Dotaz se týká sice konkrétní situace v přestupkovém (nedopravním) řízení, ale má podle mě obecnější platnost:
Doručena Výzva k seznámení se s podklady pro rozhodnutí, nejedná se tedy o usnesení dle par. 36 odst. 1 SpŘ, jen o sdělení, že do spisu přibyl nějaký další dokument, a lhůta je stanovena takto:
"Chcete-li svého práva využít, dostavte se nejpozději do 5 dnů od doručení této výzvy na [SO1]. Vzhledem k velkému množství projednávaných případů ohlaste prosím Vaši návštěvu telefonicky předem. Pokud svého práva nebudete využívat, sdělte nám to prosím prostřednictvím emailu, písemně dopisem nebo telefonicky."
Osoba obviněná z přestupku se hodlá vyjádřit, nicméně písemně. Domnívám se, že z dikce výzvy nevyplývá ani povinnost se vyjádřit do 5 dnů, ani na místě. Osoba by měla podat písemně na podatelnu, že se hodlá písemně vyjádřit k podkladům do x (třeba 10) dnů, nicméně vzhledem ke krátkosti lhůty dané úřadem na dostavení se to vypadá, že podání bude muset být provedeno ještě před nahlížením do spisu a úředníkovi jen ukázáno při nahlížení.
Pokud by úřad tomuto postupu nechtěl vyhovět, je to podle mě porušení procesních práv, neboť nelze předpokládat, že se i jen k jedné písemnosti někdo dokáže kvalifikovaně vyjádřit po jednom přečtení na místě - avšak kolega právník se domnívá, že se osoba na místě vyjádřit musí.
Já se domnívám, že nemusí. Mám pravdu, nebo mi něco uniká?