30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Nefunkční bezpečnostní pás  (Přečteno 12432 krát)

Eda1

• Zobrazit profil
Nefunkční bezpečnostní pás
« kdy: 28 Ledna 2025, 21:06:19 »

Ahoj, dobrý den, zastavili mě policajti s CSPSD a zjistili při technické silniční kontrole nefunkční pás u spolujezdce. Na místě jsem za to uhradil blokovou pokutu, jako řidič, 500 Kč. Teď přišlo do datovky šéfovi a majiteli vozidla za to samé 10 000 Kč další pokuta. V náklaďáku jsem jel sám, nebylo to tedy, že by byl spolujezdec nepřipoután. Dá se s tím něco dělat ve správním řízení?Jak postupovat dál? V příloze příkaz.
Díky všem za rady.
Eda
IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
Re:Nefunkční bezpečnostní pás
« Odpověď #1 kdy: 28 Ledna 2025, 21:39:18 »

Zaujal mě poslední odstavec na straně 3. To jako fakt???

Nerozbilo se to náhodou těsně před tím, než Vás zastavili, když jste vykládal stopaře?
Nebo je to na tý sponě i vidět (dlouhá léta neřešená závada, protože se jezdí v samotě).
Je normální, že lezou člověku do kabiny??? Jako ještě trochu chápu, když chce uniforma strčit kontrolní kartu do tachografu. Ae i u toho se může postavit jen na schůdky.

Velká chyba že jste to zaplatil na místě, tohle snad nikdo nemůže chtít po nikom před jízdou kontrolovat (?)
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 28 Ledna 2025, 21:41:09 »

Jako postup dál jsou dvě možnosti: 1) v uvedené lhůtě podá provozovatel proti Příkazu Odpor; 2) Odpor nepodá a pokutu zaplatí a tím dále posílí vliv státních složek co buzerují lidi a firmy za nesmysly.

SO dle mého názoru v Příkazu lže, když tvrdí, že k odpovědnosti za tento přestupek (podle par. 10 odst. 1 pís. a)) se nevyžaduje zavinění a že jde o odpovědnost objektivní. To je pravda u terminus technicus přestupku provozovatele podle par. 125f, který se ale na technický stav vozidla nevztahuje.

Pokud provozovatel v řízení (pokud ho SO vůbec po podání Odporu povede) bude tvrdit, že vozidlo, které přikázal nebo dovolil provozovat, bylo v okamžiku přikázání či dovolení bez závad, nedomnívám se, že SO případné odvolání či soud ustojí. Že provozovatel odpovídá i za případné závady, které se projevily následně. Další možnost pro provozovatele je prostě tvrdit, že vozidlo zakázal použít a řidič ho použil přes tento zákaz. (Což ale pokud jste jim na místě ukazoval nějaký příkaz k jízdě, kde by byla identifikace konkrétního vozidla nebo tak, by se tvrdilo špatně.)

Chci se zeptat: co Vás vedlo k tomu s příkazem na místě a uhrazením pokuty souhlasit? Vy jste té hlídce dal jakkoli najevo, že o té závadě víte? Proč ne "jejda, asi tam něco zapadlo za jízdy, že to nejde zapnout, díky za upozornění"? Nebo pro nákladní auta existují nějaké úplně jiné požadavky a nároky?
IP zaznamenána

Eda1

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 28 Ledna 2025, 21:51:00 »

Jsem blbej a pokutu jsem zaplatil a myslel, že to bude vyřešené. Této chyby se příště vyvaruji.
Středový dvoubodový pás nebyl nikdy použit, nevěděl jsem o jeho nefunkčnosti.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 28 Ledna 2025, 21:52:13 »

Teď je nejdůležitější podat včas odpor.

Chápu správně, že přestupek má spočívat v tom, že dementní fízl neuměl zapnout pás spolujezdce?

Pak se ještě nabízí uvažovat nad tím, zda:
- existuje materiální aspekt
- měl řidič (a zejména provozovatel) možnost o takové závadě vědět - zejména pokud vozem spolujezdci nejezdí. A nemohlo se to porouchat během jízdy?
- zda vůbec provozovatel jízdu přikázal nebo dovolil

Je smutné, že vůbec řidič pustil špinavého opičáka do interiéru a ještě byl ochoten zaplatit blokovou pokutu. S tím už ale nic neuděláme.
IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 28 Ledna 2025, 21:58:52 »

Přesně tak. Poučení pro příště.

Ale materiální aspekt tady podle mne naplněn není. Kor jestli ta spona vypadá zvenku normálně, čili není upadlej ten plast okolo apod. Jednou jsem z takovýhle spony vytáhnul maličkej kousek papírku od bonbónu, taky nešla zacvaknout. Je to dost přesnej mechanismus. Takže je fakt klidně možný, že tam mezi odjezdem z garáží a kontrolou napadaly nějaký drobky (?)
Když se z nich firma neposere, tohle jí projde.   
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 28 Ledna 2025, 22:18:44 »

Nerozbil náhodou pás u spolujezdce přímo ten fízl neodbornou manipulací? Vůbec by mne to nepřekvapilo.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 29 Ledna 2025, 00:26:33 »

Neměl by se zkusit přezkum?
IP zaznamenána

Ropák

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 29 Ledna 2025, 13:29:00 »

...SO dle mého názoru v Příkazu lže, když tvrdí, že k odpovědnosti za tento přestupek se nevyžaduje zavinění a že jde o odpovědnost objektivní...

...Pokud provozovatel v řízení (pokud ho SO vůbec po podání Odporu povede) bude tvrdit, že vozidlo, které přikázal nebo dovolil provozovat, bylo v okamžiku přikázání či dovolení bez závad, nedomnívám se, že SO případné odvolání či soud ustojí...

Vidím to stejně. Jestli ke správku dojde, pojede SO linii "řidič zaplatil, není se o čem bavit", ale - řidič byl ve stresu, fízlí přesila, snadno ho do toho vmanipulovali. To pětikilo zpátky nezískáte, ale firma to ustojí.

Rozhodně neprošvihněte tu osmidenní lhůtu na odpor.
IP zaznamenána

Eda1

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 29 Ledna 2025, 17:40:09 »

Dobrý den, auto technickou kontrolou prošlo v prosinci minulého roku a bezp. pás byl v té době určitě v pořádku. Bohužel, do mechanizmu zapadla kancelářská sponka z dodacího listu, čemuž majitel nemohl nijak zabránit a v dobré víře o bezvadnosti auta mi nakázal jízdu.
Byl by někdo ochoten sepsat ODPOR?
Nejsme v těchto úkonech znalí.
Nechci to zdarma, jsem ochoten se vyrovnat finančně nebo něčím tekutým z pálenice.

Děkuji Eda
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 29 Ledna 2025, 17:43:28 »

Proti příkazu č.j. XYZ podáváme odpor. Firma, sídlo, IČO
IP zaznamenána

Eda1

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 29 Ledna 2025, 17:45:35 »

Tam se zatím nic nezdůvodňuje?
edit - už to vidím. Budu si muset základní věci nastudovat,
« Poslední změna: 29 Ledna 2025, 17:52:30 od Eda1 »
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 29 Ledna 2025, 17:49:12 »

U příkazu není potřeba (a ani výhodné) uvádět jakékoli argumenty. Na to bude dost času později. Jen je nutné podat odpor včas, tj. do 8 dnů od doručení příkazu. Pozor na fikci doručení.
IP zaznamenána

Eda1

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 29 Ledna 2025, 17:56:47 »

ok,dík
IP zaznamenána

Eda1

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 25 Února 2025, 17:27:37 »

Dobrý den, včas byl podán odpor. SO se ozval. Může být odpověď takhle? Viz příloha.
Děkuji za rady.
Eda
IP zaznamenána