30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Dan za benzin klesa poctem aut, dame dan za mili  (Přečteno 1512 krát)

fu

• hard core 30kmh.cz
  • Lidem bez naděje se lépe vládne.
    • Zobrazit profil
IP zaznamenána
„Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ – Benjamin Franklin

cocomoon

• Zobrazit profil
Re:Dan za benzin klesa poctem aut, dame dan za mili
« Odpověď #1 kdy: 01 Srpna 2024, 13:10:56 »

Ano, to je pouze následek chybějících daní při provozu na elektro.
Pokud se na elektro uvalí poměrově stejné daně, tak jejich provoz už nebude vůbec smysluplný co se týče finanční stránky.

Jestli dobře tuším, tak v čr je to daň někde okolo 12 Kč na litr?
Takže při nějaké obyčejné spotřebě novějšího auta 5.5L je to 66Kč na 100Km.
Při ceně béňa 37 Kč to je 203Kč na 100km.

Elektro auto dejme tomu průměrně pojede za 20kWh/100.
Nějaká reálná cena zaplacená za 1kWh je 6Kč (možná víc, nechce se mi hledat poslední vyúčtování, abych si spočítal reálnou cenu, kterou sem zaplatil za kWh).
Takže elektrem mě to bude stát 120Kč+66Kč daň = 186Kč/100km. Takže to vychází o úžasných 17Kč levěji, jak se spalovacím autem.
Sice tam jsou téměř nulové servisní náklady, ale takto se mi bude cena navíc za elektro vracet zhruba 1 mil. Km :-D  A to se vyplatí.
IP zaznamenána

Panek

• Zobrazit profil
Re:Dan za benzin klesa poctem aut, dame dan za mili
« Odpověď #2 kdy: 06 Srpna 2024, 06:44:27 »

Při ceně benzínu cca 37,- je SPD 12,84 Kč/l a DPH 6,42 Kč/l. Tu DPH musíme u spalováků proti elektro autům také zohlednit, protože některé elektro se nabíjí z FVE, která navíc byla dotována z VR a tudíž i z našich daní.
IP zaznamenána