30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Stihani ridice bez podani vysvetleni  (Přečteno 4345 krát)

cane

• Zobrazit profil
Stihani ridice bez podani vysvetleni
« kdy: 10 Září 2024, 21:02:22 »

Dobrý den,
před nějakou dobou bylo moje auto změřeno radarem, následně mi přišla výzva k zaplacení výpalného v řadu stokorun. Po nějaké době (déle než 14 dní od spáchání zločinu) jsem nabonzoval sám sebe jako řidiče. Abych úřad trochu vyprovokoval, formuloval jsem to jako "přiznávám se, že jsem řídil".
Mám za to, že se můj přípis nedá brát jako podání vysvětlení (bylo to více než 14 dní od zločinu), ani jako přiznání (řízení proti řidiči v té době ještě nebylo ani zahájeno).
Úřad reagoval vcelku rychle a poslal mi, jako řidiči, bez výzvy k podání vysvětlení, rovnou příkaz k zaplacení pokuty.
Podal jsem odpor a následně mi přišlo předvolání k ústnímu jednání, které má být za několik týdnů.
Máte, prosím, nějaké tipy a nápady, jak v tomto pokračovat? Na ústním jednání jsem nikdy nebyl, vždycky jsem všechno řešil písemně, ale mám to celkem blízko a bude-li to dávat smysl, rád bych nabral nějaké zkušenosti.
Jinak předpokládám, že SO1 nějak odbudu, v odvolání na SO2 namítnu, že jsem neřídil a že "přiznání" není přiznání ani důkaz. Po návratu na řízení proti provozovateli pak namítnu, že řízení proti řidiči proběhlo nezákonně, tudíž je nezákonná i sprdel. Je to správně?
Předem děkuji.
« Poslední změna: 10 Září 2024, 21:57:34 od cane »
IP zaznamenána

Tomfox

• Zobrazit profil
Re:Stihani ridice bez podani vysvetleni
« Odpověď #1 kdy: 11 Září 2024, 07:30:27 »

Dobrý den,
pochybuji, že Vám někdo nějakej tip, nebo pomoc poskytne. To co jste napsal je naprosto všeobecnej popis běžného postupu SO1. Jsou potřeba detaily, nahrát anonymizované dokumenty a tak. Jinak nelze dát jakkoli relevantní informaci.
« Poslední změna: 11 Září 2024, 07:33:50 od Tomfox »
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 11 Září 2024, 19:38:15 »

Mám za to, že se můj přípis nedá brát jako podání vysvětlení (bylo to více než 14 dní od zločinu)...

Myslím, že to brali jako indicii nebo podání vysvětlení. Úřad má 60 dnů na to, aby zjistil řidiče, a vy jste se jim přiznal.
IP zaznamenána

cane

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 18 Září 2024, 13:00:55 »

Jako indicii to určitě brát můžou, ale to pro úspěšné správní řízení nestačí. Ani to podání vysvětlení ne. Pokud mě chtějí postihnout a potrestat pokutou, měli by mi to dokázat.
Příští týden jsem předvolaný k ústnímu jednání na SO1, moc se mi tam nechce, i když to není daleko. Předpokládám, že jim den předem napíšu, že jsem se vlastně spletl a řídil někdo jiný. A uvidím, co oni na to.
Buď to vrátí na přestupek provozovatele (což bych asi vyhrál), nebo se pokusí nějak doplnit dokazování a vyzvou mě (jako řidiče) k podání vysvětlení (i když nevím, jestli v této fázi můžou?), nebo vydají rozhodnutí (pak se odvolám).
IP zaznamenána

mhepp

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 18 Září 2024, 13:29:36 »

Mám takový pocit, že jste to trošku překombinoval a uvedená strategie nebude fungovat.

Na základe čeho chcete tvrdit nezákonnost řízení s řidičem? Z čeho dovozujete, že byste vyhrál sprdel?
IP zaznamenána

cane

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 18 Září 2024, 15:13:51 »

Jestliže se SO1 dozvěděl o osobě řidiče (mým podáním, ještě před zahájením rízení proti řidiči), měl by mi (v rámci řízení) minimálně jednou poslat výzvu k podání vysvětlení, což neudělal. Namísto výzvy mi rovnou poslal rozhodnutí příkazem. Mé podání, ve kterém se pouze přiznám k tomu, že jsem řídil (což následně popřu), nelze brát jako důkaz. Podle mě je to ze strany SO1 nesprávný a nezákonný postup.
A pokud je řízení proti řidiči nezákonné, bude pak nezákonné i následné řízení proti provozovateli ve sprdeli (protože to by mělo být zahájeno teprve po řádném, tedy zákonném, řízení proti řidiči).
Co si o tom myslíte?
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 18 Září 2024, 18:10:57 »

Myslím že je to tak.
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 18 Září 2024, 19:25:09 »

Možná by bylo lepší nabonzovat jinou osobu, než je provozovatel, ale úřadu je to asi jedno. V mém případě též rovnou zahájili řízení, aniž by se obtěžovali aspoň zeptat na pravdivost bonzu. Zajímalo by mě, jestli by hned zahájili řízení, kdyby provozovatel nabonzoval Rakušana, Bartoše nebo třeba Kazmu :-)
IP zaznamenána

cane

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 18 Září 2024, 19:30:05 »

Možná by bylo lepší nabonzovat jinou osobu, než je provozovatel, ale úřadu je to asi jedno. V mém případě též rovnou zahájili řízení, aniž by se obtěžovali aspoň zeptat na pravdivost bonzu. Zajímalo by mě, jestli by hned zahájili řízení, kdyby provozovatel nabonzoval Rakušana, Bartoše nebo třeba Kazmu :-)
A jak to dopadlo? :-)
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 18 Září 2024, 19:43:56 »

Nyní je to ve fázi Sprdele.
IP zaznamenána

cane

• Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 19 Září 2024, 17:24:08 »

Ještě mě napadlo, že bych své "přiznání se k řízení" odvolal ne před ústním jednáním na SO1, ale až v odvolání na SO2. Rád bych jim tu situaci trochu zkomplikoval.
Jen si nejsem jistý, jestli tím něco neriskuji. Co myslíte?
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 19 Září 2024, 20:04:58 »

Pokud na ústním jednání nepotvrdíte, že jste řídil, s největší pravděpodobností SO1 řízení s řidičem zastaví a vrhne se na provozovatele. Ale můžete zkusit tu nezákonnost zahájení řízení s řidičem.
IP zaznamenána

ridic951761

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 28 Září 2024, 17:36:41 »

kvuli doplneni vzdelani ctu https://road-fens.com/na-co-si-dat-pozor-po-1-1-2024/ a tam jsem narazil na upozorneni
novela zákona o silničním provozu, která vstoupila v platnost 1.1.2024.
 omezila procesní práva účastníka řízení v případě porušení zákona zjištěných prostřednictvím automatizovaného technického prostředku používaného bez obsluhy, kdy novela ve svém § 125g4  stanoví, že v takovém případě se ústní jednání nenařídí.
Co to je za blbost?  Jak potom probiha dukazni rizeni bez ridice? nekde SO ustni jednani naridi podle spravniho radu a nektery SO nenaridi podle libovule?
« Poslední změna: 28 Září 2024, 17:42:04 od ridic951761 »
IP zaznamenána

stanice35

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 28 Září 2024, 18:56:26 »

Ústní jednání se nenařídí u Sprdele, ve fázi řízení s řidičem se běžně nařizuje.
IP zaznamenána

Ladislav Laker

• -exot-
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 29 Září 2024, 15:05:29 »

Co to je za blbost? Jak potom probiha dukazni rizeni bez ridice? nekde SO ustni jednani naridi podle spravniho radu a nektery SO nenaridi podle libovule?
Váš problém je v tom, že čerpáte neúplné informace z nějakého článku na webu. Neznáte znění zákona.
V něm byste zjistil, že nenařízení ústního jednání zmíněné v § 125g/4 se týká pouze řízení o přestupku podle § 125f odst. 1.
To je přestupek provozovatele vozidla.

Sent from my Pixel 6 Pro using Tapatalk

IP zaznamenána