30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Stran: [1] 2 3 ... 5

Autor Téma: [WIN] Ústní jednání přístí týden - jak na to? Bonus: co mi hrozí?  (Přečteno 862 krát)

potemnik

• Zobrazit profil

Zdravím, dostal jsem oznámení o zahájení řízení o přestupku, doručeno fikcí, nařízeno ústní jednání na příští týden.

1) Údajný přestupek se stal téměř před rokem - je tu něaká možnost hrát na prekluzi? Tj. má smysl např. se s ÚJ omluvit s tím, že navrhnou jiný termín? Nevím, zda to má smysl vůbec řešit.

2) Popis situace bych raději řešil mimo veřejnou zónu, nicméně soudím správně, že mají prd, protože kdyby si mysleli, že to mají v kapse, pošlou rovnou příkaz?

3) Dále, pokud nemá smysl to natahovat a lepší bude si to zařídit tak, abych k řízení přišel, co tam? Mlčet, vyslechnout si důkazy, odejít a čekat? Nebo rovnou zmínit, že jsem neměl možnost se seznámit se spisem, takže chtít další jednání? Nebo rovnou najít zde někoho na zastoupení a sám se tam raději neobjevovat?

4) Bonusová otázka: mezi bodovanými přestupky jsem to, z čeho jsem obviněn, nenašel - je to tedy jistota, že je to jen o penězích? Předpokládám, že většina řešených přestupků bodovaná je, takže bych nerad přílišnými detaily svůj případ upřesnil, ale pokud myslíte, že toto není problém, hodím to i sem.

Díky všem za pomoc, jsem v tomto panic.
« Poslední změna: 10 Října 2022, 12:39:34 od Číkus »
IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Ústní jednání přístí týden - jak na to? Bonus: co mi hrozí?
« Odpověď #1 kdy: 29 Září 2022, 20:43:04 »

1) Má to smysl řešit v drtivé většině případů. Omluvu zkuste a pošlete ji co nejdřív, je dobré vymyslet neprůstřelný důvod.

2) Odhad je to správný, ale to se dozvíme, až sem pošlete celé znění zahájení řízení o přestupku. kde by měly být blíže rozepsány detaily.

3) Nemůžeme bez podkladů posoudit. Určitě, pokud omluva neprojde, tak bude lepší se dostavit, než je nechat projednat to ve vaší nepřítomnosti a napsat si tam cokoliv.

4) Body nejsou jediná hrozba, existuje ještě institut sledovaného přestupku, u kterého, pokud jej spácháte 2x za rok, jdou papíry do čistírny. Dále se o každém přestupku vede evidence na kartě řidiče, později v nějakém případném dalším řízení vám může být takový záznam k tíži.

Důležité bude také zajistit nahlédnutí do spisu, k tomuto účelu je na tomto fóru zřízena síť nahlížečů, kde zkušení zmrdobijci rádi navštíví vaši úřední oprávněnou osobu a zajistí obsah spisu.
IP zaznamenána

potemnik

• Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 29 Září 2022, 22:31:50 »

1) OK, zkusím něco vymyslet a zítra poslat, přinejhorším tam půjdu na navržený termín. Neprůstřelný důvod je třeba co? Netuším, co se orgánu může zdát OK a s čím mě pošle do háje, co jsem se tady díval, tak mi přijde, že v tom moc jasno není.

2) Píše se tam, že jsem měl předjíždět jiné vozidlo, ačkoliv jsem se před předjížděné vozidlo nemohl bezpečně zařadit a zároveň měl být tímto omezen řidič protijedoucího vozidla a tím tak měl být porušen par 17 odst. 5 písm. b) a c) zákona o silničním provozu.

3) OK

4) Dobré vědět, o "sledovaném přestupku" slyším poprvé. Že to bude v kartě řidiče je mi jasné a je to taky důvod, proč jsem tady.

Nahlédnutí do spisu:
a) Má v něčem výhodu, když půjde nahlížet nahlížeč a ne já? Nerad bych někoho otravoval, nemám to přes půl republiky, takže stavit se tam sám není až takový problém.
b) Časově jak - nahlížet po ústním jednání nebo před ním (ať už bude původní nebo nový termín)?
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 29 Září 2022, 22:46:38 »

Byl jste na místě zastaven a ztotožněn?
IP zaznamenána

potemnik

• Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 30 Září 2022, 10:29:52 »

Číkus: ano
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 30 Září 2022, 10:59:50 »

Tak to je nepříjemné, obávám se, že nejde jen o peníze, ale také o body a dokonce i o zákaz řízení. Přesouvám do neveřejné části.

edit: Zkuste nějak blíže popsat co se vlastně dělo a přidejte dostupné podklady (v anonymizované podobě).
« Poslední změna: 30 Září 2022, 11:03:22 od Číkus »
IP zaznamenána

potemnik

• Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 30 Září 2022, 11:57:49 »

Díky za přesun do neveřejné sekce, v příloze je sken oznámení.

Co se vlastně stalo: městapácké auto zdržovalo (na 90 tuším tak 50-60), nabralo za sebe pár takových, kteří se báli předjet. Tak jsem je za zatáčkou zhruba na úrovni přístaviště Kotva předjel všechny (2-3 auta za autem městapa plus samotné městapáky). V průběhu předjíždění od Brna vyjelo auto, takže jsem to musel přišlápnout, ale žádné drama se nekonalo. Nicméně městapo hurá za mnou, diskotéka, zastavení, ztotožnění. Byl jsem pěkně naštvanej, protože jsem je podezříval, že během předjíždění zrychlovali, takže vím, že jsem manželce říkal, jestli se jdou omluvit, že nás chtěli zabít. Nicméně to samozřejmě nechtěli, prý mě mají na kameře, že auto v protisměru kvůli nám muselo uhnout - to byla jasná lež, auto kvůli nám mohlo zpomalit (jestli zpomalilo nevím), ale uhnout nemělo kam, i kdyby chtělo (bílá čára hned vedle svodidel, žádná krajnice) a jestli souhlasím. Nesouhlasil jsem, dále že to tedy dají do správního, jak se i stalo.

Osobně si myslím, že je nasralo, že jsem nejel poslušně ve vláčku jako ostatní. Kameru bych čekal, že v autě mít budou, ale kdyby bylo vše jasné, tak nejspíš rovnou pošlou příkaz.
« Poslední změna: 02 Listopadu 2023, 11:25:12 od potemnik »
IP zaznamenána

ladin

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 30 Září 2022, 19:39:03 »

Jeste par dotazu/komentaru k vice prispevkum, nebudu tedy citovat.
Kolik dnu po doruceni fikci (nerovna se hozeni do schranky) je narizene ustni jednani?
Urad se to zahajenim rizeni snazi udrzet pri zivote, v tuto chvili restartoval lhutu, prekluze daleko.
Bud nemaji vubec nic a proste to zkousi. Nebo maji kameru (ale co natoci celni kamera predjizdeneho?), pak je divne, ze to nechali tak dlouho lezet.
V pozvance je zminka, ze lze domluvit termin jednani, muzete je zkusit zabavit.
Pokud chcete (nevidim smysl, svedci tam zmineni nejsou) ustne jednat, tak urcite nahlednout pred jednanim, klicove je, zda je tam video a co je na nem.
Nahlizec je obecne asertivni a nemuze se na miste sesypat a "priznat". Osobni nahlizeni, pokud to nevadi casove a ridic byl ztotoznen, proc ne, kdyz si aspon trochu verite... aspon se otrkate.
Prekvapive tam neni §36 spravniho radu hned po ustnim jednani, takze i v pripade neucasti poslou vyzvu k seznameni a vyjadreni pred rozhodnutim. Muze to i znamenat, ze vi, ze nic nemaji, a ze pokud neprijdete, tak bude druhe jednani, kam uz pozvou svedky.
Vsechny telefonaty i osobni jednani skryte nahravat.
Sepisovali mestaci nejake oznameni na miste? Nutili to k podpisu a vyjadreni? Je nekde zminka o spolujezdkyni?
Ze jste obvinena, prestoze zbytek je v muzskem rode, je jen chyba uredni sablony nebo mi z popisu neco unika?
IP zaznamenána

potemnik

• Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 30 Září 2022, 23:54:16 »

UJ je 8. 9. den od fikce. [edit] jen pro pořádek, datum fikce byl o den dřív.

Proběhlo to velmi rychle, nic nesepisovali, nic jsem nepodepisoval.

O spolujezdkyni nikde tím pádem nic nebude. Vypadalo to, že je sere, že jsem si dovolil je předjet a zahájení řízení, nota bene po roce, jsem nečekal. V autě byly i 2 nezletilé děti, to můžu použít tak akorát jako argument, že bych je přece neohrozil, ale důkaz to není.

V pondělí tam zkusím zavolat a stavit se nahlédnout do spisu a současně, když už tam budu volat, posunout termín jen tak ze sportu, z toho, co píšete je zřejmé, že o dny do prekluze v tuto chvíli nejde a v den, kdy je to nařízeno čas mám.

Pokud by na videu mohlo něco být, tak moje zařazení se před městapáky a protijedoucí auto. Bohužel, dle úhlu kamery a objektivu může i pohodové předjetí vypadat jako hazard a naopak, takže na to spoléhat nelze, uvidím, až co uvidím ve spisu.

Ad ženský rod: ani jsem si toho nevšiml, nejspíš předchozí oznámení, co úředník psal, bylo pro ženu.
« Poslední změna: 01 Října 2022, 05:45:24 od potemnik »
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 01 Října 2022, 00:20:50 »

Pokud půjdete na MMB, rozhodně po celou dobu přítomnosti pořizujte audiozáznam. K ničemu se nevyjadřujte. A ten telefonát si také nahrajte.

Nechte si vyhotovit kopii _kompletního_ spisu, včetně přebalu, soupisu součástí spisu (obsahu), úplně každého papíru vč. doručenek. Zkontrolujte, zda úřední parazit opravdu okopíroval úplně všechno. Samozřejmě požadujte i kopii nosiče s videozáznamem, pokud bude součástí spisu.
IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 01 Října 2022, 01:07:59 »

Moje osobní doporučení, vzhledem k Vašemu panictví, vemte s sebou někoho zkušenějšího. V tomto případě jde zřejmě o hodně, není to zrovna vhodný případ na začátečnické chyby.

Koukněte do Sítě nahlížečů, je tam za Brno několik lidí ze zdejšího fóra, kteří by vám mohli pomoci.

Doplním Číkuse: Nahrávání všeho je důležité, sice postačuje jen zvuk, ale měl by být zřetelný, nahrávací zařízení nedávejte do kapsy. Nahrávání zapněte před vstupem do budovy, zabráníte tím tomu, že by později úředník mohl lhát, že vás o něčem poučil před zahájením záznamu. Také si dejte pozor na zrádnost nahrávání mobilním telefonem – když Vám někdo zavolá, tak se nahrávání zastaví a znovu se už nespustí, přičemž se nahrávání přeruší i při pouhém prozvonění nebo i když hovor odmítnete. Stejně tak může být u některých typů problém s fotákem v mobilu – ten může způsobit zastavení nahrávání (třeba když omylem přepnete na režim kamery). O tom, že si pořizujete záznam, úředníky nemusíte vyrozumět, ani není strategické se tím vychloubat – jen je nechte, ať vám do záznamu lžou.
IP zaznamenána

potemnik

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 01 Října 2022, 06:50:52 »

Číkus, jakubb: díky za postřehy. OK, raději tedy zkusím nějakého nahlížeče sehnat. S nahráváním všeho samozřejmě počítám, omezení mobilu v kapse jsem si vědom (už jsem "kontrolní kontrolu" nahrával, záznam byl kupodivu z kapsy u košile docela v pohodě).
IP zaznamenána

potemnik

• Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 04 Října 2022, 12:57:49 »

Tak mám spis díky Paulie86 (kterému tímto velmi děkuji za ochotu) vč. videozáznamu, který mi nijak dramatický nepřijde, stejně, jako mi to nepřišlo tehdy, navíc prokazuje lež příslušníka, která ale nikde ve spise (nejspíš z pochopitelných důvodů) uvedena není. Video má nemalých 240 MB, kam bych to mohl nejlépe nahrát? Případně můžu poslat odkaz na uložto ke stažení, rád bych slyšel radu někoho zkušeného, kdo ví, na čem se může úředník točit. Důležité části spisu sem hodím, ale mám trochu obavu, že tudy cesta nepovede - ale třeba tam zkušenější nějakou závadu odhalí.

Důležitý edit: posunul jsem jednání na příští středu, takže prostor pro diskusi a nalezení vhodné strategie tu je.

Edit2: přidáno oznámení podezření a úřední záznam MP, jinak je ve spisu jen výpis z evidenční karty (bez záznamu, 0 bodů, seznam řidičských oprávnění), výpis z registru obyvatel, kopie oznámení, které už jsem sem dával a postup, jak spustit záznam z DVD.
« Poslední změna: 02 Listopadu 2023, 11:24:55 od potemnik »
IP zaznamenána

jakubb

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 04 Října 2022, 13:03:45 »

Může být uloz.to, kde nezapomeňte nastavit "Soubor jen přes odkaz", aby se nezobrazovalo ve vyhledávání náhodným lidem. Případně na YouTube, kde lze také omezit, aby ho našli jen ti, co mají odkaz – rozhodně preferuji YouTube, protože to je pro nás snadnější zobrazit (nemusím to stahovat a platit kredit).

Spis je důležitý stejně jako video, ten totiž nese hlavní břemeno obvinění.
IP zaznamenána

potemnik

• Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 04 Října 2022, 13:52:22 »

jakubb: zkusil jsem to nahrát, ale bohužel, youtube mě vyhodil s tím, že video nelze zpracovat. Otevřít se mi taky nepodařilo, pouze v přehrávači, který je součástí DVD (ImageFinder NX Player, formát videa je .av a je to ve dvou adresářích (z nichž pouze dva mají smysluplně dlouhý .av soubor)) - pokud jste se s tím už někde setkal, dejte vědět, čím to otevřít-přeuložit, aby to pak YT sežral. Večer se na to zkusím ještě podívat, jestli by to nějaký komerční přehrávač nezvládl, ale na pracovním počítači nic, čím bych to otevřel, nemám).
IP zaznamenána
Stran: [1] 2 3 ... 5