Jak to vidím já, tak:
1) To, že traktorista dal znamení o změně směru jízdy ještě neznamená, že bylo vidět, viz info o špíně (škoda, že není zdokumentováno, na to, co je v záznamu bych nespoléhal, ale možná by to mohlo být na fotkách). Tedy, nevylučuje se to, že oba mluví pravdu.
2) To, že spolujezdec viděl blinkr (a jeho znamení) na traktoru ještě neznamená (ač jak psal Číkus, nezáleží na to moc), že blikal i valník a že to na tom valníku bylo vidět.
3) S tím předjíždění/objížděním jsem to myslel tak, že v době, kdy k manévru deceptionCZ docházelo, již traktor s valníkem mohl stát/byl právě odstaven, první vůz překážku objel, následně chtěl překážku (s neblikajícím valníkem + přes valník neviděným možným blikání traktoru) deceptionCZ objet taky jako překážku. V době, kdy to byla ještě domnělá překážka, začal traktor odbočovat a najednou bylo vidě blikání na traktoru, ale již nešlo zabránit srážce.
nebudu lhát, roli hrálo i oslnění od slunce, ....
To s tím sluncem bych si asi nechal pro sebe a tvrdil, že jsem vše jasně viděl, měl sem o situaci přehled, sledoval jsem provoz.