30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Policista poslal své dítě tajně nahrávat učitelku ve třetí třídě  (Přečteno 9161 krát)

Fogyn

• Zobrazit profil
Re:Policista poslal své dítě tajně nahrávat učitelku ve třetí třídě
« Odpověď #15 kdy: 17 Prosince 2024, 08:23:20 »

Domácí úkoly jsou zde jedno téma - a tady se zjevně neshodneme a nemá smysl se nad tím hádat.
Hlavním tématem je ale nahrávání za účelem ochrany jiných práv. Dokážete mi říct CO TEDA JINÉHO by měl rodič udělat kdyby mu dítě řeklo, že jsou učitelem šikanováni (zesměšňováni, biti, .....)? Má si jít sednout do třídy? To se toho asi ten učitel zdrží, že ano. Naopak - tohle je přímo ukázkový případ kdy je to zcela v pořádku. Pokud by bylo na nahrávce něco závadného, je to zcela opodstatněné. V tomto případě zřejmě na nahrávce nic závadného není, ale nebyla zveřejněna, nikdo nebyl zesměšňován, nebyly narušeny práva nahrávaného - zveřejnili to oni sami. To, že "zadavatelem" byl fízl je zde zcela irelevantní (byť by mohlo být "alarmující" že k tomu má ze své profese větší nutkání...).
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 17 Prosince 2024, 09:52:57 »

Jaký se tady vůbec dá definovat "oprávněný zájem" pro pořizování záznamu dle zákona? Aby díte nedostávalo domácí úkoly? :-)
A z jakého důvodu to nejprve neřešili se školou, případně zřizovatelem?
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 17 Prosince 2024, 13:39:22 »

Jaký se tady vůbec dá definovat "oprávněný zájem" pro pořizování záznamu dle zákona? Aby díte nedostávalo domácí úkoly? :-)
Co takhle se konečně vysrat na ty domácí úkoly? A když na to přijde - ANO i to může být oprávněný zájem. Já je považuji za nelegální (ať vám to přijde jakkoli absurdní) a tím pádem je zcela legitimní zjišťovat jak přesně je učitelka zadává, co kolem toho pronese, ....
A proč to neřešili? To je snad jedno. Jednak si s takovou stížností každý vytře, jednak to nemá vliv na pořizování "důkazů".
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 17 Prosince 2024, 13:43:53 »

Sorry, ale tohle fakt není relevantní argumentace.
IP zaznamenána

medved

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 17 Prosince 2024, 14:00:13 »

Domácí úkoly jsou zde jedno téma - a tady se zjevně neshodneme a nemá smysl se nad tím hádat.
Hlavním tématem je ale nahrávání za účelem ochrany jiných práv. Dokážete mi říct CO TEDA JINÉHO by měl rodič udělat kdyby mu dítě řeklo, že jsou učitelem šikanováni (zesměšňováni, biti, .....)? Má si jít sednout do třídy? To se toho asi ten učitel zdrží, že ano. Naopak - tohle je přímo ukázkový případ kdy je to zcela v pořádku. Pokud by bylo na nahrávce něco závadného, je to zcela opodstatněné. V tomto případě zřejmě na nahrávce nic závadného není, ale nebyla zveřejněna, nikdo nebyl zesměšňován, nebyly narušeny práva nahrávaného - zveřejnili to oni sami. To, že "zadavatelem" byl fízl je zde zcela irelevantní (byť by mohlo být "alarmující" že k tomu má ze své profese větší nutkání...).
Domaci ukoly tady nejsou jedno tema, jsou tady JEDINE tema. Vase teorie o sikanovani atd. jsou naopak uplne mimo, o nic takoveho zjevne neslo. A fizl dal minifizlovi nahravaci zarizeni, aby se ukazal jako macho  na nejakem slepicim chatu matek, ktere - podobne jako vy - nedokazi pochopit slovo DOBROVOLNE.
I kdyby slo o neco, kvuli cemu lze skryte nahravani nezletilym konfidentem ospravedlnit, urcite to fizl na zadnem stupni fizlozebricku nemuze resit takto svepomoci - tam ja vidim nejvetsi pochybeni. A za to mel dostat pres prsty, aby si to priste rozmyslel.
S podobnym rodicem a prakticky identickou situaci mam osobni zkusenost z doby skolni dochazky dvou ze svych deti.
IP zaznamenána

medved

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #20 kdy: 17 Prosince 2024, 14:02:58 »

... vzdelani ditete by mela byt priorita rodicu. A tak jako vsechny statem narizene veci, i skoly nemaji casto valnou kvalitu a v zajmu ditete by se kazdy rodic s nim mel cas od casu priprave venovat.
Tohle by mohlo byt napsano na zacatku celeho tohoto threadu jako motto.
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 17 Prosince 2024, 14:38:17 »

No asi bych to uzavřel - Nikdo žádné pochybení nezjistil a je to tak dobře. Nahrávat je právo a jediný způsob jak si zajistit důkazy. Jsem na straně fízla. A vy s tím můžete tak maximálně nesouhlasit, ale nic víc s tím nenaděláte. A to je DOBŘE.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 17 Prosince 2024, 16:37:30 »

Hodně štěstí při praktickém vyzkoušení :-)
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World
« Odpověď #23 kdy: 17 Prosince 2024, 18:19:22 »

Urban.: miluji, když dítě přijde ze školy a „musí“ trávit hodiny domácími úkoly. Vy si taky taháte práci domů?
Skoro můžu říct, že v hokně bydlím, podle tech krámů co tai mám. Ty seš co, náké přeroznávač papírů z korporátu vole? Nebo z kolbenky s píchačkama?

BTW, kloudnej učitelskej samozřejmě vopravuje a připravuje doma další moře hodin času. Surprise ty kokso.

Se zavřenejma voběma vočima se dá snad souhlasit, že za nejakejch vokolností by nahrávání, pokud zůstane utajený, asi mohlo být v pořádku. Pokud si ale dutohlav pak začne vodvírat rypák na kdekoho vokolo, a to aniž by cokoli nepatřičnýho bylo odhaleno, patří mu zpřerážet hnáty a děcko poslat na nejaký nezávislý vyšetření, esli ho takový pako náhodou nejak nerozbilo, aby z toho nevyrostlo to samý.
« Poslední změna: 17 Prosince 2024, 18:23:06 od Behemot »
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky

Marack666

• Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 17 Prosince 2024, 18:21:11 »

Pochopil bych, kdyby je učitelka šikanovala a zesměšňovala, ale pokud to udělal pouze kvůli ''dobrovolnýmu'' úkolu, tak je ten fízl dement
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 17 Prosince 2024, 21:13:01 »

A proč bych jako rodič neměl mít právo, ověřovat co se při hodinách povinné školní docházky děje a co je dětem vtloukáno do hlavy?
Aby mi někdo neboural indoktrinaci vlastních dětí.

https://www.seznamzpravy.cz/clanek/domaci-kauzy-necitim-se-vina-ucitelka-ktera-popirala-rusky-utok-prisla-k-soudu-232901

V devítce jsou už dečka schopný se sami rozhodnout, že slyší sračku, tak si to nahrají a řeší s rodiči a rodiče můžou podniknout další kroky, ale na prvním stupni se nechají opít rohlíkem.

Kdyby to bylo zařízení (třeba už existuje), které jen nahrává hlas a výstupem bude pouze textový přepis? Tak se na to zákon nevztahuje (není to obrazový ani zvukový záznam) a může se nahrávat celý školní den.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 17 Prosince 2024, 21:41:15 »

Obávám se, že na Vás možná doléha potenciální indoktrinace myšlenkou, že nahrávání všeho a všude je jakási preventivní modla, která spasí svět :-)

https://www.rizeniskoly.cz/casopisy/rizeni-skoly/ne-legalnost-nahravani-pedagogu-ve-vyucovani.m-1085.html

IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil
« Odpověď #27 kdy: 17 Prosince 2024, 22:11:11 »

Částečně jsem vyrůstal v době, kdy se muselo číst mezi řádky a co se doma uvařilo, to se tam i snědlo.

Mně je úplně jedno jak učitelka při hodině vypadá nebo jaký má hlas.

Zajímají mě informace. Na to stačí hardware (telefon, tablet, atd), který automaticky převádí audio na text (audio neukládá). Toto zákon v žádném případě nezakazuje. Pokud by tam bylo něco toxického, lze to již řešit. Třeba právě tou nahrávkou.
IP zaznamenána

Urban.

• s
    • Zobrazit profil
« Odpověď #28 kdy: 17 Prosince 2024, 23:32:24 »

Obávám se, že na Vás možná doléha potenciální indoktrinace myšlenkou, že nahrávání všeho a všude je jakási preventivní modla, která spasí svět :-)
https://www.rizeniskoly.cz/casopisy/rizeni-skoly/ne-legalnost-nahravani-pedagogu-ve-vyucovani.m-1085.html

V článku z roku 2013 nějak pozapoměli, že v roce 2012 byl nahrazen starý ObčZ novým, ve kterém se mimo jiné v § 88 uvádí, že (1) Svolení není třeba, pokud se podobizna nebo zvukový či obrazový záznam pořídí nebo použijí k výkonu nebo ochraně jiných práv nebo právem chráněných zájmů jiných osob.  V tomto případě by se pořízení nahrávky dalo zdůvodnit výkonem rodičovských práv.

mhepp> Jako vážně dostávají vaše děti úkoly, nad kterými musí trávit doma hodiny? Na základní škole mi úkoly zabraly většinou pár minut. Dejte pár příkladů, ať se můžeme bavit konkrétně.

IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 17 Prosince 2024, 23:55:15 »

Chápu, že to pro někoho může být poněkud vyhrocenější téma, a pro zdejší fórum je to přece jen okrajová záležitost, navíc se to už trochu pohybuje v kruhu, jen odkážu obecně na to, co jsem napsal dřív, že oprávněný zájem se v daném případě velmi těžko bude hledat (není to můj názor, převzal jsem od právně kvalifikované osoby), a doplním, že rodičovská práva se zdají mít jiný smysl a účel, viz jejich kontext dle par. 858 zák. 89/2012 Sb. Judikaturu jsem nehledal, můžete to někdo zkusit.
IP zaznamenána