30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Povinná výměna kotle  (Přečteno 5683 krát)

akit

• Zobrazit profil
Povinná výměna kotle
« kdy: 19 Srpna 2024, 14:57:51 »

Jen taková moje úvaha..

Sice nevěřím, že úřednictvo odborů ŽP na ORP bude mít čas (a hlavně chuť) obrážet domácnosti s kontrolami kotlů (max. tak na udání), ale třeba já mám teplovodní kotel z r. 1983 (primárně na uhlí, provozován poslední roky na dřevo; který funguje a do jeho smrti ho nehodlám měnit) umístěn v koupelně, má plotnu a tou vytápí mj. napřímo tu koupelnu. To je vše, co k tomu hodlám sdělit případné kontrole a nechť mi tedy udělí pokutu, proti které se následně odvolám:

Zákon o ochraně ovzduší:
§ 17 Povinnosti provozovatele stacionárního zdroje
(1) Provozovatel stacionárního zdroje je povinen
g) provozovat spalovací stacionární zdroj na pevná paliva..., který slouží jako zdroj tepla pro teplovodní soustavu ústředního vytápění a KTERÝ NENÍ NAVRŽEN ROVNĚŽ PRO PŘÍMÉ VYTÁPĚNÍ MÍSTA INSTALACE, v souladu s minimálními požadavky uvedenými v příloze č. 11 k tomuto zákonu..
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
Re:Povinná výměna kotle
« Odpověď #1 kdy: 19 Srpna 2024, 15:04:30 »

Spíš bude záležet co to je za kotel a jestli k němu lze dohledat nějakou dokumentaci.

Nevím jak to platí v tomto případě. Jestli dokazovat musí úřad, nebo vy musíte dokazovat úřadu.
IP zaznamenána

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 19 Srpna 2024, 21:07:43 »

a je to primární zdroj tepla pro dům ?
IP zaznamenána

akit

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 20 Srpna 2024, 03:45:25 »

Fakticky ano.
Jinak jsou v baráku ještě krbový kamna a dvoje splitový klimatizace.
IP zaznamenána

lc81

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 20 Srpna 2024, 07:11:57 »

Spíš bude záležet co to je za kotel a jestli k němu lze dohledat nějakou dokumentaci.

Nevím jak to platí v tomto případě. Jestli dokazovat musí úřad, nebo vy musíte dokazovat úřadu.

možná trochu risk, ale u extra starých krámů by možná mělo smysl sehnat či vyrobit dobový štítek modelu, co to splňuje. pochybuju, že ouřada je tak našláplý, že ví, co který výrobce vyráběl v kterém roce. samozřejmě v přiměřeném rámci (omladit o 5 let asi není problém, 20 by asi vypadalo divně i s ohledem na vzhled a design kotle)
IP zaznamenána

Sturmgewer44

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 26 Srpna 2024, 20:28:14 »

Já osobně jedu na starej kotel furt, protože dřeva mám tři prdele a pokud neprorezne tak ho měnit nehodlám, ale jinak jsem chráněn tím že mám elektřinu tarif na přímotop a v pokoji si topim kamnama. Akorát si teda sám vymetám a v životě jsem nevyhazoval peníze za kominíka. Nicméně pokud ouřada nemá nějakej záznam o čoudu, tak já snad ani nejsem povinen topit a můžu klepat celou zimu v baráku kosu. Takže v případě nějaký obsílky nejdříve uvedu že netopim vůbec, čímž přeci žádnej zákon neporušuju, pak uvedu elektrokotel a v případě čoudu kamna. No ale jinak se toho nebojim ,protože v ulici máme čmoudili ,který jedou na to nejlevnější polský uhlí a proti tomu z mojeho dřevíčka z komínu nejde nic.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 26 Srpna 2024, 22:33:26 »

Prosímvás, když se o tom tak pořád dokola mluví, tak ví někdo, co je to vlastně z hlediska tohoto šílení "kotel"?
IP zaznamenána

Panek

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 27 Srpna 2024, 06:38:31 »

Tak lidi/média používají krátké a zažité kotel, protože používat ve zprávách a diskuzích spalovací stacionární zdroj, kterým se pro účely zákona o životním prostředí myslí stacionární zdroj, ve kterém se oxidují paliva za účelem využití uvolněného tepla, je jaksi debilní.
IP zaznamenána

Eric

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 27 Srpna 2024, 09:02:08 »

Hm. A jsou stacionárním spalovacím zdrojem například kamna na chalupě, na kterých se ohřeje jídlo nebo se v nich občas zatopí, nebo tyto stát momentálně nepronásleduje?
IP zaznamenána

pk202

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 27 Srpna 2024, 11:06:25 »

A co krby ?
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 27 Srpna 2024, 11:48:08 »

Nebylo by řešením mít jako primární zdroj tepla plynový kondenzační kotel (nebo elektrokotel) a jako záložní zdroj klasický kotel na tuhá paliva? Že by se v reálu topilo stejně pořád kotlem je samozřejmé.
IP zaznamenána

cocomoon

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 27 Srpna 2024, 12:11:56 »

Já bych řekl, že starý kotel se nesmí vůbec provozovat. Jestli je primární, nebo záložní o to vůbec nejde.

Kdyby to tak bylo, tak myslím, že místo předražených automatů by naopak byl spíš nedostatek levných el. kotlů.

Nicméně, nejdříve se ke kotli musí úředník dostat, aby mohl vytvořit nějaký pamflet. A taky musí být nějaký důvod k té kontrole. Mě třeba kotel III třídy na uhlí při zatápění klidně zahulí.
Když někdo bude ve starším topit dřevem, tak těžko bude mít někdo potřebu se stavit na kontrolu. Pokud se tím samozřejmě nebudu všude chlubit, jak jsem vyzrál nad systémem a stále topím ve starém kotli.
« Poslední změna: 27 Srpna 2024, 12:20:35 od cocomoon »
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World
« Odpověď #12 kdy: 27 Srpna 2024, 17:46:13 »

Hm. A jsou stacionárním spalovacím zdrojem například kamna na chalupě, na kterých se ohřeje jídlo nebo se v nich občas zatopí, nebo tyto stát momentálně nepronásleduje?
pokud se neco nezměnilo, tak hlavně bylo omezení od cca 10 kW výkonu vejš, čili, klasicky petry apod. jsou z toho úplně vyňatý

teď je teda přechodná doba, kdy je možný se vrátit ke starýmu systému, najít ve zdech zadělaný komíny a do každé místnosti/ob 2 dát samostatný kamna :o) přechodná proto, že fyjalystánský kurvy samozřejmě s nadšením odmávaly zavedení daní i z dřeva a plynu, a již za asi 16 let má dojít k úplnýmu zákazu vytápění ai dřevem a plynem (uhlí snad i dřív), tak se těšíte, ne? 8)
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky

Mike

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 27 Srpna 2024, 21:24:29 »

mám to, jak uvádí pan číkus
primární a zkolaudovaný je zdroj, který není zákonem zatím nijak omezen ( plyn )
sekundární, 44let starý litinový kotel, se nachází v jiné místnosti a topí se v něm dřevem
předpokládám, že úředník smí kontrolovat pouze primární, zkolaudovaný zdroj...
rsp. nevidím zákonný důvod, aby se mi volně procházel po baráku
IP zaznamenána

Behemot

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
    • HW World
« Odpověď #14 kdy: 27 Srpna 2024, 21:42:02 »

nedotnkutelnost obydlí jako jedna z dalších prolomenejch ústavních práv a svobod padla už před vosmi lety, kde lidi žijete?  :x https://domaci.hn.cz/c1-65824680-kontrola-kotlu-v-domacnostech-je-v-poradku-potvrdil-ustavni-soud-ochrana-zdravi-ma-prednost-pred-narusenim-soukromi

holt ste nechali nasadit štanglu (nebo tomu dokonce pleskali), tak se salám prostě krájí…právo nevypovídat proti sobě (SPRDEL), svoboda nakládání s majetkem (zákazy kouření v hospodách)…
IP zaznamenána
STICKERS-CZ - nekonformní samolepky a placky