30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Omezení vstupu do obce konání Rally  (Přečteno 4224 krát)

x.bobes.x

• Zobrazit profil
Omezení vstupu do obce konání Rally
« kdy: 15 Října 2024, 21:27:11 »

zdravím...

řeším takový "oříšek". V pátek se u nás jede Rally, obec má být uzavřena od středy 16:00 a na jediné příjezdové cestě budou vpuštěni  pouze lidé s trvalým pobytem, lidé žijící v obci (bez pobytu) si mohou vyzvednout na úřadě nějakou pásku která je bude také opravňovat ke vjezdu/vstupu. Když jsem se na úřad dostavil, odvětili mi že došly a že toho lidé akorát zneužívají a nic nedostanu...

Dle mého na tohle prostě pořadatel akce, ani obec nemá právní nárok. Uzavřít obec na tři dny! V pátek jsme chtěli slavit narozeniny syna a pozvat příbuzné, ale jak to udělat? Jak je sem dostat když nějaký aktivní pořadatel, či snad policista osobu nevpustí?

Jedná se o obec Bolešiny a sportovní akce je Central European Rally.

https://www.bolesiny.cz/?fbclid=IwY2xjawF7oNtleHRuA2FlbQIxMQABHRQYkFugUuyS5D1fj7ZpD98y55pG-WgCz47fln8ojBhU8bhvfG84dK4ofA_aem_dUuLr-xt5FglRXhNa7wOVQ
IP zaznamenána

Fogyn

• Zobrazit profil
Re:Omezení vstupu do obce konání Rally
« Odpověď #1 kdy: 16 Října 2024, 08:21:45 »

1.) Pořadatel počet omezit nesmí. Nic mu do toho není.
2.) Pořádat oslavu narozenin a zvát hromadu lidí v době, kdy se bude obec uzavírat z důvodu závodů může jen......
IP zaznamenána

ViktorN

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 16 Října 2024, 08:46:49 »

„2.) Pořádat oslavu narozenin a zvát hromadu lidí v době, kdy se bude obec uzavírat z důvodu závodů může jen..“
Tak mně osobně na tom nic zvláštního nepřipadá. Naopak — připadá mi to jako docela rovnocené… :-)

x.bobes.x: podejte stížnost na kraji. Nicméně požadujte po Vaší obci zdůvodnění na základě jakého zákona hodlá obec omezit práva obyvatel. V případě, že budou bránit vstupu, zavolejte policii…
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 16 Října 2024, 09:54:33 »

Dle mého na tohle prostě pořadatel akce, ani obec nemá právní nárok.

Váš názor je bezvýznamný. Ať Vám starosta sdělí (nejlépe písemně) na základě jakého právního aktu je přístup do obce omezen. Mohlo by to být na základě rozhodnutí soudu, nebo na příkaz policie. To by musel být písemný oficiální dokument. Trvejte na tom, aby Vám ten dokument ukázali. Pokud žádné rozhodnutí neexistuje, pak nikdo není oprávněn rozdávat jakési pásky, ani zakazovat nikomu vstup.

Citace
Listina základních práv a svobod
§ 208 Neoprávněný zásah do práva k domu, bytu nebo k nebytovému prostoru
(1) Kdo protiprávně obsadí nebo užívá dům, byt nebo nebytový prostor jiného, bude potrestán odnětím svobody až na dvě léta nebo peněžitým trestem.
(2) Stejně bude potrestán, kdo oprávněné osobě v užívání domu, bytu nebo nebytového prostoru neoprávněně brání.
(3) Odnětím svobody na šest měsíců až pět let nebo peněžitým trestem bude pachatel potrestán,
a) spáchá-li čin uvedený v odstavci 1 nebo 2 jako člen organizované skupiny, nebo
b) způsobí-li takovým činem škodu velkého rozsahu.

K ústavně zaručenému právu na užívání obydlí patří i právo přijímat návštěvy, to jest "nechati jiné k sobě přicházeti". Pokud je přístup do obce skutečně omezen nějakým vrchnostenským rozhodnutím, musí být umožněn příchod i odchod nejen rezidentů, nýbrž i jejich návštěvníků, pokud jim nehrozí bezprostřední nebezpečí. Pokus tomu zabránit by byl trestným činem podle § 208 - a Vy byste měl okamžitě volat policii.

Podotýkám, že lze nařídit evakuaci osob a majetku z vymezeného území, případně zakázat vstup, pobyt a pohyb na vymezených místech nebo území, ale jen při splnění zákonných podmínek. (Například toto může nařídit vláda ČR, a to pouze v době trvání nouzového stavu.)

Pokud tedy skutečně existuje nějaké vynutitelné rozhodnutí státního orgánu, pak je mohou prosazovat jedině osoby s příslušnou pravomocí. Zpravidla policisté, nebo městští strážníci, vojenští policisté, členové HZS při zásahu, atd. Pořadatelé akce vám nic zakázat nemohou. Na místě kontroly budete ovšem muset policistovi potvrdit, že návštěvník míří právě do Vašeho obydlí. V tom případě by měl být vpuštěn, protože jde o jeho i Vaše zákonné právo chráněné ústavou.
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 16 Října 2024, 10:10:01 »

2.) Pořádat oslavu narozenin a zvát hromadu lidí v době, kdy se bude obec uzavírat z důvodu závodů může jen......

To je diskutabilní. Ta oslava narozenin může být domluvená už docela dlouho před tím, než měl možnost se o rally dozvědět. A posunout termín není jen tak...
IP zaznamenána

lerion

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 18 Října 2024, 16:22:43 »

Ale i kdyby nebyla - co je mi jako obcanovi do toho? Pristup k nemovitosti patri prece mezi zasadni prava vlastnictvi. Uplne stejne me nemusi zajimat, ze si tam usporadali na moje narozeniny rallye. Proste at to vymysli tak, aby pristup byl.
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 21 Října 2024, 08:47:09 »

Když jsem řešil něco podobného, tak jsem zjistil, že přístup ≠ příjezd.
IP zaznamenána