30kmhcz

Prosíme přihlašte se nebo zaregistrujte.

Přihlašte se svým uživatelským jménem a heslem.
Pokročilé vyhledávání  

Novinky:

>>DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ: ČTOU TO TADY JAK ÚŘEDNÍCI, TAK POLICIE. Neuvádějte nic, podle čeho by protistrana mohla dovodit, o jaký případ se jedná. Jak na to? Pojďte >>sem<<.

Autor Téma: Výzva - blokové čištění - stání na označeném parkovišti  (Přečteno 414 krát)

mikky

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil

Ukládám tady spíš pro (vlastní) referenci.

blokové čištění Praha, with a twist

značky:
  - oblast údajně označna dočasnými značkami "Zóna zákazu zastavení" (IZ 8a)  s dodatkovou tabulkou "od-do"
  - v oblasti jsou parkoviště vyznačená značkami z rodiny IP 11, v mém případě konkrétně a, b, c (tj. ne parkování na chodníku)

situace:
  - značka IZ 8a nebyla při vjezdu do oblasti vidět (asi vítr - je, resp. "není" to na kameře)
  - vozidlo stálo na místě označeném platnou značkou IP 11a

řešení:
  - je to "výzva", takže ignore
  - kdyby se náhodou začali cukat, je to win, bo situace (parkování na označeném parkovišti + důkaz, že značka nebyla vidět)

Jediné, co si ještě chci ověřit, je moje interpretace značky IP 11 v oblasti zákazu zastavení (tj. parkovat se tam smí, i když je to v zóně, kde se obecně zastavit nesmí).
« Poslední změna: 14 Června 2021, 16:11:29 od mikky »
IP zaznamenána
Je-li vám 35 a méně, jsme vrstevníci => budeme si tykat. Je-li vám více než 35, jsem pro vás děcko => můžete mi tykat.

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
Re:Výzva - blokové čištění - stání na označeném parkovišti
« Odpověď #1 kdy: 14 Června 2021, 15:44:24 »

Vaše interpretace by byla správná, pokud by šlo čistě o IP 11a (b, c) někde za B 28, protože podle TP 65 část 9.2.3.34 platí, že "Zákaz vyjádřený značkou č. B 28 končí na nejbližší křižovatce nebo u značky stanovující odlišnou úpravu, tj. u značky č. B 29 „Zákaz stání“ a značek označujících parkoviště (č. IP 11a až č. IP 11c, č. IP 11f až č. IP 12, č. IP 13b a č. IP 13c); ..."

Vy tam ale nemáte B 28, ale IZ 8a, tedy její platnost končí dle par. 3 odst. 6 vyhlášky až u značky konce zóny, a navíc tam tu zónu máte jako dočasnou a tedy asi přenosnou na pruhovaném sloupku. Takže i kdybyste tvrdil, že ta B 28 nakreslená na IZ 8a se chová jako čistá B 28, tak nadřazenost přenosných značek asi vyloučí ukončení její platnosti stálou dopravní značkou.

Máte-li kamerový záznam z příjezdu, kde ta IZ 8a není vidět, dobře ho zázálohujte. Je to asi nejsilnější argument.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 14 Června 2021, 15:51:25 »

- je to "výzva", takže ignore
Sprdelní? To lze doporučit pouze u úřadů, které prokazatelně nepoužívají turbo-model.
IP zaznamenána

mikky

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #3 kdy: 14 Června 2021, 16:09:56 »

Sprdelní? To lze doporučit pouze u úřadů, které prokazatelně nepoužívají turbo-model.

je to odpustek (výzva k úhradě určené částky) z Prahy

Vaše interpretace by byla správná, pokud by šlo čistě o IP 11a (b, c) někde za B 28, protože podle TP 65 část 9.2.3.34 platí, že "Zákaz vyjádřený značkou č. B 28 končí na nejbližší křižovatce nebo u značky stanovující odlišnou úpravu, tj. u značky č. B 29 „Zákaz stání“ a značek označujících parkoviště (č. IP 11a až č. IP 11c, č. IP 11f až č. IP 12, č. IP 13b a č. IP 13c); ..."

Vy tam ale nemáte B 28, ale IZ 8a, tedy její platnost končí dle par. 3 odst. 6 vyhlášky až u značky konce zóny, a navíc tam tu zónu máte jako dočasnou a tedy asi přenosnou na pruhovaném sloupku. Takže i kdybyste tvrdil, že ta B 28 nakreslená na IZ 8a se chová jako čistá B 28, tak nadřazenost přenosných značek asi vyloučí ukončení její platnosti stálou dopravní značkou.

Tady jsem teda na vážkách, protože pokud by fungovala tahle logika, tak např. komplet parkovací zóny v celých Holešovicích neplatí (celé Holešovice jsou v zóně zákazu státní). Jedná se o (v mém případě) samostatné, tlustou přerušovanou čarou oddělené parkovací zálivy/pruhy, pokud to hraje roli. Navíc konkrétní svislá značka přeci musí být z principu věci být vždy nadřazena zónové, jinak by nebylo možné v rámci jakékoliv zóny vyrábět výjimky (např. v zóně 50km/h mít úsek 30km/h, v zóně zákazu parkování autobusů mít místa speciálně pro autobusy, atd.) Co mi uniká?
« Poslední změna: 14 Června 2021, 16:12:11 od mikky »
IP zaznamenána
Je-li vám 35 a méně, jsme vrstevníci => budeme si tykat. Je-li vám více než 35, jsem pro vás děcko => můžete mi tykat.

mikky

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 14 Června 2021, 16:21:16 »

Mé interpretaci nahrává i popisek u značky B 20b "Konec nejvyšší dovolené rychlosti":

Citace
Značka ukončuje platnost předcházející značky „Nejvyšší dovolená rychlost“.
Pozor: Za značkou platí nejvyšší dovolená rychlost vyplývající z obecné úpravy provozu nebo stanovená příslušnou zónovou dopravní značkou.

Z toho mi jednoznačně plyne, že značka "Nejvyšší dovolená rychlost" musí nutně být nadřazena značce zónové, z čehož lze skrz § 3, odst, 3 implikací dovodit, že i ostatní zákazové, omezující nebo příkazové značky musí aplikovat stejnou logiku - pokud jsem tedy nepřehlédl nějaké ustanovení, které by v kontextu zóny platilo speciálně pro B 20b.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 14 Června 2021, 16:26:30 »

MHMP nebo městská část?
IP zaznamenána

mikky

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 14 Června 2021, 16:35:09 »

MHMP nebo městská část?

Magistrát.
IP zaznamenána

Číkus

• hard core 30kmh.cz
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 14 Června 2021, 17:36:39 »

Tak to lze bezpečně ignorovat.
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 14 Června 2021, 17:50:28 »

Tady jsem teda na vážkách, protože pokud by fungovala tahle logika, tak např. komplet parkovací zóny v celých Holešovicích neplatí (celé Holešovice jsou v zóně zákazu státní).

Je ta zóna zákazu stání opravdu IZ 8a? Tam byla jako zóna třicítka, ne?
« Poslední změna: 14 Června 2021, 17:59:16 od solaris »
IP zaznamenána

solaris

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 14 Června 2021, 18:11:20 »

A ano, u té IZ 8a se ve vyhlášce říká "pokud místní úpravou provozu na pozemních komunikacích uvnitř oblasti není stanoveno jinak", takže je možné se na tu IZ 8a dívat čistě jako na B 28, která nekončí křižovatkou. Jenže v tom TP 65 to u té B 28 pokračuje "má-li zákaz zastavení dále pokračovat [za parkovištěm], je nutno značku č. B 28 opakovat" a to asi v oblasti platnosti zónové značky očekávat nejde. Takže nějaké rozdíly tam budou.
IP zaznamenána

mikky

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 15 Června 2021, 13:45:56 »

"pokud místní úpravou provozu na pozemních komunikacích uvnitř oblasti není stanoveno jinak"
...
"má-li zákaz zastavení dále pokračovat [za parkovištěm], je nutno značku č. B 28 opakovat" a to asi v oblasti platnosti zónové značky očekávat nejde.

Už jenom z té první věty jednoznačně plyne, že místní úprava má přednost před zónovou.

Z té druhé věty pak plyne v podstatě totéž - předpokládá se, že místní úprava aplikuje nějakou změnu a řeší až její následky.

Tak či tak mi z toho plyne, že značka z rodiny IP 11 uvnitř zóny zákazu zastavení musí mít před tou zónou přednost a pokud si soudruzi usnadňujou práci při blokovém čištění tím, že místo přenosných zákazů všude tam jenom prdnou zónu, tak musí zároveň zajistit dočasné omezení místní úpravy.
IP zaznamenána

mikky

• stálý člen 30kmh.cz
  • *
    • Zobrazit profil
IP zaznamenána