Škodu to nadělat nemůže. Žádnou právní ochranu řidičů, či jinou službu opravdu nepotřebujete. Jestli chcete vyhazovat peníze do záchoda, tak mi je raději pošlete darem... Celé je to opravdu velmi banální a jednoduché a veškeré "cenné" rady jste již dostal. Uklidnit se můžete v každém případě, protože skutečně nic jiného, než pokuta, z toho nebude. Ignorování je asi taky cesta, na druhou stranu je zde velmi, velmi malé (jakože fakt prakticky nereálné) riziko pořádkové pokuty za ignoraci, případně předvedení. Nic z toho se na 99,9% nestane, zmiňuji opět jen pro úplnost.
Kroky Vaší známé jsou mimo a bohužel prezentují absolutní neznalost a neschopnost si přečíst poučení, ve kterém úřad dokonce (kromě v podstatě zcestných výhružek co by kdyby to provozovatel náhodou ignoroval) poučuje, že provozovatel nemusí vypovídat proti osobě blízké. Setkal jsem se s něčím podobným a to příkladem, kdy člověku přišla výzva na pár stovek, že jel někde trochu rychleji a na fotce byl vidět, jak telefonuje. Úřad chtěl jen nějakou pětistovku, nic víc. Pán se i tak šel na úřad "pozeptat", že to je na té fotce on a že je vidět, jak tam telefonuje, co s tím tedy budeme dělat. Naštěstí narazil na "velmi hodnou a ochotnou úřednici" (kdokoliv znalý zákona ví, jak absurdní jeho chování i chování úřednice bylo..), která ho výrazně pokárala a pak mu ze své dobrotivosti nabídla, že když včas zaplatí výzvu k uhrazení určené částky, tak mu to telefonování promine.
Já osobně bych ve Vaší konkrétní situaci napsal na úřad něco ve stylu:
"Vážený správní orgáne,
jako provozovatel vozidla RZ 3A3 1323, tovární značky Škoda Felicia, jsem byl ve věci vedené pod č.j. XXXXXX, spis. zn. XXXXX vyzván k podání vysvětlení z důvodu podezření ze spáchání přestupku dle § 125c 1 f) (2) ZPPK, kdy mnou provozovaným vozidlem měla být překročena maximální dovolená rychlost o téměř 60 km/h. Z důvodu epidemiologické situace jsem se rozhodl reagovat písemně:
V této věci Vám s odkazem na článek 37 Listiny základních práv a svobod odpírám podat vysvětlení.
S pozdravem,
Jméno, bydliště, datum narození, podpis..."
Ten odkaz na epidemiologickou situaci by tam samozřejmě nemusel být a celé by to mohlo být o trochu kratší, ale bude to fungovat (tak, jak vy potřebujete). Když takhle písemně podáte vysvětlení, budete mít 100% jistotu, že Vám již nic jiného, než peněžní sankce nehrozí. A je dost možné, že celý stresující proces budete mít rychleji za sebou, protože úřad velmi pravděpodobně ihned po přijetí tohoto dopisu vypraví příkaz provozovateli, který ho nebude rozporovat a pokutu zaplatí. A bude vymalování, bez bodů a ztráty ŘP.