30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Elektrickou tříkolkou se chtěl invalida z Chebu vyhnout zákazu řízení  (Přečteno 3594 krát)

lerion

• Zobrazit profil

Elektrickou tříkolkou se chtěl invalida z Chebu vyhnout zákazu řízení. Dostal domácí vězení

Zajimalo by mne, zda by dostal trest, kdyby jel na elektrickem invalidnim voziku. Dle oduvodneni soudu ano.
IP zaznamenána

Hugo

• Zobrazit profil

Osoba pohybující se pomocí elektrického invalidního vozíku je stále chodec. Osoba pohybující se na elektrické tříkolce je řidičem.
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World

takže teď teda se zákazem řízení nesmí ani na šlapadlo, pže büzykl je tež vozidlo, chápu správně?
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky

Sturmgewer44

• Zobrazit profil

Nesmí motorová vozidla, tudíž kolo může.
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil

No a co taková koloběžka?
Dle argumentace soudu na kole motor pouze pomáhá, kdežto tato kapotovaná tříkolka jede sama.
To obbyčejná koloběžka, jede taky sama.

A další absurdní věc je ten nepoměr.
1. Mám řidičák, můžu jezdit touhle tříkolkou.
2. Nemám a nikdy jsem neměl řidičák, můžu jezdit touhle tříkolkou.
3. Řidičák mám v čistířně, touhle tříkolkou jezdit nemůžu.

Přijde to jen mě, že dělat rozdíl mezi body 2 a 3 je úplná kravina?
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

cocomoon> Ono je to podobné i při řízení na uzavřeném okruhu (motokros, závody aut na okruhu...) - bez ŘO lze, se ZŘMV nikoli.
IP zaznamenána

gumidos

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil

Je to zajímavá otázka - spíše pro hh a spol.
Ale 1.4.2024 byl novelizován trestní zákoník a přibylo ustanovení k § 73:

(4) Trest zákazu činnosti spočívá v tom, že se odsouzenému po dobu výkonu tohoto trestu zakazuje výkon určitého zaměstnání, povolání nebo funkce nebo takové činnosti, ke které je třeba zvláštního povolení, nebo jejíž výkon upravuje jiný právní předpis.

K řízení el. koloběžky není třeba zvláštního povolení takže jí nejde zakázat pro neexistenci povolení. Ale zase jí upravuje jiný právní předpis - zákon 361/2000, protože i na koloběžce jede řidič.  Z hlediska logiky by tedy mělo jít zakázat i jízdu na obyčejném kole? Třeba kvůli chlastu? - ale zřejmě nejde - viz komentáře z ASPI:

- Pachateli nelze zakázat činnost, ke které se nevyžaduje určitá právní nebo odborná způsobilost nebo k níž není nutné žádné povolení, přestože právě v rámci výkonu této aktivity spáchal trestný čin (např. výkon sportovních aktivit, jakými jsou jízda na kole, na lyžích apod.)

- Jízda na jízdním kole nepatří do okruhu činností, na něž se vztahuje ustanovení § 73, neboť k ní není třeba zvláštního povolení nebo oprávnění. Proto pachateli, který se dopustil trestného činu jako cyklista, nelze uložit trest zákazu činnosti spočívající v zákazu jízdy na jízdním kole. S ohledem na ustanovení § 49 odst. 1 tr. zák. však takovému pachateli nelze uložit ani trest zákazu činnosti spočívající v zákazu řízení všech motorových vozidel, protože se nedopustil trestného činu v souvislosti s řízením motorového vozidla. [Nyní § 147 odst. 2 odst. 1, § 74 odst. 1, § 73 odst. 1 tr. zákoníku.]
« Poslední změna: 23 Září 2024, 12:07:22 od gumidos »
IP zaznamenána