30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Stran: [1] 2 3 ... 5

Autor Téma: Emisní policie INSID - je to legální? - jak se bránit buzeraci?  (Přečteno 25504 krát)

Jezevec

• Zobrazit profil

Dobrý den všem,

Od zítra na silnice vyjíždí vozy INSID = tzv. "emisní policie".

Mám pár otázek:
1) ta "policie" je / není zařazena pod Ministerstvo vnitra?
2) Domnívám se, že patří pod ministerstvo dopravy. To si ministr buduje vlastní SS?
3) jestliže není po min. vnitra, má / nemá pravomoc zastavovat a kontrolovat vozy?
4) jak se tomu bránit, když nějaký Franta Mamrd z úřadu ministra pro dálniční poplatky se z rozhodne mne zastavit? Bude po mně střílet, nebo co?
5) jak se tomu bránit, když nějaký Pepa Zmrdný z Ouřadu pro opravu silnic se z rozhodne mi vlézt do auta a čímsi manipulovat? (Domníval jsem se dosud, že toto nesmí ani skutečný Policista ČR, o poloopicích nemluvě).

Aby jsme si rozuměli, nemám ani diesela, ani nejsem kamioňák s vyžilým tahačem.
Ale absolutně se mi nelíbí, že nějaký Honza Čuramedán mne bude zdržovat na  mé cestě do práce a pak na mne bude zkoušet gestapácké triky a kecy a samozřejmě úplatky a pokutičky.

Děkuji předem za věcné odpovědi, bez emocí a nadávek, (i když sám k nim nemám teď v této chvíli daleko)

Jezevec
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
Re:Emisní policie INSID - je to legální? - jak se bránit buzeraci?
« Odpověď #1 kdy: 31 Ledna 2025, 17:03:59 »

Není to až od 1.7.2025? Teď to snad prošlo druhým čtením.

Zatím je to koukání mrtvýmu do (_!_).
IP zaznamenána

Cz

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 01 Února 2025, 01:42:18 »

Přesně tak, zatím je to pořád ve stádiu návrhu novely zákona.
Ta inspekce má být normální správní úřad, takže jako je ČOIka, akorát, že na silnici budou zaměstnanci nosit fešácký uniformy, aby je každej hned nepřejel.
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 01 Února 2025, 23:31:39 »

a spadat to bude patrně pod ministerstvo dopravy
jak se o tom diskutuje na kamionáckém foru, patrně dobře navrženo pro techniky od PČR s výsluhou...
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 02 Února 2025, 16:04:10 »

Co se může stát, když mne zastaví, já vypnu motor a pak na ten jejich povel nenastartuju (tajný vypínač třeba vstřikování) startér točí a nic.
Co mi mohou ?
Předpokládám, že takové zastavení bude někde na vhodném místě mimo silnici, vozidlo tam ponechám a zavolám si taxi. Možná mi maximálně zkrátěj platnost technický, ale tu další TP už budu dělat na normálním STK.
Možná to nenastartování podpořit kontrolkou pečeného kuřete.
« Poslední změna: 02 Února 2025, 16:08:53 od pk202 »
IP zaznamenána

Martin623

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 02 Února 2025, 18:31:52 »

mě spíše děsí proč bych měl následovat někam auto s nápisem " traffic control  a  Insid ". Pokud je mi známo tak úřední jazyk je zatím čeština. Další věc se mi nelíbí, že by mi měl nějaký čudla   lézt do auta, něco strkat do zásuvky obd nebo jakkoli manipulovat s vozidlem a zbytečně mrhat mým benzínem. Budu důsledně trvat, aby do auta vstupoval s respirátorem, sterilních rukavicích, aby umístil jednorázové koberce a potah na sedadlo.
 OBD  jsem přemýšlel dát vytuněný fake. a) které nevede nikam b) které má prozkratované piny c) na některých pinech bude vysoké napětí

Už jsem se díval. Funkční OBD jde po otevření  krytky snadno vysadit z držáčku a může dočasně zmizet kdesi pod palubkou.
« Poslední změna: 02 Února 2025, 18:33:48 od Martin623 »
IP zaznamenána

Zox

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 02 Února 2025, 18:38:31 »

Montovat do auta kvůli fízlům nějaký vypínač nebo přemisťovat OBD konektor by se mně osobně tedy nechtělo. Na druhou stranu vypnout motor, vystoupit a zamknout auto či provádět nějaké jiné obstrukce ale asi také není nejlepší nápad, protože tu je § 125c/1b.
IP zaznamenána

re4zon

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 03 Února 2025, 07:59:02 »

No právě. Takže řidič bude nadšeně spolupracovat, ale auto nastartovat nepůjde, to je ale smůla. Předpokládám, že budou chtít odebrat nebo zkrátit platnost technické způsobilosti. Můžou to vůbec (haha), je "nejde zrovna nastartovat" závada B nebo C?
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 03 Února 2025, 08:21:42 »

Osobně se domnívám, že "nejde nastartovat" není na STK závada.
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 03 Února 2025, 08:49:14 »

Obávám se, že orgán k tomu ovšem dojde pomocí mozkového myšlení......
IP zaznamenána

plešoun

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 03 Února 2025, 11:47:09 »

Budu důsledně trvat, aby do auta vstupoval s respirátorem, sterilních rukavicích, aby umístil jednorázové koberce a potah na sedadlo.

Také je tu § 10 1. d) (přikázat nebo svěřit samostatné řízení vozidla osobě, o které nezná údaje potřebné k určení její totožnosti), takže by měl uvést jméno a bydliště, aby mu člověk mohl namazat hovno na kliku.

Tak nebo tak, odpor bude nejspíš marný v jakémkoli ohledu, protože "my můžem".
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 03 Února 2025, 12:05:09 »

Osobně asi přistoupím k "modernímu řešení" za hubičku.... Nechám si udělat kopii klíče, do které ovšem nenechám vložit chip imobilizéru a tento budu vozit v přihrádce pod volantem.... Názory?
IP zaznamenána

Zox

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 03 Února 2025, 12:57:20 »

Tato teoretická řešení jsou sice hezká, ale dokud se nevyzkouší v realitě, jsou k ničemu. Bohužel ve starých dieselových křápech jezdí převážně hujeři, kteří to pětikilo fízlům zaplatí a ještě poděkují.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 03 Února 2025, 15:14:58 »

Fogyn: Ano, takto to mám již dnes. Z důvodu určitých úprav na vozidle a nějaká STK v blízké vzdálenosti je skoro vždy. Ještě jsem využít nemusel.

Zox: jenže tohle bude spíš problém pro nedávno nové vozy. Kuchnuté DPF, úpravy EGR, atd..

Zařízení na bázi USB killeru by se mi líbilo. Ale tam asi hrozí zajištění vozu a následně znalecký posudek, atd..

Obyčejné zajištění krytky OBD nějakým bezpečnostním šroubem nebo vnitřním magnetickým zámkem. Ať si to chlapci urvou.
IP zaznamenána

Martin623

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 03 Února 2025, 15:27:59 »

Montovat do auta kvůli fízlům nějaký vypínač nebo přemisťovat OBD konektor by se mně osobně tedy nechtělo. Na druhou stranu vypnout motor, vystoupit a zamknout auto či provádět nějaké jiné obstrukce ale asi také není nejlepší nápad, protože tu je § 125c/1b.

Vysunout OBD konektor  i s kabeláží a strčit ho volně o par centimetrů jinam do útrob palubky trva max. 3 minuty. Zatím jsem potřeboval OBD jen na STK resp. měření emisí.-t.j. 1x za 2 roky, žádná závada se mi nikdy nerozsvítila , takže jsem ho zatím k ničemu nepotřeboval. Nasunout na původní místo jiný  úplně slepý nebo prozkratovaný trvá minutu.  Třeba u jiných aut to je větší pakárna. Upřímně řečeno se mě problémy s emisemi zatím přímo netýkají. V prosinci 2024 jsem měl ještě velké rezervy, ale rozhodně těm parazitům nehodlám zjednodušovat práci. Vtip je v tom, že po kontrolní kontrole INSIDem jsem horizontu pár minut schopen zajet na nejbližší ME s původním funkčním OBD na svém místě a úspěšně projít ME.
IP zaznamenána
Stran: [1] 2 3 ... 5