30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Vrácení zboží na IČ  (Přečteno 2097 krát)

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Vrácení zboží na IČ
« kdy: 20 Ledna 2025, 21:44:31 »

Kupoval jsem celkem drahou serverovou základní desku. Bohužel se zjistilo, že byla v manuálu drobná chyba a CPU uvedené řady v reálu není podporován. Kontaktován dodavatel a ten mi napsal, že pokud budu požadovat vrácení desky ať napíšu na .... , kde mi bude vygenerován RMA kod pro vrácení. Provedeno, odesláno zpět. A za 5 dní došel email z centrály, že desku mi zpět nevezmou, jelikož jsem kupoval na IČ a chyba v manuálu je prý nezajímá.
Chápu, že na IČ nejsou zákonné podmínky na vrácení ve 14 dnech. Ale nedošlo tím emailem, kde mi byla vratka nabídnuta, k doplnění smluvních podmínek mezi podnikateli nad rámec zákona?
Psal to přímo člověk, který mi ji prodával a věděl, že je to na IČ. Navíc asi nikdo z běžných spotřebitelů nekupuje server na domácí použítí.
« Poslední změna: 20 Ledna 2025, 21:47:18 od sennheiser »
IP zaznamenána

vvvvvv

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Vrácení zboží na IČ
« Odpověď #1 kdy: 20 Ledna 2025, 21:50:37 »

Jedině mě napadá rozpor s kupní smlouvou -

Citace
Jakost při převzetí – shoda s kupní smlouvou

Obě právní úpravy (stávající občanský zákoník a NOZ) jsou shodné, a prodávající splní svou povinnost pokud dodá kupujícímu zboží kvantitativně a kvalitativně bezvadné se znaky, jakostí a užitnými vlastnostmi smluvenými nebo oprávněně očekávanými a návodem nebo jiným dokumentem potřebným k instalaci či užívání zboží, pokud nejde o obecně známé skutečnosti). Oba porovnávané právní předpisy stanoví vyvratitelnou domněnku, že rozpor s kupní smlouvou, který se projeví během 6 měsíců ode dne převzetí zboží, existoval v okamžiku převzetí zboží kupujícím (pokud to neodporuje povaze zboží). V případě, že prodávající tvrdí opak, musí v případě sporu unést důkazní břemeno, tzn., musí své tvrzení dokázat.

Zdroj: https://www.odboryceskeposty.cz/stanovisko/novy-obcansky-zakonik-prodej-zbozi-a-poskytovani-sluzeb-v-obchode/
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World
« Odpověď #2 kdy: 20 Ledna 2025, 23:37:38 »

co to je za pitomce? nevidím důvod nejmenovat, kdo si se zákazníkama vytírá prdel :o
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 21 Ledna 2025, 08:54:46 »

Obrátil bych se na prodejce a reklamoval standardně, dle

§ 2099: Prodávající odpovídá za to, že zboží má vlastnosti, které byly ujednány, nebo které byly popsány (např. v manuálu či popisu zboží). Pokud zboží tyto vlastnosti nemá, jedná se o vadu.

§ 2100: Zboží je vadné, pokud:
neodpovídá obvyklým vlastnostem nebo účelu, ke kterému má sloužit,
neodpovídá vlastnostem, které byly popsány v dokumentaci.

Oznámit prodejci, že Vás nezajímají nějaké jeho vztahy s centrálou. Je to asi 1:1 jestli ustoupí už na předžalobní výzvu nebo to budete muset dotáhnout.

Edit: můžete uvést konkrétního prodejce/centrálu? Velmi rád se jim vyhnu.
« Poslední změna: 21 Ledna 2025, 08:56:22 od Hugo »
IP zaznamenána

sennheiser

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 02 Března 2025, 23:13:57 »

Tak jen závěr, aby to nezůstalo neukončené.  Minulý týden mi částku vrátili. Nakonec uznali, že byla chyba v manuálu. Pražská pobočka byla O.K.- komunikovali, ale neustále čekali na odpovědi od centrály servisu , který je v Rožnově. A sami se divili, co tam pořád řeší.  Firma ANAFRA.
IP zaznamenána