30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Parkování začka IP12 otočená o 90° ke směru jízdy  (Přečteno 954 krát)

Yudrup

• Zobrazit profil
Parkování začka IP12 otočená o 90° ke směru jízdy
« kdy: 17 Července 2022, 11:00:03 »

Zdravím.
Přišla mi má první Výzva k uhrazení určené částky kde tvrdí, že se řidič vozidla, jehož jsem provozovatelem, neřídil dopravní značkou IP 12 (Vyhrazené parkoviště) s dodatkovou tabulkou E 13 (Pro držitele platné parkovací karty) a E 8d (Úsek platnosti), vozidlo nebylo označeno.

Problém je v tom, že si řidič nebyl vědom, že by v místě bylo nějak upraveno parkování, protože značka, ktará ho má upravovat, stojí na začátku ulice, ale není otočená tak, aby byla vidět ze směru jízdy, nýbrž kolmo. Jde o dlouhou jednosměrnou ulici, kde se stojí podélně vlevo. V místě není vodorovné značení. Vozidlo stálo odhadem 40-50m za značkou, nicméně z této vzdálenosti na ni již není vidět.

Prosím o radu, zda je rozumné postupovat následovně: Udat ke konci lhůty stanovené ve výzvě řidiče a následně ve správním řízení argumentovat tím, že je značka umístěná nesprávně, tudíž chybí zavinění na straně řidiče? Neshodí to úřad automaticky ze stolu s tím, že tam značka je a nazdar?
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
Re:Parkování začka IP12 otočená o 90° ke směru jízdy
« Odpověď #1 kdy: 17 Července 2022, 11:02:22 »

Pomohl by odkaz na streetview/panorama.
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 17 Července 2022, 11:11:26 »

Obecně vzato, udat řidiče je vždy první krok, který je třeba učinit, nechcete-li platit výpalné. Existují obce, kde samotné udání řidiče stačí na to, abyste o nich už více neslyšel.

Řidič má ve správním řízení mnohem silnější postavení než provozovatel. A zejména u údajného přestupku parkování, kde nejde o body, je obecně výhodnější nechat SO vést řízení s řidičem. 
IP zaznamenána

Yudrup

• Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 17 Července 2022, 11:15:12 »

@Číkus: Určitě, můžu poprosit o přesunutí do soukromé sekce, mám k tomu jetě nějaké procesní otázky, které by úřad nemusel dopředu vědět :)

@kdo: zajímavý pohled na věc, to mě nenapadlo, ale že by se mi už neozvali s tím nepočítám.
IP zaznamenána

IZS

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 17 Července 2022, 11:20:45 »

>kdo +1, tohle je zrovna situace, kterou IMO může vyhrát řidič, ale provozovatel ne. Provozovatel by se musel bránit tím, že jednání řidiče neneslo znaky přestupku (dle judikatury volnější pojem, než že se "stal přestupek"), což ale bude prokazovat dost obtížně - úřad totiž bude argumentovat tím, že značka tam byla, řidič tam stál a bude trvat na tom, že to SprDel je.

Přikláním se proto k napráskání - klidně sebe sama, ale ideálně nějakého spřáteleného piráta, který by si v případě, že by šlo do tuhého vzpomněl, že neřídil.
IP zaznamenána

Yudrup

• Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 17 Července 2022, 11:31:05 »

@IZS napráskání známého mě napadlo, ale není to už teď k ničemu? Měl jsem za to, že od letoška se prekluzní doby správního řízení s provozovatelem a řidičem nepřekrývají.

značka: https://en.mapy.cz/zakladni?x=15.05469&y=50.76915&z=19&pano=1&source=stre&id=101163&pid=77856124&newest=1&yaw=1.971&fov=1.571&pitch=0.092&ds=2

vozidlo stálo cca zde, na značku nevidno, ta bílá dodávka tam v inkriminovanou dobu stála podobně: https://en.mapy.cz/zakladni?x=15.05449&y=50.76886&z=19&pano=1&source=stre&id=101163&pid=77856201&newest=1&yaw=2.161&fov=1.571&pitch=0.319&ds=1

Jinak mám ještě tedy dotaz, zda by nějak rozumně šlo využít, že výzvu od pošťáka přebrala manželka, nadiktovala svou občanku a podpis tedy rozhodně není můj. Tady si nejsem jist, protože nechat to vyhnít koliduje s tím, napráskat řidiče ve lhůtě.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 17 Července 2022, 11:33:34 »

To převzetí sprdelní výzvy manželkou je nejzásadnější. Zatím výzvu ignorujte, nereagujte, počkejte, co se bude dít dál.
IP zaznamenána

Yudrup

• Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 17 Července 2022, 11:38:11 »

OK, díky za radu, k tomu tedy ještě jeden dotaz, nevíte jestli Liberec jede turbo model, nějak se mi to zde na fóru nepovedlo zjistit...
IP zaznamenána

kdo

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 17 Července 2022, 11:49:44 »

Liberec v r. 2020 turbomodel používal, čili lze předpokládat, že v tom pokračuje.
IP zaznamenána

Yudrup

• Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 17 Července 2022, 12:04:46 »

@kdo: Díky za odpověď.

Omlovám se, ale rád bych dopředu věděl do čeho jdu. Předpokládejme, že LBC úřad stále jede turbo model, tudíž se nebude obtěžovat zjištováním, kdo domnělý přestupek spáchal a rovnou zahájí řízení s provozovatelem. To je v přímém rozporu s radami ze začátku, kdy se jeví jako lepší varianta řízení s řidičem. Lze takové řízení pak ještě překlopit zpět na řidiče?
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 17 Července 2022, 12:07:09 »

To by bylo ideální. Správní řízení s provozovatelem by tak bylo zahájeno v rozporu se zákonem, jelikož se úřední parazit ani neobtěžoval zjišťovat řidiče. Správní řízení s provozovatelem by tak muselo být zastaveno. Na řidiče už by ale také nemohl, neboť již bylo zahájeno správní řízení s provozovatelem. Šach-mat.
IP zaznamenána

Yudrup

• Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 17 Července 2022, 12:14:35 »

Je vidět, že normální člověk se v tom fakt nemůže vyznat, takovýto výsledek by mě tedy nenapadl.

Zatím tedy díky za rady, počkám co se bude dít dál.
IP zaznamenána

IZS

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 17 Července 2022, 17:54:02 »

@IZS napráskání známého mě napadlo, ale není to už teď k ničemu? Měl jsem za to, že od letoška se prekluzní doby správního řízení s provozovatelem a řidičem nepřekrývají.

No, jak se to vezme. K napráskání sebe sama je naprosto idiotská judikatura a SO to nemusí bezpodmínečně uznat - argumentem soudu tehdy bylo, že napráskat sebe sama nedává smysl, protože provozovateli se to přece nemůže vyplatit.
Ačkoliv tohle by patrně mohl být případ, kdy by napráskání sebe sama mělo obstát. Otázkou pak je, zda jste případně ochoten to žalovat?

To už je ale v tuto chvíli spíš řečnická otázka - jelikož výzvu převzala manželka, bych šel taky cestou nejmenšího odporu a nechal to zatím být.
IP zaznamenána

Yudrup

• Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 07 Října 2022, 14:25:55 »

Zdravím opět po delší době.
Taktika nechat to vyhnít tak úplně nevyšla, SO je akční a posílá příkaz. Nebo jak se to vezme, zřejmě došlo na slova páně Číkuse. Předpokládám, že teď je vhodná doba ve lhůtě 8 dní (počítá se do toho i víkend? Je rozhodný den, kdy to dojde úřadu, nebo kdy já to odešlu?) podat odpor proti příkazu bez nějakých argumentů. Jak tedy potom sdělit SO, že zahájil řízení protiprávně?
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #14 kdy: 07 Října 2022, 14:42:45 »

Nyní je potřeba podat včas odpor. Stačí odeslat osmý den od doručení, ale neuděláte chybu, pokud podáte odpor dříve. Pozor na fikci doručení.

Následný navrhovaný postup:
1. Až se seznámíte se spisem (patrně při nařízeném ústním jednání, případně při dokazování mimo ÚJ) uvidíte poprvé sprdelní výzvu.
2. Zašlete vyjádření:
- Správní řízení bylo zahájeno v rozporu se zákonem, neboť Vám nebyla před zahájením doručena sprdelní výzva.
- Sprdelní výzva Vám byla doručena nahlédnutím do spisu, včas reagujete a sdělujete totožnost řidiče: Vaše manželka.
K Vašemu vyjádření přiložíte také vyjádření Vaší manželky (s jejím podpisem). Ta v něm uvede:
- Doznává se k zaparkování předmětného vozidla.
- Potvrzuje, že sprdelní výzvu převzala ona a že na doručence od sprdelní výzvy je její podpis.
IP zaznamenána