30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Musí úřad reagovat i na nevyříditelné podání?  (Přečteno 2662 krát)

cocomoon

• Zobrazit profil
Musí úřad reagovat i na nevyříditelné podání?
« kdy: 08 Ledna 2025, 12:27:05 »

Ahoj.
Taková otázečka.

Jde o to, že jsem pomocí DS zaslal už před více jak rokem odhlášení od platby odpadů kluka, z důvodu dlouhodobého pobytu v zahraničí.
Co jsem četl, na netu, tak některé obce to umožňují a některé ne. Můžou si to udělat podle sebe nějakou úpravou, nebo vyhláškou (už nevím přesně čím).
Nechtělo se mi hledat jestli to tohle město umožňuje, tak jsem tam prostě frknul žádost datovkou s tím, že to vyjde, nebo napíšou, že to nelze.
Nikdo se neozval, tak jsem to bral stylem mlčení znamená souhlas.
Až zhruba za půl roku mi na email přišla výzva na platbu za odpady. Tak jsem na email odpověděl, že jsem dne toho a toho poslal odhlášení přes DS s ID xxxx. Dále se opět nikdo neozval.

Nedavno přišlo upozornění na email na nezaplacené odpady.
Takže jsem učinil multipodání.
1. Zopakoval jsem že jsem učinil odhlášení platby odpadů přes DS s IDxxxx a že do dnešního dne na to nikdo nereagoval.
2. Podal žádost na ukončení trvalého pobytu.
Nakonec jsem dopsal, že si přeji být vyrozuměn přes datovou schránku v obou záležitostech.

Na ukončení pobytu úřad reagoval okamžitě, už je zrušen. Ale v sobotu to bude 30 dnů od odeslání multipodání a na bod 1. stále nikdo nereagoval.

Dneska jsem na obec poslal upozornění, že mi stále na bod 1. nikdo neodpověděl, a že v pondělí pošlu nadřízenému orgánu žádost o uplatnění opatření proti nečinnosti.

Takže otázka. Musí mě úřad vyrozumět i v případě, že z nějakého důvodu není schopen žádost vyřídit? Třeba že je v rozporu s místí úpravou. Může vůbec takhle mlčet a nereagovat?
« Poslední změna: 08 Ledna 2025, 12:29:38 od cocomoon »
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil
Re:Musí úřad reagovat i na nevyříditelné podání?
« Odpověď #1 kdy: 08 Ledna 2025, 17:11:04 »

Že se vůbec ptáte :-)

Jinak ale ze zákona by nějak reagovat měli v každém případě. Buď podání standardně zpracovat, případně postupovat podle § 37 (3) SprŘ - Nemá-li podání předepsané náležitosti nebo trpí-li jinými vadami, pomůže správní orgán podateli nedostatky odstranit nebo ho vyzve k jejich odstranění a poskytne mu k tomu přiměřenou lhůtu.
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 08 Ledna 2025, 19:58:31 »

Musí úřad reagovat i na nevyříditelné podání?

Podle Vašeho popisu nešlo o "nevyříditelné podání". Podle § 37 odst. 1 zákona č. 500/2004 Sb. platí, že podání je úkonem směřujícím vůči správnímu orgánu. Podání se posuzuje podle svého skutečného obsahu a bez ohledu na to, jak je označeno.

Podání bylo možno posoudit, protože jeho obsah byl jednoznačný, srozumitelný a určitý: Žádal jste o prominutí místního poplatku z důvodu, že poplatník se dlouhodobě zdržuje v zahraničí. Nebyl tedy problém z textu podání zjistit kdo, čeho, z jakých důvodů a vůči komu se domáhá. To by ovšem ouředník musel umět číst a myslet.
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 08 Ledna 2025, 20:07:50 »

Odpoledne mi už volala paní a že se strašně omlouvá, že tam měli nějaký bordel kvůli odchodu vedoucího.
A že teda tento rok nic platiti nebudu a zbývá uhradit rok 2024.

Tak jsem jako tak slušně naznačil že se mi to moc nelíbí, proč bych měl něco platit, když jsem v roce 2023 podal žádost o zrušení poplatku. Na to řekla, že to tady nelze a pokud je pobyt, tak se platit musí. Tak jsem odpověděl, že chápu, že to nelze, ale měli mi to dát vědět, jinak bych pobyt ukončil daleko dříve, abych nemusel zbytečně platit.

Na to teda že se zeptá vedoucí, že by mě ten poplatek za 2024 odpustili. Uvidíme zítra co z nich vypadne.

Ale podle mě jejich nečinností mi vznikla škoda, pokud by tedy neodsouhlasili odpuštění.
« Poslední změna: 08 Ledna 2025, 20:09:47 od cocomoon »
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 09 Ledna 2025, 08:40:05 »

Hlavně to od nich chtějte PÍSEMNĚ!! Jedna paní povídala je krásné, ale až vám přijde exekuce tak prd platné...
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 09 Ledna 2025, 11:23:52 »

To určitě chtít budu.
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 09 Ledna 2025, 11:26:22 »

Je zvláštní, že místní úřad bez dalšího zrušil trvalý pobyt osobě (kluk) po žádosti z datové schránky jiné osoby (vás). To je nezletilá osoba bez OP a vy jste zákonný zástupce?
Jinak je osoba bez trvalého pobytu v ČR povinna odevzdat do 15 dnů svůj OP  - což může znamenat potenciál nějakých ústrků při jiných záležitostech. Při vydání pasu je bez OP potřeba doklad o státním občanství.
Jinak Fogyn+1 - nikdy, ale opravdu nikdy se nelze ve vlastním zájmu spolehnout na prohlášení nějaké Máni po telefonu. Přečtěte si ve vlastním zájmu příslušnou Obecně závaznou vyhlášku obce - jsou tam osvobození a dosti často se osvobozují právě občané pobývající déle, než 6 měsíců mimo ČR.
A POZOR - pro případné osvobození je v místní vyhlášce vždy stanoven termín oznámení  a pokud tento termín nedodržíte, pak ztrácíte nárok na osvobození pro celý příslušný rok.

Moc se mi nezdá, že by úřad mohl nějak rozhodovat o případném odpuštění poplatku - buď povinnost vznikla a platit musíte, nebo nevznikla a obec nemůže poplatek předepsat. V Případě povinnosti k poplatku pro část roku (tedy odstěhování, přihlášení apod.)  - se řeší způsobem 1/12 ročního poplatku.
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 09 Ledna 2025, 12:05:50 »

cocomoon: bacha na to. To, že Vám někdo volal vůbec nic neznamená. Já mám takové zkušenosti, že tenhle odbor se domnívá, že na něj se nevztahuje SprŘ a dokonce se nerozpakuje něktá rozhodnutí doručovat formou vyvešení na místní nástěnce úřadu v 5. patře výškové budovy a následně je považovat za doručené!!!
Vše chtějte písemně, co nemáte písemně, nemáte vůbec! A buďte velmi ostražitý. Předexekuční výzvu Vám jsou schopni také doručit na svou nástěnku, i když před tím jste s nimi komunikoval písemně…
IP zaznamenána

Panek

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 09 Ledna 2025, 12:14:37 »

Správce poplatku může na žádost poplatníka z důvodu odstranění tvrdosti právního předpisu zcela nebo částečně prominout poplatek za obecní systém odpadového hospodářství nebo jeho příslušenství, lze-li to s přihlédnutím k okolnostem daného případu ospravedlnit.
§ 16a odst. 1 zákona č. 565/1990 Sb. o místních poplatcích
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 09 Ledna 2025, 13:10:50 »

Ano. Nezletilá osoba bez OP. Takže zatím to lze odhlasit takto. Jestli jsem správně zjistil co je potřeba, tak jen nahlásit na pojišťovnu, že byl ukončen pobyt. Což jsem taky učinil přes DS a taky se nikdo neozval.

Já jsem nepsal žádost o osvobození od platby. Ale napsal jsem že odhlašuji na rok 2024 a následujíc jméno, příjmení, rč od platby za odpad z důvodu dlouhodobého pobytu v zahraničí.
To jsem poslal 8.2023. Jak jsem říkal, čekal jsem, že to buď vyjde, nebo napíšou zamítavou odpověď, že to takhle nelze.
Kdyby hned napsali, že to nelze , tak bych zrušil trvalý pobyt dříve. Proto jsem si tam dal tu 4 měsíční rezervu.

« Poslední změna: 09 Ledna 2025, 13:12:44 od cocomoon »
IP zaznamenána

vvvvvv

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 14 Ledna 2025, 18:21:22 »

Některé obce mají možnost neplatit odpady při dlouhodobém pobytu v zahraničí stanovenou vyhláškou. Bohužel ne všechny.
IP zaznamenána