi nedali). Ale tvrdili mi, že v době 7-18 (tedy mimo vyhrazenou dobu pro taxi) platí ten zákaz stání daný zónou a tedy tam nesmím stát.

Nebyl jsem si úplně jistý, každopádně jsem argumentoval vlídně a věcně, dokonce jsme listovali zákonem ;) Odešel jsem s "domluvou"... ale stejně by mě zajímalo, jak to je správně.

Máte prosím zkušenost s podobnou situací? Mohu tam stát v době 7-18 nebo ne?

« Poslední změna: 24 Února 2025, 14:48:22 od milan7 »
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
Re:Vyhrazené parkoviště dodatkovou tabulkou v zóně zákazu stání
« Odpověď #1 kdy: 24 Února 2025, 15:05:45 »

Bez urážky, ale jste idiot (že jste si nechal dát přestupek, přestože jste nic neudělal). Je tam parkoviště. TEČKA. Žádný kotouč, NIC. POUZE v určené době, je toto parkoviště pro někoho vyhrazeno.
IP zaznamenána

milan7

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 24 Února 2025, 15:38:50 »

Díky za jasnou a srozumitelnou reakci  :D

Jen nerozumím tomu "nechal dát přestupek", respektive co negativního by mělo být na tom, že jsem souhlasil s "domluvou"? Podle mých informací, se vyřízení přestupku domluvou nezapisuje do evidence přestupků.. nebo se mýlím?
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24 Února 2025, 16:07:13 »

A máme ověřeno, že značku B 29 značka IP 12 ruší?
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 24 Února 2025, 17:08:28 »

Ano. TP 65 v 9.2.3.35 Zákaz stání (č. B 29) říká "Ostatní zásady pro užívání a umísťování značky č. B 29 jsou stejné jako pro značku č. B 28. Obdobně platí i zásada o vzájemném ukončování platnosti ve vztahu ke značce č. B 28 a značkám označujícím parkoviště." a předchozí 9.2.3.34 Zákaz zastavení (č. B 28) říká "Zákaz vyjádřený značkou č. B 28 končí na nejbližší křižovatce nebo u značky stanovující odlišnou úpravu, tj. u značky č. B 29 „Zákaz stání“ a značek označujících parkoviště (č. IP 11a až č. IP 11c, č. IP 11f až č. IP 12, č. IP 13b a č. IP 13c);".
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24 Února 2025, 17:15:01 »

Jinak k meritu věci: nedomnívám se, že mimo čas uvedený na dodatkové tabulce je možno tu IP 12 považovat za IP 11a.

Spíše bych se klonil k výkladu, že mimo ten uvedený čas tam prostě pokračuje platnost té IP 13b. Pochopitelně pokud tam není nějaká křižovatka, čáry na zemi, nebo něco podobného.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 24 Února 2025, 20:39:54 »

Ta IP12 se nemusí považovat za IP11a. Je to stále IP12 (bez určení). Tedy tam může parkovat kdokoliv.

Když přijedete k parkovacímu stání označenému IP12 bez jakéhokoliv dalšího upřesnění, pro koho je značka vyhrazena, tak tam přeci normálně zaparkujete
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 24 Února 2025, 20:49:05 »

V poslední části této ulice je značka IP 12 Vyhrazené parkoviště s nápisem TAXI a dodatkovou tabulkou "18:00-7:00 hod."

Platnost značky IP 12 Vyhrazené parkoviště je omezena pouze na denní dobu uvedenou na dodatkové tabulce. To znamená, že v době od 7:00 do 18:00 nemá tato značka žádnou platnost. Berte to tak, že v době mimo vyznačenou dobu tam platí místní úprava provedená platnými dopravními značkami, což je - podle Vašeho popisu - B 29 Zákaz stání s dodatkovou tabulkou a IP 13b Parkování s kotoučem.
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 24 Února 2025, 21:22:50 »

V centru Třebíče je zóna se značkou B 29 Zákaz stání s dodatkovou tabulkou "Mimo označených parkovacích stání". Uvnitř této zóny je ulice, na které je na začátku značka ...
O jaké zóně píšete? Značka B 29 není zónová značka, takže žádná zóna tam podle Vašeho popisu není. Nebo jste zónovou značku přehlédl a zapomněl jste nám ji popsat. Jak je to tedy ve skutečnosti s dopravním značením?

Měl jsem za to, že mimo tuto dobu se tato značka bere jako normální "nevyhrazené" parkoviště.
Nesmysl. Mimo dobu uvedenou na dodatkové tabulce značka neplatí, takže v čase od 7:00 do 18:00 tam není žádné parkoviště, které by bylo vyznačeno značkou IP 12.

Ale tvrdili mi, že v době 7-18 (tedy mimo vyhrazenou dobu pro taxi) platí ten zákaz stání daný zónou a tedy tam nesmím stát.
Zase tvrdíte cosi o jakési zóně, ale nezmínil jste žádnou zónovou značku. Ta by musela být umístěna na vjezdu do zóny. Je tam tedy někde zónová značka, nebo není?
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 24 Února 2025, 21:46:10 »

Z výše zmíněno TP65 to není jen u B28/29, ale i u IP12.
Značka č. IP 12 ukončuje platnost značek č. B 28 a č. B 29 a platnost značky č. IP 12 je ukončena následným umístěním značky zakazující zastavení nebo stání (č. B 28 nebo č. B 29).

Měl jsem za to, že mimo tuto dobu se tato značka bere jako normální "nevyhrazené" parkoviště.
Nesmysl. Mimo dobu uvedenou na dodatkové tabulce značka neplatí, takže v čase od 7:00 do 18:00 tam není žádné parkoviště, které by bylo vyznačeno značkou IP 12.

Můžete tuto teorii dále rozvést? Za mě je to totální nesmysl, jelikož Dodatkové tabulky zpřesňují, doplňují nebo omezují význam značky, pod kterou jsou umístěny. Nikde tam není uvedeno, že způsobují neplatnost DZ.
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 24 Února 2025, 22:43:06 »

Můžete tuto teorii dále rozvést? Za mě je to totální nesmysl, jelikož Dodatkové tabulky zpřesňují, doplňují nebo omezují význam značky, pod kterou jsou umístěny. Nikde tam není uvedeno, že způsobují neplatnost DZ.

Pane Hugo, mýlíte se. Dodatkové tabulky způsobují neplatnost značky. Ve vyhlášce č. 294/2015 Sb. najdete toto tvrzení uvedeno nejméně sedmkrát.

Tuto jazykovou a právní nelogičnost jsem si nevymyslel já - za to mohou úředníci, kteří sepisovali vyhlášku a ministr Ťok, který vyhlášku v této podobě podepsal. Já samozřejmě vím, že v právních textech je třeba striktně odlišovat platnost od účinnosti, ale běžte to vysvětlit hloupým ministerským úředníkům ...

§ 3 odst. 7
Vjezd na místa ležící mimo pozemní komunikace nebo výjezd z nich platnost těchto dopravních značek přerušuje.
A 8 Nebezpečí smyku
Pokud nebezpečí hrozí za určitých podmínek, omezí se platnost této značky pomocí dodatkové tabulky s příslušným symbolem.
B 20b Nejvyšší dovolená rychlost
Je-li platnost předcházející značky „Nejvyšší dovolená rychlost“ omezena dodatkovou tabulkou, uvede se pod značkou i příslušná dodatková tabulka.

C 15a Zimní výbava
Pod značkou může být umístěna dodatková tabulka s uvedením odlišné úpravy doby platnosti.
E 6 Za mokra (za deště)
Tabulka omezuje platnost značky, pod kterou je umístěna, na podmínky mokré vozovky.
E 9 Druh vozidla
Tabulka omezuje platnost značky, pod kterou je umístěna, na vyznačený druh vozidla.
E 14 Tranzit
Tabulka omezuje platnost značky na nákladní vozidla, pro něž užití takto označeného úseku není nezbytné (...).

Ve všech těchto případech se jednoznačně píše o PLATNOSTI značky. Z toho plyne, že v jiných případech je značka NEPLATNÁ. Já jsem si prosím tyto nelogičnosti nevymyslel, já jen používám označení podle celostátně účinného právního předpisu. Mohl bych správněji psát o ÚČINNOSTI značky - ale to by mi zase pan Hugo vyčetl, že o nějaké "účinnosti značek" se zákon ani vyhláška nikde nezmiňuje.
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 25 Února 2025, 08:22:33 »

Pokud je "omezení platnosti" taxativně vymezeno, týká se pouze uvedených případů a jiných se netýká. Najděte tudíž v zákoně, že značka "vyhrazené platnosti" neplatí mimo čas uvedený na dodatkové tabulce.
IP zaznamenána

milan7

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 25 Února 2025, 08:33:29 »

Děkuji všem za podnětné pohledy na věc. Zdá se mi, že tato situace není zcela jednoznačná, už jen z toho důvodu, že "odborná veřejnost" zde diskutující má různé pohledy na věc.

Pokusím se postupně vyjádřit ke dvěma věcem, které byly uvedeny v předchozích příspěvcích:

Platnost značky IP 12 Vyhrazené parkoviště je omezena pouze na denní dobu uvedenou na dodatkové tabulce. To znamená, že v době od 7:00 do 18:00 nemá tato značka žádnou platnost. Berte to tak, že v době mimo vyznačenou dobu tam platí místní úprava provedená platnými dopravními značkami, což je - podle Vašeho popisu - B 29 Zákaz stání s dodatkovou tabulkou a IP 13b Parkování s kotoučem.

V příloze č. 4 k vyhlášce č. 294/2015 Sb. v sekci 2. Informativní značky provozní je u značky IP 12 doslovně uvedeno:

Vyhrazené parkoviště
Značka označuje místo, kde je dovoleno zastavení a stání pouze některých vozidel. 
Údaje o tom, pro koho je parkoviště vyhrazeno (např. název organizace, státní poznávací značka, symbol zařízení) a popřípadě v jaké době, jsou uvedeny na dodatkové tabulce a mohou být uvedeny i na značce místo nápisu. Mimo dobu, po kterou je parkoviště vyhrazeno, smějí na takto označeném místě zastavit a stát i řidiči jiných vozidel, pokud není stanoveno jinak.

Z toho jsem usuzoval, že mimo dobu u IP12 se to považuje za IP11a.

V centru Třebíče je zóna se značkou B 29 Zákaz stání s dodatkovou tabulkou "Mimo označených parkovacích stání". Uvnitř této zóny je ulice, na které je na začátku značka ...
O jaké zóně píšete? Značka B 29 není zónová značka, takže žádná zóna tam podle Vašeho popisu není. Nebo jste zónovou značku přehlédl a zapomněl jste nám ji popsat. Jak je to tedy ve skutečnosti s dopravním značením?

Omlouvám se, neuvedl jsem to přesně. Je tam IZ 8a Zóna s dopravním omezením a na ní je B 29 Zákaz stání s dodatkovou tabulkou "Mimo označených parkovacích stání". I proto jsem považoval značku IP12 za značku označující parkovací stání, které je v určitém čase pro někoho vyhrazené.
« Poslední změna: 25 Února 2025, 08:53:56 od milan7 »
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 25 Února 2025, 09:21:58 »

Omlouvám se, neuvedl jsem to přesně. Je tam IZ 8a Zóna s dopravním omezením a na ní je B 29 Zákaz stání s dodatkovou tabulkou "Mimo označených parkovacích stání". I proto jsem považoval značku IP12 za značku označující parkovací stání, které je v určitém čase pro někoho vyhrazené.
Teprve teď, po Vašem upřesnění, mi to dává smysl. Je tam tedy souběh značek IZ 8a a IP 12. Zákaz zastavení uvnitř zóny se nevztahuje na místa, kde jsou vyznačena parkovací stání (buď svislou značkou, nebo vodorovným značením). V tomto případě je tedy značka IP 12 uvnitř zóny, je platná stále a označuje parkoviště po 24 hodin denně, 7 dnů v týdnu.
Jestliže jste užil parkoviště mimo dobu, kdy je vyhrazené pro taxi, pak jste žádný přestupek nespáchal. Omlouvám se za nesprávná tvrzení.
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 25 Února 2025, 09:27:31 »

Jen nerozumím tomu "nechal dát přestupek", respektive co negativního by mělo být na tom, že jsem souhlasil s "domluvou"?
Domluva je druh sankce. Samozřejmě pokud to vy sám takto neberete, nebyla vám způsobena újma. Nicméně, byl jste křivě obviněn a přijal za to trest (domluvu). Samozřejmě záleží na každém jaké má osobní vnímání spravedlnosti, já jej mám vysoké, proto bych toto považoval za křivdu (oprávněně). Hezký den a hodně štěstí do budoucna.
IP zaznamenána