30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Ignorace helmutova přiznání  (Přečteno 4482 krát)

rant

• Zobrazit profil
Ignorace helmutova přiznání
« kdy: 30 Ledna 2025, 15:55:02 »

Ahoj, potřeboval bych poradit se správnou právní formulací.
Stručně: loni v létě jel Helmut s mým autem moc rychle, naprášil jsem ho, úřad Helmuta obeslal (ovšem opět výzvou provozovateli, stejnou, jako poslal mě), Helmut helmutsky odpověděl, že není majitelem, ale vozidlo v dané době řídil, a zbytku už nerozumí, takže ať s ním dál komunikují helmutsky. Teď mi přišel dopis o zahájení správního řízení, jelikož odpověď v helmutštině neuznávají, s poukazem na §16 odst. 2 SprŘ. Už smolím odpověď, že tento paragraf nemá větší váhu, nežli čl. 6 EÚLP (+odkaz na rozsudek NSS, že tento článek se týká i přestupků). Jak nejlépe naformulovat, že ouřad zahájil sprdel neoprávněně, protože neseznámil Helmuta s přestupkem v jazyce, kterému rozumí? Ouřad se odkazuje na §125f odst. 5 písm a), že nezahájil řízení o tomto přestupku a věc odložil, protože nezjistil skutečnosti odůvodňující zahájení řízení proti určité osobě.
« Poslední změna: 30 Ledna 2025, 16:11:30 od rant »
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
Re:Ignorace helmutova přiznání
« Odpověď #1 kdy: 30 Ledna 2025, 16:53:29 »

Sepisujte se nyní co chcete, připravujte se na to a tak dále, ale vše si zatím uložte na později. Nejlépe do odvolání, takže zatím máte čas. Ono se ještě ukáže co bude potřeba.

Nyní, jestli tomu dobře rozumím, Vám přišel příkaz. Proti příkazu se dává odpor:

Citace
Já, rant, narozen dne 30. 1. 2025, podávám ve věci <číslo jednací> odpor.

Podepsán rant.

Cokoliv navíc je zbytečné, dokonce spíše i kontraproduktivní.

Každopádně, připravovat se můžete, nějak to sepište a dejte sem pro připomínky... A nemusíte se toho bát, stačí to sepsat normálně, žádná právničina netřeba.

Hlavně pozor na lhůtu pro podání odporu.
IP zaznamenána

rant

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 30 Ledna 2025, 17:18:28 »

Kolečko příkaz-odpor už proběhlo, teď přišlo oznámení o zahájení sprdele. Takže plánuju poslat něco takového. Ale pokud jsem pochopil dobře, tak mám ještě počkat na rozhodnutí, a tohle jim poslat až jako odvolání?

Věc: Stanovisko ke správnímu řízení

Vážení,

4.9.2024 jste se pokusili kontaktovat řidiče vozu RZ XXX Helmuta Helmutoviče výzvou provozovateli k zaplacení určené částky. Už tento pokus byl chybný, protože Helmut není provozovatelem předmětného vozidla, jsem jím já. Což jistě víte, když jste mě 23.7.2024 kontaktovali jakožto provozovatele s výzvou o identifikaci řidiče, na jejímž základě jsem vám poslal kontaktní údaje na p. Helmuta.

Dle podkladů, které jste mi zaslali, pan Helmut odpověděl, že není provozovatelem předmětného vozidla, jen je v čas údajného přestupku řídil, a jelikož z textu dopisu pochopil pouze, že ho obviňujete z přestupku, žádá nadále, aby bylo jednání nadále vedené v jeho rodné helmutštině.

Tuto odpověď jste ignorovali s poukazem na §16 odst. 2 správního řádu. Ovšem ani tento paragraf nemá váhu nad čl. 6 Evropské úmluvy o ochraně lidských práv, dle něhož každý, kdo je obviněn z trestného činu, má být neprodleně a v jazyce, jemuž rozumí, podrobně seznámen s povahou a důvodem obvinění proti němu. Z judikatorní činnosti Evropského soudu pro lidská práva je zřejmé, že v EÚLP pod pojem trestný čin spadá jakékoliv porušení zákona, včetně činů, klasifikovaných v národní legislativě jako přestupky, což potvrdil i Nejvyšší správní soud v rozsudku 4 As 2/2005 – 62.

Jelikož jste neseznámili p. Helmuta s podstatou přestupku v jazyce, kterému rozumí, odložili jste přestupkové řízení neoprávněně, a proto i zahájení správního řízení dle §125f odst. 5 písm. a) bylo neoprávněné. Žádám proto o zastavení správního řízení.

S pozdravem
Rant
« Poslední změna: 30 Ledna 2025, 17:25:09 od rant »
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 30 Ledna 2025, 17:30:34 »

Upozornit parazita na druhou výzvu provozovateli Helmutovi, vidím jako chybu.

Jaké správní řízení zahájili? S Rantem jako provozovatelem? Jaké kolečko příkaz-odpor proběhlo?

Přijde mi Váš popis trochu zmatečný.
IP zaznamenána

rant

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 30 Ledna 2025, 17:47:14 »

Přišel příkaz k zaplacení pokuty, protože prý na Helmutovo přiznání v helmutštině nelze brát zřetel. Proti němu jsem podal odpor zhruba v tom znění, jak už psal mhepp. Pak jsem si vyžádal spis. Dnes přišlo oznámení o zahájení sprdele se mnou jako provozovatelem. Přikládám text.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 30 Ledna 2025, 19:04:50 »

Jenom technická: oni sice v nadpisu mají zahájení správního řízení, ale ve skutečnosti i v prvním odstavci na druhé straně jde o informaci o pokračování správního řízení, které bylo zahájeno doručením Příkazu.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 30 Ledna 2025, 22:20:24 »

Požádejte o kuchyň a nahrajte anonymizovaný celý spis. Včetně odpovědi Helmutha.
IP zaznamenána

rant

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 01 Února 2025, 23:15:16 »

- 23.7.2024 přišla výzva mně
- naprášil jsem helmuta
- 4.9.2024 přišla ta samá výzva Helmutovi
- helmut napsal ručně v srbské cyrilici, že z dopisu jen pochopil, že ho obviňují z přestupku. Dané vozidlo v daný den řídil, ale není jeho majitel, tím je Rant. A že dle článku 6. EÚLP žádá, aby další komunikaci vedli srbsky.
- 4.11.2024 mi přišel příkaz
- na ten jsem poslal stručný odpor a zažádal o spis
- 29.1.2025 přišlo oznámení o zahájení sprdele (to jsem již postoval v předešlém příspěvku)
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World
« Odpověď #8 kdy: 25 Února 2025, 20:06:00 »

Srbskej Helmut je ovčan fyjalistánu, nebo neni? Pokud je, tak máte vyhráno.

Pokud není, tak máte vyhráno částečně, totiž v odkazovaným judikátu vůbec nic vo úředním jazyce nevidím, naopak je stanoveno, že správní řízení se vede v českým jazyce, vyjma že je to ovčan-příslušník stádem uznávané národnostní menšiny. Taková národnostní menšina má právo vést řízení ve svým jazyce. (Což mimochodem dává značnej prostor na úplně novej druh Helmutů, totiž skutečnejch Helmutů, Hansů apod., keří sou českejma ovčanama a přitom se identifikujou jako říšská menšina - kolik oruadů bude vést řízení v říšštině, resp. platit překlady? :D dtto paprikášština apod., takže kdopak zná spolupracující příslušníky stádem uznávané menšiny8)) Pokud není ovčan a napíše v ne-českým jazyce, tak je to podle mýho názoru vada podání a oruad musí ze své ouřadní povinnosti poskytnout přiměřenou součinnost, tzn. minimálně poučit v čem spatřuje vadu a vyzvat k odstranění vady podání. To zjevně neučunil taky, dyž si s tím rovnou vytřel prdel  ;D Což je sice vada zhojitelná, ale pokud stále platí ustanovení, že jakmile bylo jednání s řidičem odloženo, už ho nelze znovu zahájit, je to taky šachmat.
« Poslední změna: 25 Února 2025, 20:18:55 od Behemot »
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky

ateas

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 21 Března 2025, 12:53:31 »

- 29.1.2025 přišlo oznámení o zahájení sprdele (to jsem již postoval v předešlém příspěvku)
Vyvíjí se to prosím nějak? Mám teď něco podobného. Děkuji.
IP zaznamenána

rant

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 26 Března 2025, 06:41:49 »

Těžko říci. Začátkem února jsem jim poslal vyjádření ve stylu, že SprŘ nemá přednost před EÚLP. Od té doby mlčí.
IP zaznamenána

rant

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 26 Března 2025, 06:43:12 »

Srbskej Helmut je ovčan fyjalistánu, nebo neni? Pokud je, tak máte vyhráno.

No, není. Kdyby byl, tak si úřad může jeho existenci proklepnout v českých registrech.
IP zaznamenána

rant

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 23 Dubna 2025, 19:29:26 »

Tak nakonec přišlo rozhodnutí  :( Teď už netuším, zdali to půjde ještě zvrátit, protože prý použití srbštiny je obstrukční jednání a odkazují se na jakýsi judikát NSS As 59/2024 - 24, který ale zaboha nemohu nikde najít.
Mám ještě nějakou šanci nebo je to lost?
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 23 Dubna 2025, 19:59:53 »

Patrně mají na mysli 5 As 59/2024 - 22, kde ale NSS nic nejudikoval, protože tu kasační stížnost odmítl pro nepřijatelnost. Holt Ivančice.
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 23 Dubna 2025, 20:15:44 »

...Mám ještě nějakou šanci nebo je to lost?

Šance tu je. Do odvolání napište, co vám tu radili - jednak SO neprovedl nezbytné kroky ke zjištění pachatele, jednak pokud se mu podání Srba zdálo vadné, měl vyzvat k odstranění vady.
IP zaznamenána