30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Radar Holešov, Partyzánská - Výzva k uhrazení určené částky  (Přečteno 1389 krát)

alcorkaf

• Zobrazit profil

Zdravím,

v Holešově od 10.12.2024 provozují nový automatický radar, měří v obou směrech, povolená tychlost 50km/h.
Info o zprovoznění, souhlasu PČR a kalibraci je zde https://www.holesov.cz/mereni-rychlosti.
Nejsem místní, takže  nesleduji lokální zprávy, ale jezdím tudy cca 10x za měsíc a v polovině února mi přišlo hned několik "výzev provozovateli dle §125h zákona o silničním provozu" za období do cca poloviny ledna (rychlost překročena nejvíc  o 6km/h),  tj. ještě cca (10 x 2) nezpracovaných průjezdů, kdy asi víc než jeden bude opět s překročením rychlosti.
Ve výzvě je i odkaz s kódem na stažení fotek z průjezdu - fotí jim to pěkně, podoba je nezpochybnitelná, na hrátky s Helmutem bych to tedy snad ani nezkoušel.
Po formální stránce to předpokládám (podle dokumentů uvedených v odkazu) mají taky v pořádku. Jediný rozpor oproti Souhlasnému stanovisku PČR https://www.holesov.cz/webfiles/Hanka-obrazky-na-web/Mereni-rychlosti/souhlasne-stanovisko-pcr-partyzanska.pdf je v tom, že doporučená značka IP 31a „Měření rychlosti“ je umístěna pouze v jednom směru, nikoli v obou, jak je uvedeno ve Stanovisku.

Můj dotaz tedy je, jestli v tomto případě někde je nějaká škvíra, které by se dalo využít, nebo se mám pomalu smířit s tím, že zaplatím už doručené (a i případné budoucí k termínu, kdy jsem se o radaru dozvěděl)  výzvy a zapomenu na to?

IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
Re:Radar Holešov, Partyzánská - Výzva k uhrazení určené částky
« Odpověď #1 kdy: 23 Února 2025, 21:39:55 »

...fotí jim to pěkně, podoba je nezpochybnitelná
To si nemyslím. Podoba je vždy zpochybnitelná, pokud řidič sám nepůjde na úřad. Po světě chodí háfo podobných lidí.
Co se týká zaplatit/nezaplatit výpalné, záleží též na tom, na kolik se může vyšplhat suma výpalného a jestli tedy nebude výhodnější to sloučit.
Jinak v případě malých překročení rychlosti se dá bojovat též absencí materiálního znaku přestupku.
IP zaznamenána

alcorkaf

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 23 Února 2025, 22:20:03 »

" ...záleží též na tom, na kolik se může vyšplhat suma výpalného a jestli tedy nebude výhodnější to sloučit"

"Účtují" to zatím po 500,- Kč/ks a protože tím úsekem  jezdím více -méně pořád stejným stylem a podle data posledního "vyúčtovaného" zbývá ještě 9x2 průjezdů do data, kdy jsem se o radaru dozvěděl, je možné, že dalších 5-6 výzev ještě přijde, tj. celková suma může být i ke 4 až 5 tisícům a naměřená rychlost (před odečtením korekce 3km/h) nebude asi nikdy nad 60km/h.

Můžete prosím přiblížit (nebo nasměrovat odkazem) jak by se to sloučení dosáhlo a co to vlastně znamená?

V té výzvě se píše, že pokud bude zahájeno správní řízení s provozovatelem, ( tj. v mém případě, pokud nebudu hrát nějaké hry s oznámením řidiče a jenom nezaplatím do 30 dnů od doručení) tak "za přestupek dle § 125f odst.1 zákona o silničním provozu se ukládá pokuta v rozmezí pokuty za přestupek, jehož znaky porušení pravidel provozu na pozemních komunikacíchvykazuje;pokuta nepřevýší částku 10.000,- Kč".
Pokud budu předpokládat, že tím přestupkem je myšleno překročení povolené rychlosti v obci o méně než 10km/h, jak vysoká ta pokuta tedy může být? A k té pokutě se připočtou ještě nějaké náklady správního řízení (min. 1000,- Kč asi ?)

Asi se to zde  probíralo už mnohokrát, pokud ano, prosím o navedení kde to hledat.

IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 24 Února 2025, 02:47:31 »

Ty odpustky už jste nějaké zaplatil? Sloučit půjdou všechny spáchané před zahájením řízení.
Vizte např zde:

https://www.30kmh.cz/index.php?topic=10789.msg119581#msg119581

https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-250#p41

Jinak "náklady řízení" jsou teď už 2500,-
IP zaznamenána

alcorkaf

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 24 Února 2025, 11:22:33 »

Dík za doplnění.

Neplatil jsem zatím nic. Dosavadní 3 výzvy mi byly doručeny až po posledním průjezdu před datem, než jsem se o radaru dozvěděl, tj. všechny (i ty potenciální, dosud "nevyúčtované")  přestupky byly spáchány před případným budoucím zahájením řízení.

Sazebník pokut jsem našel zde:
https://besip.gov.cz/Ucastnici-silnicniho-provozu/Ridici-automobilu/Zasady-bezpecne-jizdy-v-aute/Novy-bodovy-system/Tabulka-prestupku
Pokud je ten sazebník aktuální, za překročení rychlosti v obci o 10/20 km/h je stejné rozpětí (2000-5000) Kč (a 2 body u +20km/h).

Jestli to tedy správně chápu:

1. Pokud vynechám možnost oznámení řidiče a nezaplatím do 30 dnů od doručení první výzvy (v ní) stanovenou částku, bude se mnou, jako s provozovatelem, dříve nebo později zahájeno správní řízení

2. Všechny přestupky by měly být sloučeny do tohoto řízení:
 2.a) samovolně a automaticky?
 2.b) budu o to muset nějak požádat ?

3. Maximální částka by měla být 2500,- jako náklady řízení + v nejhorším případě 5000,- jako horní hranice pro daný přestupek?
Předpokládám, že v mém případě (překročení do 10km/h, bez nehod či ohrožení atd.) by pokuta mohla být spíš k dolní hranici (2000-2500) - netuším, jak to v odobných případech probíhá v Holešově (ani nikde jinde)?

4. zahájením správního řázení s provozovatelem kvůli prvnímu z (následně sloučených) přestupků se automaticky ruší možnost současně či následně nějak popotahovat řidiče  (např. přidělit mu body, pokud by byly ve hře)?

IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 24 Února 2025, 12:45:56 »

1) Ano
2) Měli by to udělat automaticky
3) Chápu to jako 1,5x max. sazba za vše. Vizte zde starší příspěvek od p. hh

... Tahle aritmetika se týká jen horních sazeb. Tj. horní sazba pro výsledný trest za X projednaných sprdelů se určí jako 1,5 x horní sazba nejpřísněji trestného deliktu, resp. součet horních sazeb, podle toho, které z těchto čísel je nižší.

Platí ale i zásada (které výslovně v textu zákona uvedena není), že nelze trestat přísněji, než odpovídá tzv. kumulačnímu principu (tj. prostému sčítání trestů) ani pokud jde o výsledné tresty. Bude-li např. za nějaký zločin rozpětí 0 - 10k, přičemž za konkrétní skutek se běžně dává 1k, tak když se budou 3 takové věci řešit ve společném řízení, měl by zločinec dostat něco mezi 1k a 2k (1k by byla absorpce, o trochu víc to může být s ohledem na spáchání více přestupků), ale nikdy ne víc než 3k. I když by technicky mohl dostat 10k za jednotlivý skutek a až 15k za souběh.

4) Ano. Ale i tak byste jim mohl předhodit kontaktního Helmuta. Někteří členové doporučují i více ks. Protože to Vás už nic navíc nestojí. Když se jim nebude líbit, snadno překlopí zpět na provozovatele.
IP zaznamenána

alcorkaf

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 24 Února 2025, 15:30:25 »

Ještě prosím upřesnění k  bodu 3 - "max. sazba  ..."

Tím je myšlena horní hranice pokuty za překročení rychlosti o 10/20 kmh/ v obci, tj. těch 5000,-?

Jakože podle textu  https://www.zakonyprolidi.cz/cs/2016-250#p41, §40, Přitěžující okolnosti,  písmeno c) " Spáchal přestupek opakovaně" se  správní orgán může/musí (?) rozvášnit a vyměřit pokutu na horní hranici,  popř. ještě 1.5 x horní hranice ?

Předchozí text jsem formuloval dost nešťastně, protože mne  zaskočil ten nepoměr mezi výškou výpalného v dosud doručených výzvách (500.- Kč/ks) a hrozící pokutou ve správním řízení (5000,- až 7.500,-) +2500,-  za správko  i v případě, že by se sloučily jen ty tři už doručené výzvy, tedy zatím "jen" 1500,- celkem.

Po pozornějším přečtení textu v odkazu §41, odst. 1 (Za dva nebo více přestupků téhož pachatele projednaných ve společném řízení se uloží správní trest podle ustanovení vztahujícího se na přestupek nejpřísněji trestný..) mi ale vychází, že správní orgán v podstatě MUSÍ uložit maximální sazbu, tj. v tomto případě 5000,- a MŮŽE ji zvýšit až na 1.5 násobek - je to tak?

Nemám s touto problematikou žádnou zkušenost, tak se možná ptám hloupě, ale dá se čekat, že i případné další, zatím nevystavené/nedoručené výzvy (pokud mi do toho data 15.2. ještě naměřili obdobné překročení, tj. do +10km/h) budou na stejnou částku, tj. 500,- Kč?
« Poslední změna: 24 Února 2025, 22:32:39 od alcorkaf »
IP zaznamenána