1) Poškozený dostal od pojišťovny zaplaceno.
Tohle je trochu problém. Předpokládám, že oním "zaplacením" myslíte vyplacení pojistného plnění z povinného ručení vozidla, kterým mělo dojít k nehodě.
Obecně byl pojistitel podle 168/1999 povinen ukončit šetření do 3 měsíců od uplatnění práva na plnění (§9). Dle bodu 6 shodného § nemohl podmiňovat ukončení šetření skončením řízení o přestupku. (nový zákon 30/2024 je v obojím trochu komplikovanější).
Tedy i ve vašem případě pojistitel šetření skončil, ale překvapuje mě, že pojistník (pojištěný) dle vašich info o tom mnoho neví. Standardně je pojištěnému sdělováno, že z jeho pojištění bylo plněno tolik a za toto....
Další dopad pro pojistníka to má v oblasti bonusu.
Tedy situace, kdybych jako pojistník s určitostí věděl, že moje vozidlo nezpůsobilo žádnou škodu, a na základě tvrzení nějakého Pepíky pojistitel přesto za mě plnil, by pro mě byla zcela nepřijatelná. Určitě bych si vyžádal od pojistitele podklady, na základě kterých dospěl k názoru, že ke škodě skutečně došlo. A následně ho vyzval, aby jakékoliv údaje o škodě způsobené mnou pojištěným vozidlem bez dalšího vymazal, včetně registrů ČAP.