Kolečko příkaz-odpor už proběhlo, teď přišlo oznámení o zahájení sprdele. Takže plánuju poslat něco takového. Ale pokud jsem pochopil dobře, tak mám ještě počkat na rozhodnutí, a tohle jim poslat až jako odvolání?
Věc: Stanovisko ke správnímu řízení
Vážení,
4.9.2024 jste se pokusili kontaktovat řidiče vozu RZ XXX Helmuta Helmutoviče výzvou provozovateli k zaplacení určené částky. Už tento pokus byl chybný, protože Helmut není provozovatelem předmětného vozidla, jsem jím já. Což jistě víte, když jste mě 23.7.2024 kontaktovali jakožto provozovatele s výzvou o identifikaci řidiče, na jejímž základě jsem vám poslal kontaktní údaje na p. Helmuta.
Dle podkladů, které jste mi zaslali, pan Helmut odpověděl, že není provozovatelem předmětného vozidla, jen je v čas údajného přestupku řídil, a jelikož z textu dopisu pochopil pouze, že ho obviňujete z přestupku, žádá nadále, aby bylo jednání nadále vedené v jeho rodné helmutštině.
Tuto odpověď jste ignorovali s poukazem na §16 odst. 2 správního řádu. Ovšem ani tento paragraf nemá váhu nad čl. 6 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, dle něhož každý, kdo je obviněn z trestného činu, má být neprodleně a v jazyce, jemuž rozumí, podrobně seznámen s povahou a důvodem obvinění proti němu. Z judikatorní činnosti Evropského soudu pro lidská práva je zřejmé, že v EÚLP pod pojem trestný čin spadá jakékoliv porušení zákona, včetně činů, klasifikovaných v národní legislativě jako přestupky, což potvrdil i Nejvyšší správní soud v rozsudku 4 As 2/2005 – 62.
Jelikož jste neseznámili p. Helmuta s podstatou přestupku v jazyce, kterému rozumí, odložili jste přestupkové řízení neoprávněně, a proto i zahájení správního řízení dle §125f odst. 5 písm. a) bylo neoprávněné. Žádám proto o zastavení správního řízení.
S pozdravem
Rant