Tak, ústní jednání odbyto. Poznatky:
1) bylo přehráno video, dáno ústní vyjádření k videu (k bezpečnému zařazení se a údajnému omezení protijedoucího auta formou "není prokázáno", "není patrné", "není vidět"). Poukázáno na zrychlení videa oproti reálnému času a na fakt, že není vidět kolik aut bylo vlastně předjížděno a kdy bylo předjíždění zahájeno, dále poukázáno na zrychlení opičí káry během předjíždění a fakt, že není vidět zpomalení nebo úhybný manévr ani městapa, ani protijedoucího vozu.
Úředník se pyráta sám na nic neptal, pyrát se sám ani nevyjadřoval (to jsem udělal já). Ouřada měl celou dobu poker face, ani nemrkl.
2) do spisu přibyl papír s černobílou fotkou oné (prázdné) silnice z mapy.cz - komentář úředníka byl, že tohle je podle něj místo přestupku. Jak k tomu dospěl už neříkal, ani k čemu přesně má ta fotka být. Prostá fotka bez popisu, vytištěná černobíle. Popravdě nechápu, k čemu ji do spisu vůbec dával.
3) Poukázáno též na to, že v opičím/úředním záznamu není zmínka o případných spolujezdcích, kteří by připadali v úvahu jako svědci.
4) Ouřada ohodnotil vyjádření jako obsáhlé s tím, že je vyhodnotí a že dokazování není ještě skončeno. Návrh na doplnění dokazování výslechem svědka (spolujezdkyně) prý zváží, posoudí, zda je to potřebné a výsledek pyrátovi sdělí písemně, blábolíc přitom cosi o čtrnácti dnech až měsíci. Na žádost o stanovení lhůty pro vyjádření se k podkladům rozhodnutí v případě odmítnutí návrhu na výslech svědkyně tvrdil, že žádnou lhůtu dávat nebude a prý ani nemůže, že vyjadřovat se lze až do rozhodnutí. Ohodnoceno mým lehce ironickým konstatováním "jak myslíte". O tom, že by zvažoval předvolání opic, se nezmiňoval a nebylo to (prozatím) z mé strany ani aktivně navrhnuto - mám za to, že za tohoto stavu věci by je měl předvolat sám od sebe.
5) vyjádření bylo mojí maličkostí podáno ústně, s tím že po skončení monologu bylo předáno k založení do spisu v písemné podobě (to samé, co jsem říkal, de facto čteno připravené vyjádření z papíru, není tam nic víc ani míň než jsem řekl ústně). Po skončení ústního projevu se ouřada ptal, zda to chci do protokolu znovu nadiktovat, nebo mu to dám v té písemné formě k založení do spisu. Zvolena druhá možnost (zabýval jsem se myšlenkou zaměstnat ho na další půlhodinu, ale nakonec ne), ouřada si to ofotil a založil. Pro upřesnění, ty dva papíry mají sice pracovní nadpis "vyjádření se k provedeným důkazům v rámci ústního jednání", ale není na nich ani datum, ani jména, ani podpisy, ani spisová značka. Jen prostý text.
Celé jednání od vstupu do místnosti až po její opuštění je samozřejmě zaznamenáno (zvukový záznam jsem pořizoval já i pyrát).