Námitky podjatosti zásadně podávám důsledně odůvodněné a velmi se v tom odůvodnění vyhýbám systémové podjatosti, či nějaké závislé na úředníkově funkci. Zatím moje námitky vždy řešili usnesením, na které šlo odvolání. Dál jsem se dosud nikdy nedostal, dosavadní případy na tom vyhnily a byly zastaveny.
Proto se domnívám, že námitka podjatosti musí být důvodná tak, aby i parazit viděl, že ji nemůže jednoduše shodit. On se o to tedy v každém případě pokusí, ale nepůjde mu to snadno a tím lépe bude nabito do odvolání.
Jednou brněnský oblíbenec Rozkopal celé moje odůvodnění ignoroval a hodil tam copy paste hlášku, že k systémové podjatosti se nepřihlíží (kterou jsem v námitce vůbec nezmiňoval), a že tedy jako by nebyla ani podána. On tehdy honil zanedbanou lhůtu, podjatost byla schovaná v multipodání, přehlédnul ji a tak zjevně improvizoval. Šlo pak ode mne plnotučné odvolání, SO2 mu to hodil na hlavu a celé řízení zastavil.
Takže doporučuji obsáhle odůvodňovat a dávat do multipodání, třeba do vyjádření se k podkladům pro vydání rozhodnutí.