30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Nový Zéland - nebezpečné předjíždění  (Přečteno 1647 krát)

7696014193

• Zobrazit profil
Nový Zéland - nebezpečné předjíždění
« kdy: 19 Června 2024, 09:56:07 »

V lednu jsem obdržel na Novém Zélandu pokutu za údajně nebezpečné předjíždění. Chtěl bych se informovat, zda novozélandské úřady mohou vymáhat tuto pokutu i v České republice a jaké by mohly být důsledky v případě jejího nezaplacení. Na Novém Zélandu nevlastním žádný majetek ani nemám bankovní účty.

Celá situace byla dost bizarní. Policista, který nás zastavil, nic sám neviděl, jeho jednání bylo založeno na svědectví jiných osob, které údajně jely ob několik aut za námi v koloně a které ho upozornily, aby nás zastavil. Když jsme za sebou uviděli majáky, vůbec nás nenapadlo, že zastavuje nás, a snažili jsme se mu uvolnit cestu sjetím ke krajnici a zastavením, protože jsme mysleli, že spěchá k zásahu (NZ policie nemá na majácích STOP displej). Policista však zastavil náhle a nebezpečně vedle nás, částečně v protisměru, čímž málem způsobil nehodu – mj. jej vytroubily kamiony. Přes okénko na nás začal řvát, ať jedeme za ním, načež vyrazil a jel tak rychle, že nám málem ujel. O kousek dál zastavil u odpočívadla a opět tak nebezpečně, že částečně zasahoval autem do vozovky (přestože, hned vedle bylo spousta volného místa na bezpečné odstavení), do vozovky i vystupoval, že jsme měli obavu, aby jej něco nepřejelo, a opět vytroubily kamiony.

Když nás zastavoval vypadal velmi rozrušeně a evidentně byl napumpovaný adrenalinem. Přišlo nám, že poté, co nás uviděl, a že jsme v naprostém klidu se trochu uklidnil. (Naše teorie je, že když o nás dostal hlášení, tak se domníval, že jsme nějací zfetovaní gangsteři, kteří ukradli auto (běžná věc na NZ). Pravděpodobně se za námi musel hnát desítky kilometrů, po převážně klikaté okresce v hustém provozu. Okres údajného přestupku (přesné místo není ve výzvě udáno), od místa, kde nás zastavil je zhruba 52 km! Což je dle map 50 minut za ideálních podmínek. My jeli ovšem během špičky za velmi hustého provozu, což muselo být rozhodně víc než 80 minut cesty, kdy se za námi musel hnát, zatímco jsme v poklidu jeli v pomalé koloně za kamiony a několikrát i stáli na semaforech pro kyvadlový provoz kvůli stavby.).

Obvinil nás, že jsme se dopustili nebezpečného předjíždění, se kterým jsme nesouhlasili, protože jsme si byli jisti, že jsem se žádného nebezpečného předjíždění nedopustil – drtivou většinu cesty jsme jeli v koloně vozidel a když jsem předjížděl, tak to bylo na rovince, kde jsem měl víc než dostatečný rozhled. Nikdy nepředjíždím tak, že bych se spoléhal na štěstí, že mi tam zrovna něco nepojede. Tvrdil nám, že jsme předjížděli v zatáčce, do které nejde vidět a ukazoval nám na mobilu fotku, kde mělo být naše auto při předjíždění. Fotku mu poslali svědci z jiného auta, kteří nás nahlásili a na odpočívadle mu vylíčili jejich verzi a požadovali po něm, aby mi vzal řidičák. Na fotce toho ale reálně moc vidět nebylo, nebylo ani zcela zřejmé, že to je naše auto a už vůbec nešlo vidět, jestli někoho předjíždíme a jestli jsem měl dostatečný rozhled. Fotka byla focená mobilem z jedoucího auta odhadem 5–10 aut za námi, takže na vzdálenost minimálně desítky, spíš nižší stovky metrů.

Celou dobu jsme policistovi naprosto klidně opakovali, že s obviněním nesouhlasíme, což ho poměrně vytáčelo, až mu došla trpělivost, řekl, že jsem ignorant, přihodil si nemístnou poznámku o ČR a dal mi pokutu ve výši 150 NZD. Policista nám předal pouze papírek o velikosti vizitky s částkou a číslem případu bez jakékoliv kvalifikace obvinění. Na dotaz, jak se můžeme bránit a rozhodnutí rozporovat, nám sdělil (a přitom nás od toho neustále odrazoval), že je třeba se dostavit k soudu, který bude ale nejdříve za měsíc. To pro nás ale vzhledem k cestovním plánům nebylo možné. Detaily prý přijdou poštou.

Na konci března skutečně přišel do schránky do ČR obyčejný dopis (datovaný na konec ledna) s kvalifikací přestupku a výzvou k zaplacení (viz příloha). Na dopis jsem nijak nereagoval. Před týdnem přišel druhý, opět obyčejnou poštou přímo do schránky, tentokrát přímo od soudu (datovaný na začátek května) s výzvou k zaplacení a přirážkou za soudní poplatky (celkem 180 NZD). Mimochodem, splatnost je požadována dřívější, než byl dopis vůbec doručen.

Výše pokuty není nic hrozného, ale silně se mi příčí zaplatit pokutu (a tím de facto přiznat vinu) za něco, o čem jsem já i spolujezdec přesvědčeni, že se nestalo.

Jaký byste doporučovali postup? Je nějaká vymahatelnost v ČR? Taky bych se na NZ (ale i do dalších zemí, kam by NZ mohl dosáhnout, např. Commonwealth) rád ještě někdy podíval a nerad bych, aby mi odepřeli vstup nebo ještě hůř, mě tam při příletu zatkli a mezitím mi naskákaly na pokutě obrovské penále.
« Poslední změna: 19 Června 2024, 10:02:29 od 7696014193 »
IP zaznamenána

fu

• hard core 30kmh.cz
  • Lidem bez naděje se lépe vládne.
    • Zobrazit profil
Re:Nový Zéland - nebezpečné předjíždění
« Odpověď #1 kdy: 19 Června 2024, 10:07:18 »

Vymahani pokuty z NZ nepovazuji za realnou, ale asi bych uz tam nikdy po nezaplaceni nejel.
A nevidim k tomu duvod, kdyz to je stat na urovni ciny https://www.customs.govt.nz/personal/travel-to-and-from-nz/electronic-device-examinations/

Hrozi Vam omezeni vstupu nebo zatceni u pokut nad 1000USD(2014) a nezaplacene pokuty narustaji nejcasteji 1-4% za den/tyden apod.

Nicmene pokud o to stojite, tak bych tem kur*am zaplatil co nejdriv, nizsi castku asi po tel. neuhadate.
Mira debility zvlaste uredniku z byvalych UK koloniii je nebyvala a je jen srovnatelna jen  jejich aroganci.
Vic vas asi budou stat poplatky za platbu kartou ci z uctu.
« Poslední změna: 19 Června 2024, 12:12:39 od fu »
IP zaznamenána
„Ten, kdo se ve jménu bezpečnosti vzdává svobody, nezaslouží si ani svobodu ani bezpečnost.“ – Benjamin Franklin

stanice35

• Zobrazit profil
Re:Nový Zéland - nebezpečné předjíždění
« Odpověď #2 kdy: 19 Června 2024, 23:37:46 »

Nevím, jaké jsou v NZ k tomuto zákony, ale u nás s tím asi neuspějí. Zatím ani nemají nic doručeno (obyč. dopis je k ničemu), neposlali to česky (LZPS) a navíc nemají důkaz o přestupku (jen tvrzení cajta, který to měl zprostředkovaně a rozmazané fotky).
IP zaznamenána