Lustrují - to je OK.
Jak ale řeším v jednom ze svých dotazů - když auto prodám a kupující mi ho do několik dní vrátí - jsem v čase, k d y b y l o n m a j i t e l e l e m, z obliga. I když páchal přestupky. Na rozdíl od udávání babičky zase nemusím řešit, komu auto prodávám a může to být kdokoliv, kdo je uzpůsobený k právním úkonům - nemusí to být vysloveně držitel ŘP. Teoreticky to může být i podvodník s ukradeným dokladem - jako občan to nemám jako ověřit, i když má 105 let a podobá se na osobu na fotce. Nejsem ani povinen žádat po něm ŘP a podobně.
Já řeším přepis podobnéo vozidla - v případe jeho prodeje a opětovného vrácení nejste poninni udělat přepis, a technicky to ani nejde. To mám potvrzeno z ministerstva dopravy. Jediné, co mi nedokázali zodpovědet je to, jak dlouho a jestli vůbec jsem povinný uchovávat kupně prodejní smlouvu.
Takže teoreticky by mohli pindat a dohadujte se pak v cizím jazyce na místě a pod hrozbou zabavení vozidla a zničení dovolenky nebo cesty s místními. Kdo ale ví, že s cvaknutým vozidlem, na které přišla výzva už do daného státu nepojede a pokutu platit nechce je z obliga.